Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 3. srpanj 2023.

Kada starinski kolač od ulja postane varaždinskim, a kad – ljubavnim

Raspredajući s Vrbovčankom Katarinom Zadrijom o tome što poslužiti na domjenku, stigosmo i do slastica. Praktična, spomenula je varaždinski kolač. Nikad čula. I riječ po riječ  od modernoga domjenka stigosmo do starinskoga, jednostavnoga, jeftinoga a finog kolača. Uz komentar uglas: i – puno zide! Varaždinski kolač u Vrbovcu zovu vjerojatno zato što im je stigao od nekoga iz Varaždina, a malo dalje, kod nas oko Križa, otkad znam za sebe samo je – kolač od ulja. Ne sjećam se da je stigao iotkuda, oduvijek je naš, toliko da ga desetljećima nisam pekla. A nije u četvrt stoljeća trajanja bilo ni jednih Kriških oblizeka da ga nije ispeklo po nekoliko žena i svaki je bio drugačiji, ali, koliko se sjećam, nikad ni jedan nije bio među nagrađenima.

Kolač od ulja (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Spada taj kolač u ono za što kažu niš od kolača ili niš za kolač ili kakov ti je to kolač ili kej ti je to za kolač. Više jezičnih negoli slastičarskih zanimljivosti. Čak se ni Internet ne razmeće njime, još ga nije pretvorio u mufffin i oblikovao u košarice, iako, osim kao kolač od ulja, naiđoh na crno-bijeli kolač, na mramorni šareni ili kao Dunavske valove ili voćni (obično sa smrznutim crvenim tobože šumskim voćem!).

Kolač od ulja u dvije varijante na duplerici zavičajne čitanke Božice Brkan Oblizeki – Moslavina za stolom (Presnimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

No, kako god okrenula, nema tu puno filozofije i varijacija, čak manje negoli što sam ih napisala u zavičajnoj čitanci Oblizeki – Moslavina za stolom, 2006., str. 118. i 119. Skuplja varijanta je Kolač od ulja 1 (svekrva Branka Brezak, Širinec), a jeftinija Kolač od ulja 2 (mama i Ankica Rupčić, Okešinac, 1974.), sa čak jajetom manje, ne posipa se orasima, a sve u svemu brašno + prašak za pecivo pecilni prašak), šećer + vanilin šećer, ulje, mlijeko, za crni dio tijesta kakao ili čokolada u prahu ili otopljena čokolada za kuhanje, a za kremu umjesto brašna – neki rabe oštro a neki meko – upotrijebite finiji gustin te eventualno dodajte limunove korice i rum. Ostala sam na iskonskom okusu, jedino sam bitno smanjila šećer, osobito u kremi. A ispao je dobro, nemreš ga ni pokvariti!

Peče se bijeli biskvit (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ispekla sam ga, što je je, samo za ovo fotkanja, za ilustraciju ove slatke starinske priče, ali moj M. ga se ne može najesti. Prefin je, govori jedući ga. Da mu se odužim, nazvala sam kolač od ulja ljubavnim kolačem, jer ga se najnježnije sjećam kako ga je, kad smo se upoznali i počeli hodati 1972., vraćajući se s putovanja, u autobusu jeo bez prestanka iz limene kutije u kakvima se nekad nosila hrana. Ispekla mu ga je mama punu kutiju, pa da ga ne vrati doma…

Bijela krema (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Obično se taj kolač pekao u duploj količini, a ja sam to smetnula s uma i shvatila – koliko to dugo nisam pekla – da sam umjesto manjeg upotrijebila čak i veći protvan, pa mi je tijesto ispalo tanko te sam odustala i od vodoravnoga rezanja, a s obzirom na to mogla sam ga peći i kraće (umjesto 30 možda i 15-20 min) i na nižoj temperaturi, umjesto na 200 °C, da sam je uspijevala postići, na 180 °C. Sjećam se žutoga biskvita, od domaćih jaja, a moj je bio gotovo bijel, jer su jaja bila takva.

Kolač od ulja ili ljubavni kolač

Kolač od ulja u mojoj, najjednostavnijoj varijanti (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Tijesto

4 cijela jaja
400 g šećera
400 g brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 dl ulja
2 dl mlijeka

1-2 žlice kakaa

krema/ bijela krema

5-6 dl mlijeka
200 g šećera ili po želji i manje
1 vanilin šećer
5-6 žlica (ravnih) oštroga brašna ili gustina
250 g maslaca ili margarina

Priprema

Za tijesto izmiješajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom te brašno s praškom za pecivo, pa dodajte izmiješano ulje i mlijeko. Po želji možete dodati i ribane limunove korice ili soka. Dvije trećine tijesta ispecite bijelim i prerežte ga vodoravno. Trećini dodajte kakao ili otopljenu ili ribanu čokoladu i ispecite tamni biskvit. Za bijelu kremu zakuhajte mlijeko sa šećerom i ulijte brašno ili gustin pomiješano u malo hladnoga mlijeka i kratko prokuhajte. Kada se ohladi umiješajte cijeli maslac ili margarin. Slažite tako da stavite žut biskvit, premažite ga kremom, stavite tamni biskvit, pa ga premažite kremom i zatim pokrijte žutim biskvitom i premažite kremom te ili ukrasite povlačenjem viljuške ili zupčastoga noža ili pospite kakaom ili čokoladom u prahu. No, možete kremu podijeliti i na dva mazanja, a gore posuti primjerice sitnim šećerom.

Kolač od ulja prije hlađenja i rezanja (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 3. srpnja 2023.

Post scriptum 7. srpnja 2023.

Starinski, običan kolač od ulja mnogima je bio vrlo inspirativan. Katarina Zadrija na fejsu je opisala kako su ga pretvarali u – tortu, a Smiljka Mihelja mi je poslala fotografiju svježe pečenoga, bogatoga kolača, za razliku od mojega, sa zlatnim biskvitom, očito od domaćih jaja. Priznajem, još nedostaje onaj zaista starinski sa debljim tijestom, po trećina žutoga izvana i jedna trećina tamnoga bisvita u sredini, a slijepljenih tankom kremom… Hvala vam! Treba imati takve prijatelje! Slatko vam bilo!

Kolač od ulja, ispekla i snimila Smiljka Mihelja iz moga Okešinca

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.