Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Sljubljivanja 21. svibanj 2015.

Korlat s benkovačkoga kamena osvaja medaljama i inovacijama

Da i hoću, ne bih mogla precizno reći na koliko sam sljubljivanja vina i jela bila. Bit će prije na stotine negoli na desetke. Jednom su povod bila vina, a drugi put namirnice ili ciljana jela. Jednom su prevagivala sjajna vina kojima ni izdaleka korak nisu mogla uhvatiti jela, a drugi put su jela posve potisnula vina. Često neravnoteža i nesklad.

Kušanje vina Badela 1862 u njihovoj enoteci 18. svibnja 2015. uz jela što ih je priredio zagrebački restoran Agava bilo mi je bez premca ne samo u njihovu nizu. Očigledno su se susreli ravnopravni majstori zanata te su se jela od boje, mirisa, okusa i konzistencije sjajno sljubila sa sadržajem u čaši, kao da ono prati njih a ne kao da je povod da se bolje istaknu tri odlična vina. Degustraciju je vodio Dubravko Ćuk, direktor vinogradarstva i vinarstva i glavni enolog Badela 1862, a kuhao je chef zagrebačkog restorana Agava Belizar Miloš.

Ugledno svjetsko zlato za Korlat Merlot 2011

Dubravko Ćuk, direktor vinogradarstva i vinarstva i glavni enolog Badela 1862, s Korlat Merlotom 2011 (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Dubravko Ćuk, direktor vinogradarstva i vinarstva i glavni enolog Badela 1862, s Korlat Merlotom 2011 (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Vrijedilo je to truda, jer je Badel 1862 novinarima upriličio predstavljanje triju vrlo zanimljivih vina robne marke Korlat. Povoda je bilo nekoliko. Ponajprije, na velikom svjetskom ocjenjivanju Concours Mondial de Bruxelles, održanome od 1. do 3. svibnja u Jesolu, ljetovalištu kraj Venecije Velikom zlatnom medaljom ovjenčan je Korlat Merlot 2011, a srebrnom Korlat Merlot Boutique 2011.

Tri predstavljena vina Korlat na svome benkovačkom kamenu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Tri predstavljena vina Korlat na svome benkovačkom kamenu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Otkad je predstavljen tržištu, Korlat Merlot već je „naučen“ na nagrade (Vinalies Internationales Pariz, Vinitali Verona, Concours mondial de Bruxelles, Decanter London, Emozioni Dal Mondo Bergamo), ali Velikom zlatnom medaljom na ovom ocjenjivanju popeo se u sam vrh svjetskih vina. Znali smo da je to veliko vino i očekivali smo medalju, ali baš Veliku zlatnu…, priznaje sa smiješkom Dubravko Ćuk.

… A Korlat Merlot Boutique 2011 – srebro

Ekipa Badela 1862 pred kamerama: Dubravko Ćuk, direktorica marketinga i inovacija Sanja Kunić,viša koordinatorica za proizvodne funkvije Ljerka Krpina i Viši koordinator za tržišne funkcije Dalibor Kulišić (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ekipa Badela 1862 pred kamerama: direktor vinogradarstva i vinarstva i glavni enolog Dubravko Ćuk, direktorica marketinga i inovacija Sanja Kunić,viša koordinatorica za proizvodne funkcije Ljerka Krpina i Viši koordinator za tržišne funkcije Dalibor Kulišić (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Veliko priznanje je i Srebrna medalja za Korlat Merlot Boutique 2011 vrhunsko slatko vino, lansirano jesenas, a već nagrađeno na prvom ocjenjivanju.

Concours Mondial de Bruxelles jedno od najvećih i najpoznatijih svjetskih ocjenjivanja vina. Na ovogodišnje 22. ocjenjivanje poslano je 8020 uzoraka vina iz 40-ak zemalja sa svih krajeva svijeta.  U međunarodnom je žiriju u 55 komisija bilo više od 300 enologa vinara, vinskih trgovaca i specijaliziranih novinara. I iz Hrvatske.

