Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 13. listopad 2022.

King je i meni cool, zašto bi bio samo generaciji Z!?

Nema mi drugo nego da citiram, zahvaljujući Agenciji 404, promo-vijest iz Leda s kraja rujna 2022. kako je sladoled King nagrađen titulom najcool brenda u kategoriji sladoleda. Nagrada Coolest Brands Awards  pripala mu je odlukom genzeovaca, koji su ga proglasili najboljim sladoledom u najnovijem istraživanju koje su proveli medijski brend za mlade Joomboos i agencija IPSOS. Veliko istraživanje obuhvatilo je upravo generaciju Z, koja je uvelike zastupljena na hrvatskom tržištu, a koja diktira trendove i preferencije brendova.

Sladoled King, Obssesion (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sara Alvir, brand manager za sladoled tom je prilikom izjavila:

Istraživanje je pokazalo da mladi ljudi preferiraju iskrene, inovativne i kreativne brendove kao što je King. Jako nam je drago da smo se našli među najcool brendovima prema izboru genzeovaca. To znači da radimo dobar posao, da pratimo trendove na tržištu i da ljubiteljima našeg sladoleda pružamo kvalitetu kakvu zaslužuju. Posebno smo ponosni na to što ova nagrada dolazi upravo od generacije Z, što je dokaz da smo uspjeli udovoljiti i najzahtjevnijim ukusima te zadobili lojalnost i naših mlađih potrošača.

To je istraživanje provedeno treću godinu zaredom na reprezentativnom uzorku mladih,  rođenih između 1995. i 2011. godine, tzv. generacije Z, podjednako obaju spolova, starostiod 13 do 21 godine iz cijele Hrvatske. Istraženi su različiti aspekti života generacije Z kako bi se ustanovili njihovi stavovi, medijske i kupovne navike, praćenje sadržaja na online kanalima te preferencije brendova na hrvatskom tržištu. S obzirom na to da ova generacijska skupina provodi puno vremena na društvenim mrežama i internetu te da su snažno povezani s pametnim telefonima, istraživanje je provedeno online na više platformi. Genzeovci su u konačnici odabrali 40 najcool brendova u različitim kategorijama. Nagrada Coolest Brands Awards u kategoriji sladoleda otišla je upravo Kingu, popularnom brendu Ledo sladoleda.

Malo sam se razjarila. Nisam ljubomorna što ne pripadam ni izdaleka generaciji Z, ne bih se vraćala toliko unatrag i dva i tri puta smanjivala dob, ne bih se mijenjala, nego zbog nepoštovanja sebe kao potrošača, konzumenta, naime. Jasno je meni kako reklame s nama penzićima nisu tako zamamne, jasno da mi penzići ne srljamo u konzumiranje, što zbog love a što zbog dijagnoza, ali moj omiljeni sladoled ne dam (samo!) klincima. Imam doma i u našem dućančiću svjedoka da u mom zamrzivaču mora biti, must have kako vole reći, i zaliha Kinga, jer svaki dan pojedem jedan. Ja, inače poprilično savjesna šećerašica rado griješim baš s Kingom, po mogućnost Obsession. Ovim maleckim.

Sladoled King, Obssesion (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sjećam se Kinga, naime, kad je bio veći, barem u mom sjećanju, a i kad su i taj, ne zadugo, poduplavali, pa i kad su ga smanjili na taman moju mjeru. Valjda već svih njegovih valjda 20 godina ližem King, ali moj naraštaj nitko ne istražuje. Mi smo ionako sve hladniji, ali ne osobito cool. Tko me šljivi što pripovijedam rado kako bi mi prijateljica Cirila, kad bismo danima radno putovali po različitim zemljama i kad bi pomislila da me je ulovila nostalgija (doma mali klinac!), pitala: Hoćeš da ti kupim sladoled? Taj bi okus, naime, okus Kinga, koji se tek nešto malo, više iznutra nego unutra mijenjao, meni bio okus doma, nostalgija.

Draži mi je King nego prvi moj omiljeni Ledov sladoled iz djetinjstva Snjeguljica, da ne pretjeram, mliječni, vanilija, preliven čokoladom, odnosno bijela čokolada što li sve ne, neka znamo što jedeno u jednom sladoledu na štapiću, pa citiram s ambalaže (nisam prepisala ja, jer jedva to čitam, iako sumnjam da lakše čitaju i Z-ovci!):

KREM SLADOLED S BIJELOM ČOKOLADOM I KREM SLADOLED S ČOKOLADOM obogaćeni punilom okusa čokolade te preliveni kokosovim preljevom, preljevom s bijelom čokoladom i čokoladom s komadićima ekspandiranih žitarica s kakaom. Sastojci: čokolada 26,7% (šećer, kakaova masa, kakaov maslac, MLIJEČNA mast, punomasno MLIJEKO u prahu, emulgatori (SOJIN lecitin, E476), aroma), preljev s bijelom čokoladom 16,8% (šećer, biljna mast (suncokret, riža, šafranika, palma, kokos), obrano MLIJEKO u prahu, bijela čokolada 7% (šećer kakaov maslac, punomasno MLIJEKO u prahu, obrano MLIJEKO u prahu), punomasno MLIJEKO u prahu, emulgator SOJIN lecitin, arome, antioksidant E307, sol, bojilo E161b), kakaov preljev 11% (kokosovo ulje, šećer, kakaov prah smanjene masti 10%, emulgatori (E442, E476), aroma), punilo okusa čokolade 8,3% (voda, glukozni sirup, šećer, kakaov prah smanjene masti 6%, modificirani škrob, aroma, jodirana sol), obrano MLIJEKO u prahu, MASLAC, šećer, glukozni sirup, suncokretovo ulje, komadići ekspandiranih žitarica s kakaom 0,9% (PŠENIČNO brašno, šećer, kakaov prah smanjene masti 10%, ZOBENO brašno, PŠENIČNI slad, sol, aroma) bijela čokolada u prahu 0,5% (šećer, kakaov maslac, punomasno MLIJEKO u prahu, obrano MLIJEKO U PRAHU), kakaov prah smanjene masti 0,4%, čokolada u prahu 0,3% % (šećer, kakaova masa), dekstroza, emulgatori (E471, E433), stabilizatori (E412, E407 standardiziran sa šećerom, E401, E410), regulator kiselosti E339, bojilo E160a, aroma. Može sadržavati jaja, kikiriki i ostalo orašasto voće. Nutritivna deklaracija na 100 g proizvoda: Energija 1775 kJ/426 kcal; Masti 29 g, od kojih zasićene masne kiseline 16 g; Ugljikohidrati 36 g, od kojih šećeri 33 g; Bjelančevine 4,0 g, Sol 0,10 g. Čuvati na temperaturi od -18%°C ili nižoj. Najbolje upotrijebiti do: datum otisnut na stražnjoj strani ambalaže

Objavljeno 13. listopada 2022.

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.