Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 11. siječanj 2018.

Kulike-tulike pobjednice Babičinih kolača Zdenkice Ljubić

Iako je na 7. Zagorskom chefu u Stubičkim Toplicama bili okruženi kojekakvim ponajboljim đakonijama iz cijeloga Zagorja, osobito su me oduševili vrlo jednostavni starinski kolačići sa stola predstavnica Babičinih kolača, gdje su se taj put iskazale Nada Tučkar iz Donje Stubice  te Božica Lacković i Zdenkica Ljubić iz Oroslavja. Gospođa Zdenkica još je i aktualna pobjednica s tortom od cijelih jabuka.

No, ponudila nas je punom košarom krasnih kolačića koje svojim oroslaskim zove kulike-tulike, a koje ju je naučila peći svekrva Ljubica. Njezina ih obitelj toliko voli, da obično podupla količinu. Ako bi vam slučajno preostali, dodaje, dobri su i drugi tjedan. Ali, dodajem ja, sigurno vam neće ostati! Podsjećaju me na fine salenjake i na prije nekoliko godina pobjedničke kiflice Vesne Hršak.

S ovogodišnjega stubičkotopličkoga Zagorskog chefa slijeva nadesno: Božica Brkan, Božica Lacković, župan krapinsko-zagorski Željko Kolar, Nada Tučkar i Zdenkica Ljubić (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

S ovogodišnjega stubičkotopličkoga Zagorskog chefa slijeva nadesno: Božica Brkan, Božica Lacković, župan krapinsko-zagorski Željko Kolar, Nada Tučkar i Zdenkica Ljubić (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jako su fini, baš se otapaju u ustima, a i jeftini i lagani za pripremu. K tome imaju i super priču svih onih jela i slastica koja se pripremaju od jednakih količina nekih namirnica, a potječu iz vremena kad nije bilo vaga i kuhalo se i peklo odoka, mjereći na žlice, čaše, šalice, šake. Pun je internet poslastica koliko-toliko bilo da su biskvit, krekeri, keksi…, koje se uglavnom jednako zovu, ali su im sastojci različiti te se vrlo različito kroje i oblikuju u štapiće, pogačice, kuglice, kocke, kiflice, a katkad se zovu i po nekoj od namirnica, primjerice pogačice od svježega sira ili štapići sa sirom i sezamom. I tome slično.

Gospođa Zdenkica Ljubić za svojim pobjedničkom stolom na Babičinim kolačima u Donjoj Stubici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gospođa Zdenkica Ljubić za svojim pobjedničkom stolom na Babičinim kolačima u Donjoj Stubici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Da samo još dodatom kako ni jezično ne biste ostali zakinuti. Kulike tulike odnosno kolko tolko ovdje znači koliko ovoga, toliko onoga, tolko omoga drugoga, a ne kako bi pomislili upućeniji u kajkavski u kojem kulike tulike, kolko tolko znači, dakako koliko-toliko, a što bih ja, bez listanja umnijih i pouzdanijih rječnika, uvjetno prevela kao malo, jedva, tek da zadovolji.

Fini i elegantni (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Fini i elegantni (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kulike-tulike

 

Sastojci

Tijesto

1 šalica masti
1 šalica domaćega vrhnja
3 šalice mekoga brašna
prstohvat soli

Za nadjev

domaći pekmez od šljiva

Priprema

Umijesite tijesto, ne ni pretvrdo ni premekano. Ako je premekano, možete dodati još malo brašna. Rasporedite tijesto u kupčeke, ovisno o željenoj veličini kolačića. Svaki razvaljajte u krug, pa ga prerežite u četiri ako želite veće odnosno u osam dijelova, ako želite manje. Stavite na vrh noža domaćega šljivova pekmeza i Uvaljajte od širega prema užem dijelu. Slažite ih u protvan i ispecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 10 min. Kolačići moraju ostati blijedi da se ne sasuše. Još vruće uvaljajte u kristal šećer.

Nije naodmet

Ako nemate domaćega vrhnja, upotrijebite neko koje nije jako kiselo, jer će kolačići postati žilavi.

Objavljeno 11. siječnja 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Torta od cijelih jabuka Zdenkice Ljubić

Kiflice s jabučnim octom gospođe Vesne Hršak baš fine, a svaka svoj zalogaj

Iz dugoselskih starih kuharica

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.