Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Enciklopedija špeceraja 13. srpanj 2018.

Ivan Rakitić i keks Domaćica ili udvoje smo jači

O nogometu i Svjetskome nogometnom prvenstvu kao pokretaču gospodarske aktivnosti govore i pišu ovih dana potkovaniji od mene, koja sam se uhvatila na prvi pogled, recimo, na eleganciju hrvatskih reprezentativaca u Joop odijelima. I prije nego što sam na fejsu uočila analitičku zavist što svoju oglašivačku priliku s lijepim i izuzetno, onda ne baš toliko kao sada, uspješnim nogometašima nije jednako tako iskoristio Varteks, kad su još nosili odijela šivana u Varaždinu, koji svoga sugrađanina izbornika Zlatka Dalića proglašava počasnim građaninom. Nisu manje elegantni ni u općeomiljenim nacionalnim Nikeovim kockastim dresovima. Kad se pojave u utakmici svih utakmica i po povratku…

Jedan od oglasa za Joop

Jedan od novinskih oglasa za Joop (Presnimili Oblizeki)

I oglas i novinski tekst ujednom od dnevnika o službenim odijelima hrvatske nogometne reprezentacije

I oglas i novinski tekst u jednom od dnevnika o službenim odijelima hrvatske nogometne reprezentacije (Presnimili Oblizeki)

Rast pogleda i lajkova od sporta do turizma bit će i više od dosad zabilježenih. I na Oblizekima, uostalom, uz spoj crveno-bijelih kockica i čipsa. Zapravo, prije koju se godinu mnogo manje polagalo na takozvane sinergijske učinke u marketingu, kakve i mimo sporta uprave koriste i najveći modni brendovi, sve do Chanela. Nije ni u nas to novost, pa prisjetite se samo čestitki ponosnih sponzora za, recimo, osvojene olimpijske medalje ili za srušene rekorde u sportovima manje popularnim od nogometa skijašici Janici Kostelić te atletičarkama Blanki Vlašići ili Sandri Perković. Neke od tih dama u međuvremenu su bile i zaštitna lica ovoga i onoga. Drugačije, što mogu, ne vidim ni ulazak predsjednice Republike u pobjedničku nogometašku svlačionicu doli spajanja sporta i politike. Zvjezdana prašina!

Keksi za goste i domaće

Jedan od oglasa Rakić i Domaćica ujedinjeni (Presnimili Oblizeki)

Jedan od oglasa Rakić i Domaćica ujedinjeni (Presnimili Oblizeki)

Ako se publika i u potrošnji, kupujući, trošeći i što ima i što nema, ugleda u svoje idole od izbora odijela, naočala, tenisica, trenirki i majica, (službenog!) automobila, (!) vode ili piva – nije li HNS upravo nedavno platio kaznu zbog točenja pogrešnoga, ne službenoga, nesponzorskoga pića? – što ne bi odabirala i keks za goste i domaće, kako Domaćicu reklamira sjajni Ivan Rakitić? Na Facebooku, Instagramu i Twitteru se, navodno slučajno, u prosincu 2015. pojavio s Neymarom i tim Kraševim keksom skupivši u hipu, neplanirano, u manje od 24 sata milijune lajkova. Nazvaše taj selfie fotkom za milijun kuna. Možda i eura. Ma tko to može platitit’!? I tada je prokuristica Kraša Marica Vidaković, oduševljena Rakitićevim potezom, izjavila:

To su ogromne brojke, sva ta silna lajkanja puno znače za tvrtku koja će znati usmjeriti svoje marketinške aktivnosti.

