Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Čitanka, Ocjenjivanja 17. veljača 2024.

Kako odabrati svoj među stotinu ocijenjenih najboljim hrvatskim restoranima?

Već možete glasati za novi krug 100 najbolji hrvatskih restorana, a nije zgorega podsjetiti se i na izdanje 100 vodećih hrvatskih restorana – i njihovi specijaliteti 2023/24 odnosno na 28. hrvatsko i englesko izdanje Restaurant Croatica, biblioteka Gastronaut. Iako danas i u nas imaju konkurenciju u Michelinu, Gault Millau, Dobrim restoranima i drugima, uzdajem se u naše najstarije, jer se kroz gotovo tri desetljeća mogu uspoređivati restorani, ponuda i prezentacija, nazivi i restorana i jela, namirnice od kojih se jela pripremaju, pa i posuđe u kojem se poslužuju.  Radoznali mogu prolaziti kroz mode i promjene. Sve je dostupno i na internetu, ali ja volim  i na internetu i na papiru.

Naslovnica vodiča

U 100 vodećih hrvatskih restorana – i njihovi specijaliteti 2023/24 koji priprema Karin Mimica sa svojom ekipom u Abisalu kroz 28 godina možete vidjeti koja su to ukupno 522 restorana uvrštena u 100 najboljih nacionalnih. Kroz Vječnu listu Restauranta Croatica 156 koji su titule osvojili šest ili više puta, a posebno su označeni oni koji su 25 i više puta. Bevanda iz Opatije, Nautika iz Dubrovnika, Rivica iz Njivica, Stari Puntijar iz Zagreba, Villa Neretva iz Metkovića, Zlatna ribica iz Brodarice, Kapetanova kuća iz Maloga Stona, Lovački rog iz Karlovca, Plavi Podrum iz Voloskoga, Žganjer iz Ozlja i Vinodol iz Zagreba. Redovito posljednjih godina uvršteni su Academia iz Marije Bistrice, Artatore iz Maloga Lošinja, Badi iz Lovrečice, Barbat iz Barnata na Rabu, Bedem iz Varaždina, Coctail Sisak, Boškinac Novalja…

Jedna od duplerica 100 vodećih hrvatskih resforana

Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, kako kaže izdavač, predstavljeni su i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

Knjiga je podijeljena u šest cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Trebamo li reći kako su i gastronomski te naše regije neujednačeno razvijene, ali da i zahvaljujući ovakvim projektima i konkurenciji napreduju. Uvodni tekst za svaku regiju donosi i preporuku za karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja.

Jedna od duplerica 100 vodećih hrvatskih resforana

U najnovijem izdanju ovoga vodiča među jelima s kojima se restorani prezentiraju, katkad i recepturom, naglasak je na specijalitetima čiji su sastavni dio namirnice koje rastu ili se uzgajaju do 100 km oko restorana. Kod 30-ak jela u kojima je navedeno podrijetlo namirnica iz okolice, sa stranica restorana u knjizi vodi QR kôd na Ružu jela – aplikaciju koja omogućava grafički prikaz porijekla namirnica u jelu. Svaka namirnica je obilježena laticom čiji je vrh u mjestu odakle potječe. Debljina latice proporcionalna je udjelu namirnice u jelu. Centar ruže je u mjestu gdje se jelo konzumira, u restoranu.

Jedna od duplerica 100 vodećih hrvatskih resforana

Kako opće odabrati dobar restoran? Ovisno o sklonosti i platežnoj moći, ponajprije. A zatim, prema usmenoj predaji ili ocjenama bilo u nekom uknjiženom ili nekom internetskom ocjenjivanju i izboru, prema opjevanoj i sponzoriranoj preporuci nekog od gastroblogera ili…? I gastroscena i chefovi i ocjenjivači nerijetko su kompromitirani ovim i onim, u novije vrijeme uz razumljivu ispriku kako nedostaje ljudi kao što je prije povremeno nedostajalo namirnica, recimo. Što je to uopće dobar restoran? Je li to onaj s dugom tradicijom ili tek otvoren prema svjetskim trendovima? Je li to onaj koji nudi najviše ili optimalno za određenu cijenu ili koji jednostavno nudi najbolja jela neovisno o cijeni? Znajte da najskuplji restoran nije nužno i najbolji. Pa kako onda odabrati?

Jedna od duplerica 100 vodećih hrvatskih resforana

Nisam dovoljno mudra ni za kućni izbor, koji je uvijek zbog različitih ukusa svojevrsna nagodba, kompromis. Povremene recenzije i gastrokritičari onoga što se u nas zove gastroscenom zapravo su vrlo kompromitirani već time da su neki restorani posvuda, a nekih nikad nigdje nema, da ocjena ponude ovisi katkad i o vrsti registracije. Zato je svakako uputno potražiti osim prvoga dojma, i drugo, objektivnije i stručnije, pa i treće ili četvrto mišljenje. Dobar tek!

Objavljeno 17. veljače 2024.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.