Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 26. veljača 2016.

«Kušaj vino očima» kako ga kuša fotografkinja Helena Pletković

helena_01naslovnaTek prva izložba fotografija, a već fotografije – vinskih etiketa. Izbor je to Helene Pletković, kojoj je njezina Udruga za kulturu stola G.E.T. organizirala izložbu u zagrebačkom Erste Club Caffeu u Erste poslovnom tornju na uglu Vukovarske i Lučićeve. Izložba je otvorena od 17. veljače 2016. a nakon mjesec dana kreće na turneju ne samo po vinskoj Hrvatskoj, u Čakovec, Osijek, Split, Umag…  

Helena Pletković mlada je i po godinama, rođena je 4. veljače 1993. Fotografiju voli odmalena, a mentorima koji su posebno utjecali na njezin fotografski razvoj ističe majstore Branimira Butkovića, Amira Šepića i Marka Čolića. “Kušaj vino očima” posvetila je plemenitoj kapljici, kako to iskreno piće rado zovu njegovi najiskreniji znalci, i to kroza njezin identitet, etiketu, te kroza staklo čaše iskazuje ono što je mlado umjetničko žensko oko uočilo objektivnim fotoobjektivom.

Velik dio kupaca bira vina prema etiketi, to jest po tome koja im se etiketa više dopada. Nažalost, vrlo brzo tu etiketu pospremimo u pamćenje i ne razmišljamo mnogo o njoj. Tu nepravdu, jer etikete su ponekad mala umjetnička djela, Helena je željela ispraviti i pokazati ih u većem formatu, iz jednoga drugog, umjetničkog kuta, igrajući se svjetlima i sjenama te neizostavnom čašom.

Na otvorenju izložbe Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T., rekao je:

„Moje, sada već višegodišnje, druženje i suradnja s mladom fotografkinjom Helenom Pletković uvijek je, nekako, vezano uz hedonizam pa tako i većina njenih fotografija ima takvu tematiku. Hrana i vino nesumnjivo su veliki dio priče o hedonizmu ili kako mi volimo reći, kultura stola, i neiscrpan su izvor inspiracije.

Mladoj i još, pomalo, zaigranoj Heleni i njezinoj veseloj naravi to itekako odgovara, jer sve oko stola prepuno je boja i života. Upravo taj osjećaj za kolorit trenutno je njena najveća vrlina, što i ne čudi, s obzirom na godine. Ona još svakoj fotografiji pristupa sa smijehom.

Ovim fotografijama Helena je željela pokazati da i jedna takva, čisto konzumentska stvar, kao što je etiketa, može itekako biti umjetnost. Što se mene tiče, uspjela je u potpunosti. Prepustite se i kušajte vino očima!“

Helena Pletković u društvu svojih fotografija na prvoj izložbi (Fotografija G.E. T.)

Helena Pletković u društvu svojih fotografija na prvoj izložbi (Fotografija G.E. T.)

Uz druge, mladu fotografkinju i njezinu izložbu, podržala je Erste banka u nizu talenata – među kojima je svojedobno bila i fotografkinja Oblizeka Marina Filipović – ustupivši prostor galerije za organizaciju izložbe. Zatim mnogi vinari i kolege fotografi, među kojima i kreator projekta Fotosofia Damir Hoyka, te, dakako, kako nam je rekla i Silvija Munda, i njezina udruga G.E.T. Podržite mladu fotografkinju i vi razgledanjem njezinih fotografija. Možda baš ondje pronađete i svoje vino.

Objavljeno 26. veljače 2016.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.