Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Štedljiva kuhinja 23. veljača 2013.

Kašica za juhu – ribana za nedjeljnu ili rulena za svaki dan

Iako su u nas rezanci i danas neusporedivo najomiljeniji dodatak juhi, ja više volim – kašicu.

U svim varijantama, u svim juhama, u svim prigodama. Čak i u nedjeljnoj juhi!

U knjizi Oblizeki – Moslavina za stolom, objavljenoj 2006. u cjelini Kej se, kak se i gda jelo s jokešinskim recepturama koje sam prepričala iz djetinjstva sredinom prošloga stoljeća, navodim:

 

Ribana kašica


Zemeš oštroga brašna i jeno jajce i zamesiš na trdo i na ribeš zribaš kašicu.
Ostaviš da se posuši. Isto more stati. Isto se meče kej rezanci.

Preštimanija, ribana: suha koja može stajati i ukuhana (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Preštimanija, ribana: suha koja može stajati i ukuhana (Snimila Božica Brkan / Acumen)

 

Rulena kašica


V kupčeku brašna na meko zamesiš jeno jajce, posoliš i z rukum zruliš kašicu.

Fina rulena kašica (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Fina rulena kašica s nešravilnim većim i manjim komadićima (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

 

Zlevana kašica


Na zlevano strajbaš jeno jajce z malo soli i spuščaš v kipuču juvu.

 

Ovu potonju pripremala mi je samo Baba Potočka u Potoku, selu pokraj Popovače. Ne sjećam se da bi je ikad itko drugi ikome pripremao. A rulenu kašicu, koju sam voljela bez premca, ukuhala bi mi mama, susjeda Barica, Mama Rupčićova i strina Brkanova kad bih bila gladna (o, kako bih, mršavic, znala biti gladna!), a ne bi mi imale što dati. Ponekad bi samo na malo masnoće moje selske babe naribale mlade mrkvice koju su netom spuknule z vrta i ulijale vode te dodale kašice.

Rulena kašica 1: jaje, sol i oštro brašno po potrebi (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Rulena kašica 1: jaje, sol i oštro brašno po potrebi (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Od kaše kašica

Ako sam, po maminoj tvrdnji, odrasla na kuruznoj kaši, koje se – baš zanimljivo! – ne sjećam niti izgledom ni na nepcima, kašica na juve bila mi je već poslastica. Kašu, čije ime priziva praslavenske daljine, a i Rusi imaju svoju kašu, Poljaci kaszu itd., rječnici tumače žitkim jelom koje se jede žlicom (zobena, ječmena, heljdina), nečim po žitkosti sličnim kaši te preneseno, zbrda zdola, smutnji i sl. Kašast je onaj koji je poput kaše, koji je kaša, ni u tekućem ni u krutom stanju, židak.

Rulena kašica 2: Početak "fufljanja" jajeta brašnom (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Rulena kašica 2: Početak "fufljanja" jajeta brašnom (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Kašica praslavenska, tarana turska

Kašica je pak, umanjenica, i jušno jelo, po meni: svojevrsna mala kaša. U Slavoniji, primjerice, kašu, kašicu nazivaju tarana, taranica prema turskom tarhana, što je i suho tijesto zrnata oblika i juha s ukuhanom taranom.

Rulena kašica 3: ruljenje (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Rulena kašica 3: ruljenje (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ribana, elegantnija, poput rezanaca

Profinjenija je, a i katkad se ukuhava u svečane juhe, ribana kašica. Ona se može osušiti poput rezanaca. Uz to, poput rezanaca je možete, iako rjeđe, kupiti gotovu, po mojem i mnogo kvalitetniju. Primjerice Allegro tjestenina s jajima proizvedena od, navode, svježih domaćih jaja (18 %), durum pšenice i vode, inače Hrvatski proizvod pekare Dubravica LINK www.pekara-dubravica.hr

Ustrajno i nježno ruljenje mekane tjestenine s brašnom (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ustrajno i nježno ruljenje mekane tjestenine s brašnom (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Rulena, jeftinija i brža, meni najdraža

