Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastro(s)pis 8. prosinac 2015.

I usklici poengleženi

Da se veznik i u napisima i natpisima u Hrvatskoj zamjenjuje engleskim znakom & gotovo je postalo uobičajeno pa bi narodu naviklu na sveprisutni engleski možda već bilo čudno da tkogod napiše i, npr. u novinskim egidama Kultura i scena (dakako, piše se Kultura & scena), no to nije jedini primjer jezičnoga kolonijalizma.

Poslije veznika, na meti su usklici. Njam (njam-njam), usklik kojim se označuje zvuk pri hranjenju te zadovoljstvo onim što se jede prometnuo se u njummy. To se može zaključiti po imenu restorana  koji nudi tradicionalnu hranu (?!) pripremljenu na moderan način. U zanimljivoj su  ponudi jela patka pala s kruške, zekoslav u umaku sa štrucom od koprive i gljungić s domaćim njokima sa skutom. Zašto je vlasnicima bio potreban engleski da bi eventualno privukli goste, to samo oni znaju jer dobrim tradicionalnim jelima, pripremljenim k tome na moderan način, doista nije potreban engleski način bilježenja slova da bi ih jeli hrvatski građani.

Breakfast na farmi (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Breakfast na farmi (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Međutim, čuđenju i nedoumicama u vezi s jezičnim kolonijalizmom nema mjesta kad se vidi kako se pišu pridjevi i prilozi u oglasima. Paket koji nudi teleoperator tako nije jako jak, nego je Yako Yaki . Od tih jezičnih ludizama normalni govornici hrvatskoga jezika mogli bi doista poludjeti i pošašavjeti jer se snobovsko nametanje engleskoga jezika toliko razmahalo da samo neobaviješteni ostaju zatečeni.

Doručak & breakfast (Fotografija PIK Vrbovec)

Doručak & breakfast (Fotografija PIK Vrbovec)

Misleći da svinjama treba dati napoj, nahraniti ih, staviti im hranu u kopanju ili valov, mogli su ipak naučiti nešto novo. Jedna od natjecateljica na Farmi, uvjerena da se to ne može reći hrvatski, izjavila je da svinjama treba odnijeti breakfast, što god mi mislili i govorili na hrvatskom jeziku. Reklo bi se narodski, to breakfast stoji u govoru kao na kravi sedlo, ali nikoga nije ni zasvrbjelo uho niti je tko dosad javno reagirao na takvo javno prenemaganje. Broj riječi koje bez ikakva povoda i uvjerljiva razloga iz engleskoga ulaze u hrvatski jezik postaje tako pošast kojoj se zasad ne nazire kraj jer za nju nema dovoljno ni društvenog ni bilo kojega drugog interesa.

 

Objavljeno 8. prosinca 2015.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/carski-drobljenac-recept-421

http://oblizeki.com/vok-nije-engleski-14240

http://oblizeki.com/bjelance-ili-bjelanjak-sto-s-emoze-bolje-izlupati-14187

http://oblizeki.com/muffini-i-mafini-i-americki-i-nasi-13319

http://oblizeki.com/rodise-nam-buce-i-buce-12090

http://oblizeki.com/oblizak-oblizek-oblizeka-oblizeki-8667

http://oblizeki.com/kako-je-dorucak-postao-brunch-a-nocenje-s-doruckom-bed-breakfast-8543

http://oblizeki.com/zelena-magma-iliti-zelena-magma-ili-diktatura-velikih-slova-8370

http://oblizeki.com/popecimo-popecke-i-uz-pomoc-popecka-8245

http://oblizeki.com/i-kuhinjske-krpe-gadgeti-7665

http://oblizeki.com/i-u-nazivima-kolaca-utjecaj-engleskoga-jezika-4338

http://oblizeki.com/domaci-keksi-postadose-home-made-4321

http://oblizeki.com/za-maslinu-samo-neodredeni-oblik-4306

http://oblizeki.com/kako-su-hrvati-pojeli-veznik-i-4237

http://oblizeki.com/i-kozice-included-i-prsti-u-pekmezu-included-4100

http://oblizeki.com/zar-je-i-poriluk-must-have-2048

http://oblizeki.com/pravopisni-zagoreni-lonci-1476

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.