33 prestižne nagrade različitim vinima s Korlata

Chef Belizar Miloš oplemenjuje posluženo jelo prije kušanja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Chef Belizar Miloš oplemenjuje posluženo jelo prije kušanja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Vina s Korlata od lansiranja prve berbe 2011. godine  osvojila su do sada 33 prestižne nagrade na međunarodnim ocjenjivanjima vina. Osim stručnjaka, kvalitetu korlatskih vina prepoznaju i potrošači, a nakon domaćega, Badel 1862 okreće se i svjetskome tržištu.

Zdravica s kolegicom Manuelom Tašler, takošer nekadašnjom večernjakovicom, a sada urednicom poslovnog dnevnika Lider

Zdravica s kolegicom Manuelom Tašler, takošer nekadašnjom večernjakovicom, a sada urednicom poslovnog dnevnika Lider

Direktorica Marketinga i inovacija Badela 1862 Sanja Kunić ističe:

Dakako da nas vesele nagrade, naročito one u oštroj svjetskoj konkurenciji.  Višegodišnje izvozno iskustvo govori mi da nagrađena vina stvaraju predispozicije za sklapanje izvoznih poslova. Pri tome nije najvažnije da li je nagrada zlatna ili srebrna, bitan je niz eksponiranja stalne, vrhunske, kvalitete.

IZ kišovite godine: snažno, čak pomalo robusno, ali i elegantno, osvježavajuće: Korlat Rose 2014 (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Iz kišovite godine: snažno, čak pomalo robusno, ali i elegantno, osvježavajuće: Korlat Rose 2014 (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

U 10 godina od nepoznanice Korlat do svjetskoga imena

Badel 1862 osobito je zadovoljan što im nagradama vina s Korlata zapravo uzvraćaju poseban tretman i pažnju s kojim se kompanija odnosi prema ovom brendu neprestano ga inovirajući. Polažu u njih i nemale poslovne nade kao i u vina primjerice Vinarije Daruvar, s kojom se vina s benkovačkoga kamena neprestanu natječu u osvajanju potrošača i medalja.

Prije samo desetak godina, podsjećaju u Badelu 1862, Korlat kraj Benkovca, na vinogradarskim i vinarskim kartama Hrvatske nije postojao, a danas je, kako se to gotovo banalno ali i točno kaže, upisan zlatnim slovima na vinarskim kartama Europe, ali i svijeta.

Iz sušne godiine: Korlat Merlot 2011 ovjenčan svjetskim zlatom Snimila Božica Brkan)

Iz sušne godiine: Korlat Merlot 2011 ovjenčan svjetskim zlatom Snimila Božica Brkan)

Nakon obrade 100 ha tvrdoga dalmatinskog kamena, korova i makije koja je započela 2004. godine i sadnji loza merlota, cabernet sauvignona i syraha, s Korlata je lansirana prva berba 2011. godine. Sada po berbi Korlat daje prosječno oko 220.000 litara vina. Osim stručnjaka, kvalitetom korlatskih vina oduševljavaju se i potrošači, jer to su vina koja su svojom pojavom osvojila hrvatsko tržište, naročito vinoteke i kanal HoReCa.

Ni ovoga puta dizajn boce nije iznevjerio: Korlat Merlot Boutique 2011 ovjenčan srebrom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ni ovoga puta dizajn boce nije iznevjerio: Korlat Merlot Boutique 2011 ovjenčan srebrom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Korlat Rosė novi biser u korlatskoj niski?

U toj bisernoj niski enolozi Badela 1862 odnjegovali su novo vino Korlat Rosė, koje nastavlja niz Korlat Merlot, Korlat Cabernet Sauvignon, Korlat. Korlat Rosė ima vol. 13% alkohola  13%, 7 g/l ukupne kiselosti i 2,5 g/l reducirajućih šećer. Ima i izuzetno zanimljivu “biografiju”. Te izrazito kišne i vinogradarski i vinarski teške 2014. godine Syrah je bran 17. rujna, a Cabernet Sauvignon 25./26. rujna. Svaki je otpočetka njegovan odvojeno da bi ih spojili u omjeru 25 prema 75 posto i da bi, kako slogan Korlat Rosėa kaže, obojili svoj život u ružičasto.