Rakitić sad za stečenih 10 milijuna folovera na Twitteru dijeli dres i kopačke. Zaslužio ih je. Poslije sam s keksom na društvenim mrežama uočila i mlađahnoga, nebarcelonskoga i manje popularnoga Tina Jedvaja. No svi su za Domaćicom poludjeli do toga da neki dan jedan hrvatski dnevnik, uz nešto udaljeniju priču na duplerici o Raketi, koji to svakako zaslužuje, donosi i njegovu životnu priču na drugoj promo-duplerici s logom Kraša i dodatkom: ovu je priču omogućio Kraš. Nisam računala koliko je to platio, ali – ma tko to može platit’!? Platio je! Svakako se isplati. Koliko je to kutija domaćica? Prodanih više.

I Cedevita iz Ledove škrinje

Cedevita iz Ledove škrinje (Fotografija Ledo=

Cedevita iz Ledove škrinje (Fotografija Ledo=

Udvojeno se i domaćica i slavne Kraševe Napolitanke nude i kroz također Kraševe čokolade, Dorinu s ovim i onim, kao i inspirirane slavnim Griotteama i Bajaderama. Svojedobno se Bajadera reklamirala i kao sponzor istoimenoga baleta. Neki će se sjetiti i pjesama koje su najpopularniji hrvatski pjevači pjevali uz najpopularnije i najgledanije filmove. Pa, ako prikazivanje turskih sapunica sponzorira recimo Neofenrapid

A zdrobljeni, možda iz loma, pa onda i jeftiniji, ali prepoznatljivi i okusom i imenom, omiljeni keksi poslovično se poslužuju uz palačinke, ne samo u već propalom Chevaprollsu, jednako kao i primjerice posuti Krašexpressom ili naličeni Nutellom. A tek one nove Nutella bready! Sličan native marketing, kako se sada prepoznaje, odavno koristi i slavna Milka, iako, što bi rekla reklama iz 2016., tajna je u čokoladi!

Ledena Plazma (Fotografija Oblizeki)

Ledena Plazma (Fotografija Oblizeki)

Pripremajući ovaj tekst, našla sam kako sam u proljeće 2013. uoči neke utakmice u Zagrebu srbijanske i hrvatske reprezentacije ili klubova pisala o tome  kako su se gosti, mlađi od keksa Domaćica koji se proizvodi od 1957. raspitivali o njemu. No, sad se i u hrvatske dućane vratio srbijanski keks Plazma i to ne samo za djecu, kao Pettit beurre iz vremena kad je glavno dječje jelo prije gotove brendirane hrane bilo mlijeko udrobljeno s keksom ili čak kruhom, i kroz brojne recepte za pripremu kolača bez pečenja, nego odnedavno i kroz zamrzivače sladoleda Ledo. No, sladoled Ledo i keks Oreo u kornetu su se udružili još prije, ne znam da li prije ili poslije nego što se crni keks udružio s čokoladom Milka.

U kornetu i crni keks (Fotografija Oblizeki)

U kornetu i crni keks (Fotografija Oblizeki)

Još jedna varijanta scrnim keksom iz Ledove škrinje: Soft Ice Cooki (Fotografija Ledo)

Još jedna varijanta scrnim keksom iz Ledove škrinje: Soft Ice Cooki (Fotografija Ledo)

Neki će se sjetiti i kako je Cedevita poslije napitaka i čaja s devet vitamina pojavila i u obliku sladoleda, također iz Ledove škrinje, koji prema piaru, ispunjava petinu dnevnih vitaminskih potreba. U McDonald‘su su Domaćicu spojili sa svojim McFlurryjem, kao što Coca-colu, jednu od logotipa prepoznatljivih i s pingvina i drugih promo materijala moskovskoga nogometnog nadmetanja, s burgerima. Naši su pak u sendviču Montana uvili također popularne šunke, kulen, slanina…

Piko s ABC sirom

Agrokor je vrlo zanimljivo uspio povezati svoje najpoznatije brendove iz različitih kompanija, sve kao ono klasično dva u jedan ili čak tri u jedan. Mnogi će se najprije prisjetiti vode s porukom, Jane, a neki prije Zvijezdinih majoneza, ajvara i senfa ili francuske salate uz uskrsne PIKove šunke ili istih dodataka s mesnim proizvodima za roštilj, od ćevapčića dalje.

