Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 6. listopad 2021.

Kroštule za svaku svečanost

Ne jednom i u Enciklopedji špeceraja, i u Oblizekima – Moslavina za stolom, i u ovim Oblizekima te tiskanim kuharicama pisala sam o kroštulama, hroštulama, krustule, frustule, hrostule kako Dalmatinci zovu lijepo oblikovan prhki beskvasni kolač posut sitnim šećerom za sve svoje svečanosti od pireva do krstitki. I mi smo krštenje unuka Adriana u Jezerima na Murteru, zahvaljujući južnjačkoj, mediteranskoj polovici, obilježili punom kofom, konistrom (košarom, sepetom od pruća) s kroštulama, a kako bi rekla druga baka Vedrana Milin Ćurin, katkad i pršunatama odnosno ponegdje i pršuratama te fritulama, fritulicama.

Kofa s kroštulama (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Nerazmotana, s pogledom na Jezera kofa s kroštulama (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Kod nas kontinentalaca ih od tijesta kao za rezance ili nešto deblje zovu i fanjkima, treščem, podrtim odnosno poderanim gačama, langošima, langošica, a lijepo oblikovanima za svečanosti – cvetekima. No, izdašnih slastica iz duboke masnoće, često i od lijevana ili dizana tijesta, i kad nisu slatke ima posvuda po svijetu, obično kad treba nahraniti više ljudi odjednom, pa, primjerice, odavno ne više samo fašničke pokladnice, krafle, krofne ili pak žličnjake, slavonske listariće, hercegovačke uštipke i ušćipke sa sirom iz mišine ili kajmakom, crnogorske priganice s medom i njeguškim sirom nude kao nacionalne specijalitete.

Vodičke pripravne za slikanje (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Pripravne za kušanje (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Gospođa Divna Bareša Pipalova iz Vodica, koja je ispekla Adrianu maestralne krštenske kroštule oblikovane u ružice i mašleke, već dvadesetak godina peče i njih, za posebne prilike čak i sa smokvama, čak i za lokalni festival Froštulijadu ali i brojne druge slastice, sve po svojim starim recepturama, po domaću. Čak je i svoju firmu nazvala – Kroštule!

Podrte, poderane gače iz knjige Božice Brkan Oblizeki – Moslavina za stolom

Još prije nekoliko godina Petar Grgurev za Život u Vodicama napisao je zanimljiv tekst naslovljen Divnine fritule i krošule prepoznate su diljem Hrvatske, a bile su poslane i Papi u Vatikan:

Od malih nogu uvijek je imala umjetničku crtu i s rukama radila je prekrasne figure životinja, a fritule i kroštule naučila je raditi od svoje majke po starinskom receptu.

– Kod fritula i kroštula je najbitnije da se tijesto dobro izmiješa, jer jedino tako dobro ispadnu – kaže nam Divna koja tijesto za fritule i kroštule miješa ručno.
Jako je bitno, nastavlja Divna, da je temperatura ulja dobra, ulje svježe, a imam i osjećaj kada su fritule ili kroštule gotove tako da mi ni jedna nije izgorena.

– Osim fritula i kroštula radim odlične kolače i torte, međutim nažalost nemam još nikoga na koga bi prenijela svoje znanje, možda jednog dana svojim nevjestama – kaže nam na kraju Divna čije proizvode često naručuju muzeji, knjižnice, restorani, a dosta narudžbi ima za svadbe, krštenja i krizme.

Kroštule i kao suvenir iz Solina za Zagorce (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Rekavši i meni da nitko ne mora biti bez posla tko hoće raditi, a njih je bilo devetero braće i sestara pa je naučila raditi od malih nogu, gospođa Divna objasnila mi je kako je sva tajna njezinih krasnih kroštula, koje nisu upile ni malo masnoće, ne u kakvim dodatnim sastojcima, jer ih mijesi jednostavno od čakovečkoga glatkog crnog brašna, jaja, prošeka, soli i svinjske masti, nego u dugome tučenju i ručnom razvlačenju. Zaboravite aromatiziranje rumom, rizoljom, likerom od naranče ili limuna. Peče ih u dvije litre u ulja, koje ne smije pjeniti. Sve već osjećate pod rukom. A onda zaključuje kako ih najviše ispeče za Božić i kako mogu stajati i po mjesec dana. A ja kažem: baš se tope u ustima.

Koštule (Ivanka Biluš, Božica Brkan, Lidija Ćorić, Cirila Rodè; Hrvatska za stolom/ Mirisi i okusi Hrvatske, Alfa, Zagreb, 1996.

Kroštule iz knjige Hrvatska za stolom

Sastojci

20 dag brašna
3 žumanjka
1 žlica šećera
2 žlice ruma
1 žlica vrhnja
sol
šećer u prahu za posipanje, vanilin šećer
ulje za prženje

Priprema

U prosijano brašno dodajte sol, pjenasto izmiješanje žumanjke, šećer, vrhnje i rum, pa umijesite čvrsto tijesto. Ostavite ga pokrivenog oko pola sata, a zatim ga tanko razvaljajte. Pomoću ukrasnog kotačića izrežite uže trake, pa ih vežite u lagani čvor ili ih oblikujte prema želji na drugi način. Oblikovane kroštule stavljajte pržiti u duboko vruće ulje. Pržene kroštule stavljajte na upijajući papir, a zatim na tanjur i još tople posipajte šećerom pomiješanim s vanilin šećerom.

Objavljeno 6. listopada 2021.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.