Majstori u raspravi zdesna nalijevo: Ivan Dropuljić, direktor zagrebačkoga Međunarodnog festivala vina i kulinarstva, te vinski novinari Željko Suhadolnik i Tomislav Radić (Snimila Božica Brkan)

Majstori u raspravi zdesna nalijevo: Ivan Dropuljić, direktor zagrebačkoga Međunarodnog festivala vina i kulinarstva, te vinski novinari Željko Suhadolnik i Tomislav Radić (Snimila Božica Brkan)

Veliku ulogu u tome, osim enologa imaju i vinogradari, pogotovo jer se pokazalo da upravo u ekstremnoj godini kamenit položaj Korlat ima izuzetno visok potencijal, jer i u lošim uvjetima osigurava odličnu kakvoću grožđa kao potencijal za proizvodnju vina izuzetne kakvoće. Na tržište, dakle stiže Korlat Rosėa 2014. U okusu je to puno, toplo, harmonično vino s nešto izraženijom kiselosti, koja mu daje svježinu. Eleganciji, raskoši, živosti i kompleksnosti doprinose i lijepo ukomponirane sortne karakteristike Syraha. Kompleksnoga, elegantnoga i snažnoga preporučuju uz jela pripremljena tako da se mogu nositi s njime: bijelu ribu i školjke, tatarski biftek, stejkove i sl. U startu je, dakle, korlatki rose slavniji od onoga slavnoga, dobroga staroga Benkovačkoga rosea.

Naša je karta u Enoteci Badela 1862 bila uistinu zanimljiva: ne duga, ali dojmljiva

Počeli smo s pačjom jetrom, kremom od suhe smokve i marsala vina, krokantom od badema te vinom Korlat Rosé 2014.

Uzvod u kušanje: gusja jetra poslužena uz Korlat Rose 2014 (Snimila Božica Brkan)

Uvod u kušanje: gusja jetra poslužena uz Korlat Rose 2014 (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Drugi je slijed bio 35 dana odležani striploin i tenderloin steak, redukacija od Korlat Merlota 2011, bomboni od Taleggio sira i vino Korlat Merlot 2011.

Jednostavno, a izvedeno majstorski i posluženo uz Korlat Merlot (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Jednostavno, a izvedeno majstorski i posluženo uz Korlat Merlot (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

A na kraju je stigao treći slijed – tart od Guanaja Grand Cru čokolade, coulis od maline i emulzija maslinova ulja i naranče te vino Korlat Merlot boutiueq 2011.

Tart uz koji je poslužen Korlat Merlot Boutique 2011 Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Tart uz koji je poslužen Korlat Merlot Boutique 2011 (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Nismo se mogli usuglasiti koji je slijed bio najbolji te kojem nešto nedostaje. Bila su nam puna i usta i srce. Veselim se kad se pokaže koliko znanje o besmislicama poput hrane i pića ima smisla. Nadam se da će uživati i drugi kušači, a ne samo čitatelji. Uza sve sljubile su se i priče oko stola, ponajviše o potencijalima upravo nagrađenih vina u bačvama te u boci.

Ekstremne godine – izazov vinogradarskim i vinskim majstorima

Tri kušana vina: korlat Rose 2014, Korlat Merlot 2011 i Korlat Merlot Boutique 2011 (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Tri kušana vina: Korlat Rose 2014, Korlat Merlot 2011 i Korlat Merlot Boutique 2011 (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Pogotovo je to zanimljivo jer i Korlat Merlot 2011 i Korlat Merlot Boutique 2011 potječu također iz ekstremne godine, ali, za razliku od najmlađega u nizu Korlat Rosea 2014, iz izuzetno sušne i sunčane godine, kada je, najranija na položaju Korlat, berba počela već 22. i 23. kolovoza i kada je suša prinose reducirala na svega 13.300 boca. Ali kakvih!

Čestitke na ustrajnosti i maštovitosti, jer bez njih ne bi bilo ni ovakvih vina, pogotovo ne s kamenoga brda koje je postalo glasoviti vinogradski položaj Korlat.

Ovaj tekst nije plaćen.

Objavljeno  21. svibnja 2015.

Preporučujemo srodne tekstove na Oblizekima:

http://oblizeki.com/badel-korlat-485

http://oblizeki.com/vina-korlat-berbe-2008-u-stopu-prate-nagradivanu-i-rasprodanu-berbu-2007-2610

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.