Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 3. siječanj 2019.

Ječmena kaša? U – salati!

Od Slavonije preko Moslavine do Međimurja i Istre sezona je ričeta, grakaše, ječmika, ješmika, batude… odnosno zimskih, težih starinskih jela u kojima se obično ječmena kaše i grah i(li) krumpir, a, a ako nije post,  uz malo sušenoga i to ne onoga najboljega, najcjenjenijega šunke ili pršuta, koje još i nije suho nego slanine, mesne kobasice (češnjovke!), bunceka ili pak samo vode odnosno juhe u kojima se nešto od toga kuhalo.

Sirova ječmena kaša (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sirova ječmena kaša (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kako su ječam, a osobito ječmena kaša ukusni i zdravi, posebice za probavni sustav, preporučujemo jela s ječmenom kašom osobito poslije ne baš mudroga (blagdanskog!) prejedanja kako bi pročistila i ojačala te vratila u normalu organizama odnosno organe poput želuca, crijeva, žući itd.

Orzotos povrćem može se posluži i samostalno i kao prilog kao u kreacii chefa Marka Živaljića (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Orzotos povrćem može se posluži i samostalno i kao prilog kao u kreacii chefa Marka Živaljića (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Možete je i skuhati te sačuvati za više jela u nekoliko dana. Ako niste ljubitelj jušnih jela poput ričeta ili neke guste juhe, od vrganja recimo, također s ječmenom kašom, podsjećam rado na orzoto odnosno rižoto umjesto od riže s ječmenom kašom. Chef Marko Živaljić  za oblizeke je pripremao zimski orzoto s kuhanim sušenim buncekom  i ljetni, vegetarijanski orzoto s povrćem, a chef Marko Futivić hrskavi kašoto, pržene kuglice od ječmene kaše.

Pržene okruglice od ječmene kaše chefa Marka Futivića (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Hrskave okruglice od ječmene kaše chefa Marka Futivića (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Međutim, oni kojima je ostalo mesa, ali ne i priloga, ili kojima je meso dosadilo pa žele samo neku salaticu ili prilog, predstavljam danas – sigurno ne očekujete! – nešto s onoga čakovečkoga Prvoga kolinskog obeda Okusi z mojega grunta što je uz sve kolinske međimurske specijalitete bilo u sporednoj ulozi, a ne računajući meso čak i iza heljdine i prosene kaše (čak i u čurkama) – salata od ječmene kaše. Preciznije, a s lokalnim međimurskim imenom još šarmantnije – šalota od ječmene kaše!

Šalota od ječmene kaše (Salata od ječmene kaše)

Ukusna i lijepo izgleda (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ukusna i lijepo izgleda (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

  • 1 kg ječmene kaše
  • 1 kg svježe paprike
  • 1 kg kiselih krastavaca
  • sol
  • papar
  • bučino ulje
  • ocat

Priprema

Ječmena kašu dobro skuhajte u slanoj vodi i ohladite, pomiješajte   povrćem sitno narezanim na kockice. Začinite bučinim uljem, octom i soli.

Objavljeno 3. siječnja 2019.
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

Međimurski kolinski obed – dojmljiv gastronomski izlet

Ričet, grakaša, ješmik ili batuda – novi specijalitet iz staroga siromaškog lonca

Šareni ljetni orzoto ili ječmena kaša s povrćem kao glavno jelo ili kao prilog

http://oblizeki.com/zagorski-hrskavi-kasoto-chefa-marka-futivica-18233

http://oblizeki.com/orzoto-s-kuhanim-susenim-buncekom-na-nacin-chefa-marka-zivaljica-fantastican-1993

http://oblizeki.com/chef-tomislav-kozic-i-akademia-opisuju-i-posluzuju-zagorsku-kuhinju-na-francuski-5656

http://mamica.com.hr/index.php/gastronautski-izlet-u-medimurje

http://oblizeki.com/medimurje-kak-si-lepo-ukusno-19121

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.