Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Enciklopedija špeceraja, Recepti 28. siječanj 2019.

Kokos-kocke, čupavci

Prvi kolač koji sam u životu ispekla bile su kokos-kocke. Zašto? Teška filozofija: pa zato jer su mi bile fine! A bile su osobito fine i mojem dečku M., pa kad je, stvarno davno, bio u vojsci u Sarajevu, svaki bih mu put ispekla baš njih i u velikoj kutiji za košulje, složene u jednom redu da se ne zgnječe, nosila 32 posložene kokos-kocke tako da svakoga njegovog kolegu zapadne po jedna.

Kokos-kocka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kokos-kocka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Recept za kokos-kocke je i prvi recept koji sam od nekoga uzela, od školske prijateljice Bibe, Biserke Smoić iz Konšćana, sada Lovrić, javne bilježnice iz Zagreba.

Moj prvi sačuvan recept iz spočetka sedamdesetih iz Pera Biserka Lovrić, tada Smoić

Moj prvi sačuvan recept iz ranih sedamdesetih iz pera Biserke Lovrić, tada Smoić

Ona mi je zapravo zapisala svoj recept za slasticu koju zovu i čupavcima, koje sam vidjela i u varijanti da su čupavi zbog mljevenih oraha, ali i u varijanti za dijabetičare kada je šećer zamijenjen stevijom.

Kokos-kocke sa stevijom u ivanićgradskoj slastičarnici Janica (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kokos-kocke zaslađene stevijom u ivanićgradskoj slastičarnici Janica (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kokos-kocke su u bliskom rodu sa u kokosovo brašno uvaljanim šubaricama odnosno ruskim kapama i snježnim grudama koje sam kušala da imaju i bijeli, ali i crni biskvit. Prije nego što je k nama stigao i sladoled od kokosa, sladili smo se i kokos-kiflicama i kokosovim puslicama, pitom od kokosa, nepečenom salamom od kokosa, kuglicama od kokosa te, dakako, tortom od kokosa.

Sa svih strana upila finu čokoladnu kremu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sa svih strana upila finu čokoladnu kremu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ekonomično i dostupno kokosovo brašno bilo je osobito popularno za nestašica, primjerice kave ili u godinama kada je mraz obrao orahe. U to smo vrijeme kokosov orah i palmu Cocos nucifera L. mogli vidjeti samo na slici ili tv, a o kokosovu mlijeku i kokosovom ulju mogli smo samo čitati i to ne još na internetu. Liker od kokosova oraha ponekad bi odnekud naišao. Ne bih rekla iz prvotne njezine postojbine u tropskoj Aziji, a poslije po gotovo svim tropskim zemljama, osobito na otocima poput Jave ili Šri Lanke te u Srednjoj Americi.

Pan-pekove (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pan-pekove (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Opisuju da okus i kokosova brašna vuče na meni neusporedive bademe, ali prije bih se složila da ono nema neki okus i da se suho, osobito ako duže stoji, slaže s mokrim sastojcima – otopljenom čokoladom, razmekšanim maslacem ili margarinom te mlijekom u prahu, zatim svježim i voćem iz kompota. Dobro podnosi i jestive boje pa se uz malo preinake jedna te ista slastica može poslužiti u više varijanti. Kokos je česta tema i natjecanja u pripremi slastica.

Kokos-kocke (Biba Biserka Lovrić)

Čokoladne, pa uvaljane u kokosovo brašno (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Čokoladne, pa uvaljane u kokosovo brašno (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci
Tijesto

50 g margarina
2 žutanjka
250 g šećera
1 prašak za pecivo
brašno po potrebi
2 dl mlijeka 2 bjelanjka
prema želji 4 žlice oraha

Krema

10 žlica mlijeka
4 rebra čokolade
250 g šećera
200 g margarina

Za uvaljati
kokosovo brašno ili ribane orahe prema potrebi

Priprema

Miješajte za tijesto margarin, žutanjke i šećer dugo, da postanu pjenasti. Dodajte prašak za pecivo pomiješan s brašnom prema potrebi pazeći da ne bude pretvrdo. Tada stavite 2 dl mlijeka i na kraju snijeg od 2 bjelanjka i prema želji 4 žlice oraha. Ispecite i hladno narežite u kocke. Za kremu kuhajte mlijeko, čokoladu, šećer i margarin da se zgusne, ali da ne bude pregusto. Umočite kocke u kremu. Kad se potpuno ohladi, kocke uvaljajte u kokos ili orahe.

Objavljeno 28. siječnja 2019.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Kremšnite, jelačić kocke, šubarice, čupavci i drugi kolači sa stevijom su jednako slatki ili i slađi, ali zdraviji

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.