Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Kušajte s nama nešto novo 25. ožujak 2019.

Kupljenski buhtli gospođe Drage

Buhtlini, buhtli i buhti, saće, tko ne zna, starinski su dizani kolači punjeni obično pekmezom od šljiva, miješanom marmeladom ili sirom. Zbog jednostavnih i uobičajenih sastojaka oni su ponos majstorstva, zanatstva i samo je pitanje kako će ih oblikovati u okruglom modlu od lima ili pečene gline da obično imaju četvrtasto ili svečanije okruglo saće.

Buhtli kupljenski (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Buhtli kupljenski (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Danas se pripremaju rjeđe od kraljica dizanih kolača – u dijelu Zagorja rekli bi sajanih! – dizanih gibanica – orahnjača, makovnjače, rožičnjanje, sirnice, pekmez(nj)ače – nego nekad. Buhtli su se obično pekli u dane kad se kuhala juha od paradajza ili kakvo lagano jednostavnp sezonsko varivo, da bi, zasitni a ne odviše skupi, dopunili obrok. Buhtli su bili i jednostavniji, jer ih nije trebalo rezati, nego je svatko sebi mogao otrgnuti komad, buhtl, ili bi ih domaćica natrgala u zdjelu, pa bi birao tko je što voli: ili mekše iz sredine ili s koricom čvršće pečene skraja.

Draga Pokupec sa svojim kolačem (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Draga Pokupec sa svojim kolačem (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Na predstavljanju knjige pjesama Miselnica Ivice Ivankovića u Društvenom domu u njegovu Kupljenovu kraj Zaprešića takoreći na Svjetski dan poezije 21. ožujka 2019. poezija se našla ne samo u knjizi, u pjevanoj pjesmi nego i na stolu, kako to već zaslužuje vrlo poštovana osoba poput kolege Ivankovića s Hrvatskoga radija, upućena u baštinu, folklor, etnologiju. Uz više vrsta slastica, koje je pripremlila majka Marica Ivanković, u Kupljenovu smo se oduševili smo se i buhtlima Ivičine susjede gospođe Drage Pokupec.

Božica Brkan i Draga Pokupec s njezinim finim buhtlima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Božica Brkan i Draga Pokupec s njezinim finim buhtlima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Već ih snimila i za Bakinu Kuhaču TV Zapad, ali Oblizeki su poželjeli da vam i zapis uvijek bude pri ruci, pogotovo jer su buhtli gospođe Drage ne samo vrlo ukusni nego i lijepi, upravo elegantni za izložbeni stol te za lijepo složiti kad ima više gostiju koji vole inoviranu starinsku kuhinju. Nisu oblikovani u uobičajene kuglice, nego u valjčiće, pa se ljepše mogu zagristi, a pekmez je ravnomjernije raspoređen u manje tijesta. K tome, osobito mi se svidjelo što se zapravo vrlo meko i fino tijesto mijesi samo jednom i dulje odmarate izraz za to gospođe Pokupec kako ne treba testu više ruk.

Kupljenski buhtli gospođe Drage Pokupec

Buhtli, ali drugačiji (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Buhtli, ali drugačiji (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

kvas

1,5 svježa germa
1 dl toploga mlijeka
malo soli
malo šećera
malo brašna

tijesto

1,5 kg brašna za dizana tijesta
100 g maslaca ili margarina
6 dl mlijeka
3 žlice šećera
3 žutanjka
2 cijela jaja
2 vanilin šećera
1,5-2 dl ulja
malo soli
šećer 1 vanilin šećera

nadjev

pekmez od šljiva ili marmelada

za posipanje

sitan šećer

Priprema

Pripremite kvas tako da svježu germu razmrvite u mlako mlijeko s malo soli i malo brašna i ostavite na sobnoj temperaturi da se digne, zapjeni, udvostruči. U posebnoj posudi umućete 6 dl mlijeko mlijeka, 3 žutanja i 2 cijela jaja – žutanjci lijepo boje, ali stišću tijesto, a bjelanjci ga rahle – 3 žlice šećera, 2 vanilin šećera i 100 g maslaca. Ako treba da se maslac u tome otopi, ugrijte na peći, ali ne prevruće, jer, kada spojite s brašnom i kvasom, kvaščeve gljivice ne bi radile. U veliko zdjelu stavite 1 kg brašna, kvas i smjes od jaja i maslaca i umijesite pa mijesite sve dok se tijesto ne odvaja od posude i dok se pojave mjehuri. Zatim kuglu tijesta tako u zdjeli pospite s malo brašnom, pokrijte krpom i ostaviti da počiva prema potrebi 20, 30, 45 min kako bi se udvostručilo. Pleh premažite uljem. Tijesto razvucite na krpi posutoj brašnom na debljinu 0,5 cm i narežite ga na pačetvorenine veličine 6-7 cm x 6-7 cm. U sredinu svake pačetvorine stavite žličicu pekmeza, pa uvijte i slažite u pleh. Ostavite da se odmori 5-10 min, zatim ga lagano premažite uljem i stavite peći pećnicu zagrijanu na 175-180 °C i pecite 30-45 min. Ohlađeno pospite sitnim šećerom.

Objavljeno 25. ožujka 2019.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

 

Slatka Moslavina 14. put slatka, ali i – slana

Drugi Stubički oblizneki s odličnim dizanim gibanicama

Prvi Stubički oblizneki – baš oblizeki!

Jutarnjica ili svatovskim kolačem s vlastite svadbe do pobjede na Babičinim kolačima 2011.

9. Babičini kolači u Petrovskom 18. travnja 2015.

Predstavljena Miselnica Ivice Ivankovića – umjesto kave 23. ožujka 2019.

Na Kajkavijani hrvatskoga radija Sljeme o Miselnici

 

 

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.