Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 19. ožujak 2019.

Keksići koji pišu glagoljicom govore sve jezike

Pišući blog na Fejsu uz Dan glagoljice, kao konkurenciju glagoljici u kamenu, od glinamola, na papiru ili odjeći, naišla sam i na glagoljaške keksiće što ih je ispekla Ana Demut, kutinska knjižničarka i moja (mlađa!) kolegica sa zagrebačke polonistike.

Keksići s čokoladnom glagoljicom (Fotografija Ana Demut / Oblizeki)

Keksići s čokoladnom glagoljicom (Fotografija Ana Demut / Oblizeki)

Eto, kaže Ana, što sve jedna knjižničarka radi (nije joj nitko rekao da mora, dodaje) za potrebe projekta škola! Peče medenjake i na njima još piše slova glagoljice, čokoladom. Dodaje:

No, da bi Međunarodni ženski doručak održan 12. veljače 2019. u sklopu projekta Empowering Women in Chemistry: A Global Networking Event u knjižnici Tehničke škole Kutina bio potpun, pekli su se medenjaci. Bila je to moja kreativna radionica tijekom vikenda te još i ponedjeljka poslije podne. A uključila sam i mamu koja je zamijesila medenjake jer mame to rade najbolje!

Organizatori Doručka su bile Tehnička škola Kutina, knjižničarka Gordana Rešicki Degoricija, dipl. knjižničar, stručni suradnik savjetnik i Osnovna škola Zvonimira Franka, knjižničarka Ana Demut, dipl. knjižničar, stručni suradnik savjetnik. Sudjelovale su i nastavnice kemije, gošća iz Petrokemije te učenice koje su tijekom ugodne i opuštajuće atmosfere razgovarale o suradnji. Pozvane su bile sve nastavnice i učenice kemičarke našega grada i županije.

Dio sudionica događaja zaslađenog keksićima posvećenim Godini glagoljice (Fotografija Oblizeki)

Dio sudionica događaja zaslađenog keksićima posvećenim Godini glagoljice (Fotografija Oblizeki)

Dogovorena je izrada Periodnog sustava elemenata na glagoljici. Ovo je Godina Periodnog sustava elemenata, a učenici će izrađivati slova glagoljice glinamolom. Bit će to uglata glagoljica.

Međunarodni ženski doručak je ove godine započeo na Novom Zelandu, širio se Azijom, Europom, Afrikom te završio u Amerikama, a on je u okviru proslave sto godina organizacije IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) i Međunarodne godine Periodnog sustava elemenata 2019.

Tijekom Doručka uspostavio se kontakt s učenicima iz škole Celegio Vasco da Gama iz Lisabona u Portugalu. Bilo nam je jako, lijepo i takva druženja bi se trebala što češće ponavljati. Medenjaci s glagoljicom su pobudili pozornost i svatko je tražio početno slovo svoga imena. A i učenicima iz Lisabona su pokazani te su odmah slijedila pitanja vezana uz nastanak pisma i našu baštinu. I tako, zaključuje Ana Demut, drago mi je da je glagoljica potakla razne interese:

A kako sam tek pisala slova čokoladom – to je bilo približno kao kad gulite papriku za ajvar… Prvo – čime god sam počela pisati, sve je bilo predebelo. Naravno da se sve razlijevalo…. Onda mi kapne tamo gdje ne treba…. To sam odmah pojela. Pročitala sam negdje vrlo utješnu rečenici koja lijepo savjetuje da u slučaju krivih poteza čokoladom, lijepo cijeli keks prelijete čokoladom. Ništa nije bezuspješno! Prelila sam ja to čokoladom i odmah pojela, što ja, što mama. Tako se nije uopće kvario vizualni dojam – sami medenjaci sa slovima glagoljice! Drugo – isprobavala sam razna pomagala. Za onu olovku za pisanje čokoladom nije bilo vremena za naručivanje, ostali su mi samo savjeti spretnih kuharica, slastičarki…. Na FB tražila savjete… I Mirjanu Marčinko Šmit, Od slatkoga slađe, upitah… Na kraju sam uzela čačkalicu, čokoladu koja ima 70 % kakaa, dodala joj malo maslaca i krenula…. Probala sam i one koji su imali pravilno napisana slova glagoljice…. Treće – volja sve pokreće!

Medenjaci s čokoladnom glagoljicom

Ideja za ispeći: pladanj finih i lijepih keksića (Fotografija Ana Demut / Oblizeki)

Ideja za ispeći: pladanj finih i lijepih keksića (Fotografija Ana Demut / Oblizeki)

  • Sastojci350 g brašna (crnoga)
  • ¼ vrećice praška za pecivo
  • 150 g maslaca ili margarina
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 g oraha ili badema
  • 1 žličica cimeta
  • 2-3 žlice meda
  • korica limuna
  • bjelanjak za premazivanje (nisam premazivala)

Priprema

Od sastojaka umijesite kuglu i ostavite je da stoji 1 sat. Zatim razvaljajte, izrežite oblike, ukrasite i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 min. Ispišite čokoladom (kako je opisano u tekstu) željena slova na ohlađene keksiće.

Nije naodmet

Medenjaci omekšaju tek nakon nekoliko dana.

Objavljeno 19. ožujka 2019.

Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

Uskrsni medenjaci Mirice Sinković pobijedili na 12. Babičinim kolačima

Medenjaci raskošno mirišu začinima

Medenjaci s bijelom šećernom glazurom

Milkin medenjak kao slasni suvenir iz Križa u čast slavne Trnine

Glazure, ocakline, preljevi i prevlake

 

 

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.