Druga, meni najdraža, rulena je, brza varijanta, obično svakidašnja i izvedbom jeftinija, na jednom jajcu umiješana. Dok voda odnosno juha zakuha, naruli se kašica. Neki je vole sitnu, neki krupniju, a ja da ima i grbljega i sitnijega, jer se tada obično lijepo vide bijeli i žuti dijelovi. Neki vole u juhu dodati i ostatak brašna pri rulenju kašice, koja se ukuhava odmah, pa bude i tvrda i mekana. Juha tako može ostati bistra, obično je kremasta. Tkogod rulenu ili ribanu kašicu, poput riže ili žličnjaka, voli i u juhi od rajčice. I ribanu i rulenu kašicu ukuhavali su djeci katkad i na mlijeku. Takvu bi kašicu katkad žene narulile i bez jajeta, samo s malo soli i vode. Na kraju – trebam li uopće dodati? – svaka je kašica bolja, što je bolja juha, dakako.

Ukuhavanje rulene kašice: nježno ispuštanje u uzavrelu juhu na blagoj vatri (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ukuhavanje rulene kašice: nježno ispuštanje u uzavrelu juhu na blagoj vatri (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Kako pripremiti rulenu kašicu na jednom jajetu?

Ako ste vješti, možete to učiniti i žlicom i vilicom, a ja volim osjetiti kakva mi je pod prstima. U dublju posudu uspite oštroga brašna i u njemu udubite mjesto za jaje, posolite, a po želji možete dodati i malo ulja da bude sjajno. Izvana prema unutra vrlo nježno dodavajte po malo brašna i kroz brašno mrvite jaje, zajedno žumance i bjelance. Neki dodaju i vodu, ali ne bih preporučila, jer će vam se razgnjecati i nepotrebno jako nakuhati. Ako volite gustu juhu, ako su vam jaja sitna ili imate puno juhe, možete upotrijebiti dva ili više jaja.

Rulenu kašicu možete lagano rastresti po dasci ili papiru da se lagano časkom prosuši, a možete je odmah ukuhati. Kako obično komadi nisu ujednačeni veličinom, je li kuhana najbolje ćete provjeriti tako da kušate. Uostalom, mnogima nema većega užitka od kušanja jela u kuhanju ili pečenju.

Fina kremasta juha teksture koja nikako nije dosadna (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Fina kremasta juha teksture koja nikako nije dosadna (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Po želji na kraju možete dodati sitno sjeckana peršina. Neki u ribanu i rulenu kašicu vole naribati i mrkve. Meni je neusporediva (svakako procijeđena!) miješana juha od kokice i teletine ili junetine s puno korjenstog povrća, malo luka te, na dalmatinsku, s malo rajčice ili pirea od rajčice, ukuhane rajčice oliti konšerve.

Ne dajte se gnjaviti, možete se spasiti i jušnom kockom ili kao u davna i u današnja ponovno siromašna vremena, s malo, ni žlicom vegete, Dubravica preporučuje ukuhavanje 100 grama svoje sušene ribane kašice na litru vode, ali to za elegantnu, rjeđu juhu. Računajte ipak da će se, pogotovo prigrijavate li juhu, kašica i dodatno nakuhati. Dubravica za sovju preporučuje 15-minutno kuhanje. Po mojemu, pazite: lagano!

Objavljeno 23. veljače 2013.

Preporučujem na Oblizekima slične teme:

http://oblizeki.com/domaci-rezanci-ali-za-domacu-juhu-8399

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. Gisele Horvatich# 13.09.2019. u 15:03

    Hello!! My name is Gisele Horvatich, I am Croatian granddaughter and I live in Brazil. I want to say that our family has been making this recipe for over 100 years here in Brazil … and we were very pleased to see your publication.
    Pozdrav iz Brazila.

  2. Božica Brkan# 14.10.2019. u 14:27

    Thank You! For ever! 🙂

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.