Omiljeni Piko pak spojili su inovativno s beljskim ABC sirom, ne samo posluživši ga kao što poslužuju proizvode od mesa, mlijeka s odličnim beljskim i uopće baranjskim vinima i turizmom, prema nekim istraživanjima, nakon gotovo četrdesetak godina postojanja regionalno najpoznatijim Agrokorovim brendom.

Agrokorov psoj za djecu: Piko s ABC sirom (Fotografija Belje)

Agrokorov spoj za djecu: Piko s ABC sirom (Fotografija Belje)

A tko se ne sjeća i velike mode prije nekoliko godina robnih, katkad i trgovačkih marki proizvoda za djecu (sve do običnih pašteta!) s likovima iz crtića, koji se, vidimo, nisu uhvatili na tržištu odnosno izumrli su s popularnošću samih likova ili odrastanjem konzumenata.

Dugo najsnažniji brend u regiji Vegetu, Podravka tek unatrag nekoliko godina ne širi samo u proizvode iz Koprivnice nego je spaja i s proizvodima drugih svojih kompanija, primjerice začinima Maestro. Da je Kotany njihov, spojili bi s njim, zar ne? A brendove kao što su Lino spaja s dječjim sportskim igrama ili pak druge a onaj isti keks Plazma spaja se sa regionalnim Sportskim igrama mladih. Sjećam se kako se još prije dvadeset godina, iako je Podravka jedan od nedvojbenih predvodnika marketinga u nas od šezdesetih godina prošloga stoljeća, nije ni dopuštalo pomisliti na ono što se danas podrazumijeva – spajanje više brendova, npr. u Vegetinu TV-serijalu Male tajne velikih majstora kuhinje nismo uz Vegetu smjeli dodati jednako Podravkine kisele krastavce, ajvar, senf, proizvode od rajčice itd. No, godinama se u različitim prilikama, od sajmova do TV emisija i nagradnih igara Podravka pojavljuje s Electroxom i njegovim kućanskim aparatima.

Mnogi će u ovome kontekstu spominjati humanitarne priredbe, ali, kako god, tu se okreće velika lova i nije bez razloga da priredbe poput natjecateljskih cijelih liga, nogometnih ili auto-utrka, izbori ljepotica, gastroshowovi i slično nose (i mijenjaju!) nazive ovisno o generalnom sponzoru, ovisno je li to krema ili dezodorant Nivea, aparat za brijanje, mobitel taj i taj itd. Samo da ne presaturiraju i ne spoje jelo i sredstva za čišćenje WC-školjki!

Bocelli pjeva uz vina iz toskanskog podruma obitelji Bocelli

Osobito je to marketinško sljubljivanje izazovno za proizvode koji se ne smiju izrijekom reklamirati, od cigareta do jakih alkoholnih pića. Zanimljivo je, recimo, kako je uz nastup u zagrebačkoj Areni slavnoga svjetskog pjevača Andree Bocellija proljetos kao esencija romantike predstavljen i toskanski podrum Bocelli  odnosno krasna vina koja pjevačeva obitelj proizvodi od 1831. i sada počinje distribuirati i po Hrvatskoj.

Svjetska pjevačka zvijezda iz Toskane s Chiantijem i drugim odličnim vinima iz svoje regije

Svjetska pjevačka zvijezda iz Toskane s Chiantijem i drugim odličnim vinima iz svoje regije

Moguće da se sada zgusnuta nogometna zvjezdana prašina oko važnih brendova moćnije prospe i po marketinškom ponašanju. Uz odlične izuzetne uzore moram podsjetiti na  istraživanje magazina Ja trgovac i agencije Hendal otprije dvije godine kako – obeshrabrujuće – hrvatski poslovnjaci podcjenjuju važnost istraživanja tržišta: od ukupno 400 ispitanih tvrtki 228 ih u poslovanju koristi informacije o tržištu, a od toga se samo 28 pritom služi uslugama agencija za istraživanje tržišta!

