Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Vino 14. veljača 2010.

Ivan Dolac barrique 2006. Vinarije Svirče – Vino godine po izboru korisnika American Express kartica

Uz Zagreb Wine & Gourmet Festival ove je godine startala i nagrada Vino godine po izboru korisnika American Express kartica. Za nju su se natjecala također pomno odabrana hrvatska vina: od pjenušaca – Misal Blanc de Blans Giordana Peršurića i Classic brut Tomislava Tomca; od bijelih vina – Graševina Hrnjevac 2008. Obitelji Adžić, Malvazija Dajla 2008. Istravina, Malvazija Alba barrique 2007. Ivice Matoševića i Pošip kortakatarina 2007. Riviere Orebić Jeffa & Ankice Reed; od crnih vina: Babić Suha Punta 2007. Lea Gracina, Ottocento crno 2008. Giordana Claia, Ivan Dolac barrique 2006.

Vinarije Svirče i Cuvee Boškinac 2006. Vinarije Boškinac; od desernih vina – Prošek Hektorović Andre Tomića i Rajnski Rizling izborna berba prosušenih bobica Boris Drenški Bodren. Najviše je glasova dobio Ivan Dolac barrique 2006. Vinarije Svirče.

Nagrada dvostruka vrijednost

Tako jednostavno priznanje, tako puno značenja

Dalibor Kulišić, product manager za vino Badela 1862, izjavio je za Oblizeke:

Ta je nagrada dvostruka vrijednost, Prva je što su nas u konkurenciju tako renomiranih hrvatskih vina predložili sommelieri, a drugo što je konačan rezultat odabir potrošača, što je najvažnije za nas distributere. Osobito se radujemo što je nagrađen ekoproizvod, inače prvi plavac s certifikatom ekološkoga od berbe 2003.. Tako da nam to daje puno pravo da podsjetimo i na nagrade toga našega vina od onih 2003.

Nagradu ćemo Vinarija Svirče i Badel 1862 ponosno istaknuti i na Biofachu, nürnbernškome sajmu ekoproizvoda ovoga tjedna, na kojemu, želimo utvrditi kontakte s prošlogodišnjega sajma.

Nagradanema  cjenovno za nagrađeno vino vinariji koja ga proizvodi i distributeru, s obzirom na trenutačnu situaciju na tržištu neće donijeti ništa, ali kako ona definitivno znači potvrdu kvalitete, što nije mala stvar, nadamo se da dugoročno hoće.

Ivan Dolac, čudesan hvarski i položaj i vino

Na Hvaru, otoku s najviše sunčanih dana u nas, tradicija uzgoja vinove loze seže u antička vremena. Između sunca i mediteranskog bora, kamena i mora, utkana je povijest otoka sa mnoštvom drevnih svjedoka kao što su crkve, ljetnikovci, humanistička poezija, ali samo Ivan Dolac svake godine iznova rodi kako bi snagom života dostojno i rječito potvrdio trud otočkih vinogradara i vinara.

U tamnoj, rubinsko crvenoj boji koja osvaja pogled, u skladnome mirisu i zaokruženom okusu koji se ne zaboravljaju, vrhunsko vino Ivan Dolac ne govori samo o sebi kao jedistvenome potomku jadranskoga podneblja nego i o duhu cijeloga jednog otoka.

Vino s ekološkim certifikatom

Predstavnici Badela 1862 Dalibor Kulišić i Sandra Vračević Forko ponosni još jednom na Ivan Dolac PZ Svirče

Ivan Dolac jedno je od najcjenjenijih te prvo hrvatsko vrhunsko vino proizvedeno od autohtone sorte Plavac mali koje nosi oznaku ekoproizvoda i to od berbe 2003. Poljoprivredna zadruga Svirče proizvodi ga od grožđa koje se uzgaja na južnim padinama otoka Hvara u ekološkim uvjetima, bez uporabe mineralnih gnojiva i pesticida. Gnojidba se provodi isključivo organskim gnojivima a zaštita je ograničena na svega dva-tri prskanja tradicionalnim bakrenim odnosno sumpornim sredstvima jer zbog strujanja zraka gotovo i ne postoji opasnost od pojave bolesti loze.

Radi se o strogo ograničenim južnim ekspozicijama vinograda koji rastu do 350 metara nadmorske visine čime se dobiva pozitivan efekt takozvane trostruke insolacije (osvjetljenje izravno od sunca, refleksija od mora i kamena) koji utječe na iznimnu kvalitetu grožđa kao sirovine za proizvodnju vrhunskog vina. Prinosi su vrlo niski, svega oko kilogram grožđa po trsu.

Ivan Dolac barrique

To se plemenito odlikuje tamnom rubinskom bojom ljubičastoga odsjaja, dio ga je njegovan u drvenim bačvama tako da je uz primarne arome sorte, prosušena bobičastog voća i suhog grožđa oplemenjeno diskretnijim sekundarnim aromama dozrijevanja. U okusu je snažno, robusno vino bogato ekstraktom i zrelim, suhim taninima koji ga čine elegantnim i podatnim u ustima. Lagano trpka okusa, raskošna bouqueta i sortne arome, svu svoju prirodnu ljepotu otkriva posluženo na 18 °C uz mediteranske delicije kao što su plemenita riba i rakovi, te pečenja od tamnog mesa i divljač.

Vrhunsko crno vino Vinarije PZ Svirče i Badel 1862. Ivan Dolac barrique svrstavaju u najbolja hrvatska crna vina. Dosadašnje nagrade: Ivan Dolac barrique 2003. Vinalies Internationales 2005. Pariz srebrna medalja; Ivan Dolac barrique 2003. Vinalies Internationales 2006. Pariz zlatna medalja; Ivan Dolac barrique 2003. Decanter World Wine Awards 2006. London brončana medalja; Ivan Dolac 2003. Decanter World Wine Awards 2006. London brončana medalja.

Jeste li već imali priliku kušati Ivan Dolac barrique?

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

6 komentara

  1. […] 2006., izuzetno vino koje je na tada netom održanome Zagreb Wine Gourmet Festivalu proglašeno Vinom godine odnosno nasljednikom Ivana Dolca barrique  2006. Vinarije Svirče, u izboru korisnika kartice American […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.