Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 10. listopad 2017.

Inćuni i rižota na mrak Budimira Žižovića u loncu i u stihu

U Novinarskim razgovorima na Trećem Fra Ma Fu festivalu reportaže i reportera u virovitičkoj okolici, na Pustari Višnjica kolege su predstavili nas dvoje gastronovinara (nužno dodajem: i gastronauta!) Budimira Žižovića i mene. I dok ja obično pišem i pričam, ali ne kuham, kolega Žižo, Budimir odmilicom, obično posvuda kuha. Rođen je 1949. godine u Puli, gdje i živi. Na zadarskom Filozofskom fakultetu diplomirao je hrvatski jezik i književnost. Njegova pomalo filmska biografija spominje kako je prvih nekoliko godina radio kao kamiondžija, a pa profesionalni ribar.

Chef Žižo ni u Slavoniji nije propustio promovirati istarsku kuhinju i gastrodogađaje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Chef Žižo ni u Slavoniji nije propustio promovirati istarsku kuhinju i gastrodogađaje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Novinarstvom se počeo baviti 1974. godine u pulskom dopisništvu Večernjega lista. Od 1985. sve do mirovine 2014. radi u Radio Puli u sastavu HRT. Objavio je četiri zbirke poezije i dvije kuharice, a, kako kaže, objavljivao je poeziju, osvrte, eseje, kritike u brojnim časopisima po cijeloj Jugi. Sudjelovao je također na brojnim manifestacijama poezije u nas. Priprema novu zbirku pjesama za koje, tvrdi, motivaciju nalazi u ljubavi i gastronomiji. Kako svjedoči You tube, nekoliko je pjesama sam i otpjevao. Priprema i Kuharicu pod jedrima te knjigu eseja o hrani.

Lonac i šupljača veliki, a ribe malo (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Lonac i šupljača veliki, a ribe malo (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Osim u pisanju, Žižo vrijeme provodi na moru, na svojoj brodici Marici, a i rekreativni je poljoprivrednik sa 88 maslina i pedesetak voćki u okolici Pule. Proizvodi i svoje vino, komovicu i maslinovo ulje. Velika mu je ljubav stolarija i izrada raznih predmeta od maslinova drveta.

I doajeni novinarstva poput Marija Bošnjaka zanimali su se za stanje u Žižinu loncu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

I doajeni novinarstva poput Marija Bošnjaka zanimali su se za stanje u Žižinu loncu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gastronomija mu je također velika ljubav. Organizirao je i vodio niz gastromanifestacija: Festival istarske kuhinje, Brodet kup, Ucvirkenfest…. Osobito se ponosi što je s Turističkom zajednicom Fažana pokrenuo Školu soljenja sardela i kroz koju je u već 13 godina prošlo više od tisuću polaznika iz zemlje i inozemstva. Nije me čudilo ni što nosi mornarsku majicu ni što u Slavoniji promovira istarsku kuhinju.

Komadi svježe riba učas poprženi u ulju i vinu

Tanjur Žižovićeva pulskoga mora u Višnjici (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Tanjur Žižovićeva pulskoga mora u Višnjici (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Na Pustari Višnjici govorio je neke od svojih gastroljubavnih pjesama i na otvorenome pripremao ribu, koju je sam ulovio i donio je čak iz Pule u ledenici! Usput je narezao i malo istarskih kobasica, punenih maslinu i inćuna iz ulja, potočio maslinova ulja, a bogme i kvasine, pa rakije od macerirane žižule, suhe smokve i malo šipka, nara.

Inspirativno mediterasnko mese na način sjevernog Jadrana na kontinentalnom stolu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Inspirativno mediteransko meze na način sjevernog Jadrana na kontinentalnom stolu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Priznao je da nam je htio spremiti inćune, ali je previdio pun mjesec te ih je morao zamijeniti komadima narezanih fileta (bez kosti!) palamide, strelke i kantara. Da se ne bi raspala, posušenu ribu uvaljao je, mi bismo rekli pofufljao, u meko brašno (pomagala mu je kolegica Kristina Olujić!), pa zapekao na malo ulja, maslinova, usput pričao o Omegi 3 i kako je i inače zdravo, pa zapržio, dodao na kraju usitnjenoga češnjaka i peršina te malo vina, dakako malvazije. Malvasia istiana, ne? Isto njegova.

Na kuharsko-novinarskom niskom startu: chef Žižo i pomoćnica Kristina Olujić, voditelj Goran Gazdek i Božica brkan da zapiše recept (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na kuharsko-novinarskom niskom startu: chef Žižo i pomoćnica Kristina Olujić, voditelj Goran Gazdek i preozbiljna Božica Brkan da za Oblizeke zapiše recept (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mnogi su osebujno i potunkali kruh kada je šupljačom pržene komade mesa izvadio, a nad zlaćanim su šnitama mljackali kako je taj u ulje i vino umočen kruh i bolji od same ribe. Inćune, očišćene, peče bez brašna. Nisam gnjavila da je meni, koji je posve svjež, još bolji posve sirov, carpaccio?

