Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Odjeci 3. siječanj 2017.

Krema za tortu – sirova ili kuhana?

krema_01naslovnaJasmina Ružić iz Zagreba na Oblizekima je odabrala Štefanijinu tortu želeći je ispeći. Receptura ju je zbunila i našla se u dvojbi: treba li je kuhati ili ne? Pomislila je, dakako, kako se radi o propustu autorice torte. No, u obje recepture istoimene torte ne planira se kuhanje. Jedna je Štefanijina torta Marije Kozine, inače nagrađena je na Kriškim Oblizekima, a Štefanijina torta Vesne Hršak izložena je na Babičinim kolačima. Mejlala mi je pitanje: da li da filu kuha ili da samo sve izmiksa i spoji?

I prije sam, ali sam i sada ponovno za svaki sam slučaj višestruko provjerila. Knjiga Krapinska purgerska kuhinja Ane Töpfer, Krapina 1995., navodi čak četiri različite recepture Štefanijine torte različitih obitelji – obitelj Krešimira i Alme Fizir, Alme Fizir, Zlatke Vdović, Terezije Mališ i Štefanije Töpfer – prema kojima se neki sastojci za neke nadjeve kuhaju, a neki samo sirovi izmiješaju.

Za sigurnost kremu s jajima – kuhajte

Štefanijina torta Marije Kozine (Fotografija Drago Kozina / Oblizeki)

Štefanijina torta Marije Kozine (Fotografija Drago Kozina / Oblizeki)

Recept Štefanije Töpfer, prema kojem su Štefanijinu tortu pekle i Marija Kozina i Vesna Hršak, također kremu ne kuha, kako navode i obje recepture objavljene na Oblizekima. Međutim, a s obzirom na zdravstvenu situaciju s jajima na tržištu, pogotovo salmonelu, mislim – a to mi je potvrdila i gospođa Marija Kozina – mislim da bi svaku kremu koja sadrži jaja bilo uputno kuhati na pari. Što znači da cijela jaja ili žutanjke ili bjelanjke sa šećerom, kristal ili sitnim, lupajte ili miksajte na pari do željene gustoće, pa toj masi dodavajte otopljenu čokoladu i druge sastojke koji podnose vrućinu odnosno toplinu, a maslac ili margarin, rum i slično umiješajte u ohlađenu kremu.

Svatko po svom izboru, ali neka bude zdravstveno sigurno! ( Fogorafija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Svatko po svom izboru, ali neka bude zdravstveno sigurno! ( Fogorafija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pišući upravo u blagdansko vrijeme o raskošnim starinskim tortama, primjerice o torti Frankopanki, torti Šahovnici Nade Tučkar i drugima, navela sam da su ih pripremali tako da su bez hladnjaka mogle stajati nekoiiko dana. Doduše, zime su bile hladnije…

Sigurnost sastojaka

Štefanijina torta Vesne Hršak 'Fotografija Bpžica Brkan / Oblizeki)

Štefanijina torta Vesne Hršak ‘Fotografija Bpžica Brkan / Oblizeki)

To je gospođu Ružić podsjetilo kako su njezina baka i pranona radile takve torte koje su se vrlo štedljivo jele, ali su ih uspjele sačuvati po nekoliko dana. Doduše, dodala je, pranona je delala svoj maslac i imala svoje kokoši, a baka je koristila putar mljekarica sa sela koje su joj nosile mlijeko i domaća jaja. Sve se je to čuvalo u hladnim podrumima. Hladnjaci su ograničeni, a, osobito u gradovima, špajze male, dok podruma i nema.

Trendovi raznovrsni, sigurnost odaberite sami

Naslovnica knjižice Ivanke Biluš i Božice Brkan s klasičnim tortama

Naslovnica knjižice Ivanke Biluš i Božice Brkan s klasičnim tortama

Stoga se danas i peku brze torte koje je predviđeno i brzo pojesti. Usto, u pripremi se koriste različiti sastojci i dodaci koji su pretpripremljeni, polugotovi i gotovi, poput različitih prašaka koji već sadržavaju jaja, mlijeko, masnoću, učvršćivače i sl. pa ih je dovoljno samo izmiješati. Zdravohranski trendovi donijeli su i sirove slastice, i to ne samo unutar raw prehrane. O tome sam, uostalom, pisala i analizirajući promjene svakidašnjih slastičarskih trendova vidljivima na Kriškim oblizekima.

Knjižice Torte 1 i Torte 2 Ivanke Biluš i Božice Brkan

Knjižica Ivanke Biluš i Božice Brkan s modernim tortama

Knjižica Ivanke Biluš i Božice Brkan s modernim tortama

Upravo stoga sve češće možete naći inačice jedne te iste slastice, a na vama je da odaberete kako ćete je pripremiti ovisno o životnom stilu i stavu, slastičarskom iskustvu i sastojcima kojima raspolažete itd.

Želite li još i dodatne informacije i recepture, preporučujem iz Alfina serijala Mala škola kuhanja knjižice Torte 1 i Torte 2 autorica Ivanke Biluš i Božice Brkan.

Objavljeno 3. siječnja 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme odnosno fine torte:

http://oblizeki.com/stefanija-torta-marije-kozine-ili-sjaj-slavnih-starinskih-gradanskih-slastica-7615

http://oblizeki.com/stefanijina-torta-na-nacin-vesne-hrsak-14696

19. Kriški oblizeki: odskočile slastice s bučinim košticama, bučinim uljem i bučinim brašnom!

http://oblizeki.com/torta-frankopanka-ili-slatko-nasljedstvo-u-obitelji-cataj-19798

http://oblizeki.com/hrana-kuhinja-i-blagovanje-u-doba-zrinskih-maestralna-knjiga-uz-450-obljetnicu-bitke-kod-sigeta-18788

http://oblizeki.com/post-stvarno-post-17349

http://oblizeki.com/torta-katarina-zrinski-19845

http://oblizeki.com/pozutjele-biljeznice-s-receptima-kuharice-i-zidnjaci-izlozbom-uvele-u-19-kriske-oblizeke-18687

http://oblizeki.com/rokoko-torta-s-ljesnjacima-bolja-i-od-moje-omiljene-iz-cukeraja-1292

http://oblizeki.com/torta-glamur-raskosno-se-rasvjetala-tamnim-i-bijelim-cokoladnim-ruzama-13593

http://oblizeki.com/stefanija-torta-marije-kozine-ili-sjaj-slavnih-starinskih-gradanskih-slastica-7615

http://oblizeki.com/stefanijina-torta-na-nacin-vesne-hrsak-14696

http://oblizeki.com/torta-marija-dio-samoborskoga-slatkog-nokturna-13738

http://oblizeki.com/nada-tuckar-za-17-kriske-oblizeke-ozivjela-svadbenu-tortu-sahovnicu-otpije-60-godina-13643

http://oblizeki.com/torta-capri-i-za-najsvecanije-trenutke-3202

http://oblizeki.com/pisinger-torta-776

http://oblizeki.com/glazure-ocakline-preljevi-prevlake-406

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.