S crvenoga i zelenog tepiha u gospodarske uši

Značaj istraživanja tržišta za društvo, državu i poduzeća ne može se dovoljno naglasiti. Vrijednost istraživanja tržišta globalno raste i premašilo je vrijednost od 40 milijardi američkih dolara. Prema navodima ESOMAR-a, u Hrvatskoj se troši 5,75 američkih dolara po stanovniku na istraživanje tržišta. Za usporedbu, u zemljama našeg okruženja troši se osjetno više: Austrija tako troši 18,32 dolara po stanovniku, Češka 10,48, Mađarska 10,07, a Slovenija 8,19 dolara.

Trgovački gastrospoj uz sajam knjiga na Zagrebačkom velesajmu: Ledo pomfrit i Karlovačko pivo (Fotografija Oblizeki)

Trgovački gastrospoj uz sajam knjiga na Zagrebačkom velesajmu: Ledo pomfrit i Karlovačko pivo (Fotografija Oblizeki)

Zanimljivo je i to, ukazuje istraživanje,  što su izdaci za istraživanje tržišta među svim novim članicama EU – s kojima se možemo najprije uspoređivati – porasli između 2009. i 2013. za 22%, dok su izdaci za istraživanje tržišta u Hrvatskoj u istom periodu pali za 4%.

Možda najnoviji brakovi uspješnih, najmanje u dvoje a još bolje timski – timski je sada dokazano uspješno i zato vrlo  popularno – poboljšani rezultati, povuku i druge. S crvenoga i zelenoga tepiha ispred našodranih logotipa i dalje u gospodarske uši. Ne samo u oglašavanju. Spoje li se dva uspješna, bit će svakako uspješniji, a i profit veći. Ne nužno dvaput kao što se početkom srpnja 2018. zahvaljujući kampanji s Rakitićem (i s dijeljenjem pakiranja!) udvostručila prodaja Domaćice.

Bombonierra kraš: samo Domaćica (Fotografija Oblizeki)

Bombonierre Kraš: samo – Domaćica!!! (Fotografija Oblizeki)

Kraševa Bombonijera u Varšavskoj: Dorina sa slavnim Kraševim keksima (Fotografija Oblizeki)

Tema Kraševe Bombonijere u Varšavskoj u Zagrebu: Kraševa Dorina sa slavnim Kraševim keksima (Fotografija Oblizeki)

Tekst nije sponzoriran.

Objavljeno 13. srpnja 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/cips-u-nogometnom-dresu-crveno-bijelim-kockicama-22399

http://oblizeki.com/domacica-krasev-keks-koji-je-probio-zemljopisne-i-vremenske-ali-ne-i-granice-stranica-rjecnika-9270

http://oblizeki.com/ista-sorta-a-razlicitosti-tako-cudesne-1354

http://oblizeki.com/novi-uskrsni-stol-s-abc-sirom-i-pik-sunkama-14382

http://oblizeki.com/nije-svaka-torta-od-sira-cheesecake-11191

http://oblizeki.com/ptica-kormoran-obozava-ribu-a-restoran-kormoran-i-ribu-i-divljac-4608

http://oblizeki.com/vina-belje-%E2%80%93-nova-mlada-i-odlezana-vina-iz-staroga-podruma-7469

http://oblizeki.com/agrokor-akademija-vina-146

http://oblizeki.com/pisanice-za-uskrs-2012-licitarske-5592

http://oblizeki.com/jaja-za-uskrs-obojena-biljem-i-ukrasena-1964

http://oblizeki.com/slavonska-sunka-do-zastite-povijesnom-svojom-pasminom-crnom-slavonskom-svinjom-2-10423

http://oblizeki.com/prsut-ili-sunka-339

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.