Sve je i ovako i onako gotovo dok kažeš keks. Moram li još reći da riba mora biti vrlo svježa!?

Budimir Žižović opušten u slatinskome muzeju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Budimir Žižović opušten u slatinskome muzeju uoči kušanja prvoga hrvatskog pjenušca (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kako je recept jednostavan, uobičajenu preporuku zamjenjujem izborom poezije Budimira Žižovića. Bilo mi je teško odabrati između sočnih versa u kojima ona lepša gradom/ i nešto nevidljivo među prstima/ jede/ ne gricka i ne mlaska/ ne liže i ne žvače/ nego fino diskretno jede… (Ona jede) ili na bijelom stolnjaku/ na bijelome pladnju/ dolazi mi obećana/ mjesečina u meko (Mjesečina u meko) i…

Slavonski kruh opijen istarskim maslinovim uljem i malvazijom u kojoj se kratko okupala jadranska riba (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Slavonski kruh opijen istarskim maslinovim uljem i malvazijom u kojoj se kratko okupala jadranska riba (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Rižot na mrak

ugasite svjetlo
sipu nježno pripremite
za slatki mrak
ona voli prstohvat straha
ona se voli pirjati
ona uživa u tom činu
malo osnovnih začina
na umjerenij vatri
pa malo vina za srsi
sve u temeljcu
riža bijela jedra
mezzo nave
al dente
sve na opip
sve na miris
sve na filing
nemojte paliti svjetlo
skoro do nikad

Erotikon

(na vršcima prstiju nosim
boju i okuse njezine…)

crveno je boja ljubavi
triljice na mlakome maslinovu ulju
fileti zarolani
na štapićima od palente
mazno se nude na postelji
od nasjeckane rikole
sokovi od prženja
nježno miluju
skrivene i stidljive prijevoje

kristalići ciparske soli
dvije kapi limete
i crtica ulja
pahuljica bijelog papra

na vršcima prstiju nosim
boju i okuse njezine

Začini

ništa  od začina
ali ništa bez začina

kad mi papreno pričaš
o našim gozbama
u spretenoj niti
zažarenih sjećanja
i artističkih divljenja
nikad nema glavnih sastojaka
samo začina

znaš ono kad smo
kad smo radili eterično
nježni začini goliali su
maštu
A onda smo hitali u komparative
i dalje i više
bijahu nam začini
opasno samogorivi

bože kako dobro kuhamo
ti i ja
kao glavni sastojci
glavnog jela
kao održivi kanibali

Hvarske galijice

Iz čiste znatiželje
Pustila si me
Da na našoj prvoj
Laganoj vatri
Zagrijem prošek i med.
Hm, još uvijek si u zavjetrini.
Očekuješ nastavak igre.

U zaslađenu osnovu
Stavljam mljevene orahe i bademe
Dodajem malo oraščića, dva klinčića,
Cimet, sok od naranče
I naribane korice

Lagano se naginješ nad priču.
Prsti sve brže rade!

Opet grijem prošek i u njemu
Topim šećer.
Sad bračno, ulje i žumanjak.
Gle kako mijesim čvrsto i glatko tijesto.
Vidi kako od razvaljanog tijesta
Radim lađice
I punim ih neodoljivim nadjevom.

Vidim li ja to omaglicu
u tvojim očima?
Je li predaja na pomolu?
čekaj još malo.

Za 15 minuts
Na pola stupnjeva od punoga kruga
Bit će pečene i tople
Šećerom u prahu.
Vatromet pobjednika spreman je.
Podigni verige,
Cijelom flotom lađica
Uplovljavam u tvoju luku!

Franju Martina Fuisa doduše glume, ali je slavonska hrana što je kuša informacija gladan Žižo itekako prava (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Franju Martina Fuisa doduše glume, ali je slavonska hrana što je kuša informacija gladan Žižo itekako prava (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 10. listopada 2017.
Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

Na Pustari Višnjici uza sve drugi predstavili i – bošpor

 

Slast crvene mljevene paprike, i slatke i ljute

http://oblizeki.com/mikeski-jestevnik-iz-srednje-strukovne-skole-na-ponos-svih-viroviticana-21128

http://oblizeki.com/juha-od-rajcice-i-crvena-i-zelena-17065

Fra Ma Fu ili reporter, festival, dizajn, brend – umjesto kave 22. rujna 2017.

Carpaccio od inćuna – što jednostavniji to bolji

 

Riba pečena u soli ili – solite manje, živite zdravije i duže!

Šaran pečen na rašljama iz Moslavine i Posavine zaplivao cijelom nizinskom Hrvatskom

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.