Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 9. prosinac 2020.

Hrvatska na 4. mjestu neotkrivenih gastronomskih destinacija svijeta

Već mi je pomalo normalno da većina mojih spika o nacionalnoj hrani završava na nož, uključujući nerijetko i ostatak bešteka. Biva tako i kad počnemo o tome što se nudi u medijima i na društvenim mrežama i jako je lajkirano, i kad počnemo o ponudi i brendiranju sirovina i polugotovih i gotovih proizvoda, a i kad počnemo o onome što kao naše i na koji način nudi ugostiteljstvo. S obzirom na koronu i obeshrabrujuća pandemijska vremena iz obzira mi se ne da upuštati u detalje, dovoljno je što mi u posljednjoj pripremi za svoj podcast  na Netokraciji Marin Medak nakon Rougemarin Doma razvija nezavisnu platformu za dostavu (s boljim uvjetima od Wolta, Glova i Pauze sin Ivan Brezak Brkan, koji u hranu nije neupućen, digao od stola. A, k vragu, dosadila sam sebi i vragu i bogu, usporedbama kineskim i našim diganim knedlima kuhanim na pari, pljeskavicama i hamburgerima i faširancima i sličnim pripovjetkama. Možda me sve to ponuka da podvučem recentnu hrvatsku kuhinju i konačno sjednem i završim knjigu nacionalnih oblizeka. Da ne bismo zaboravili što ona stvarno jest!

Kineska dizana peciva kuhana na pari kao peciva za sendvič iz Umamija (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Da budem u toku, pratim, naime, i piarove koje odašilju državne, paradržavne institucije, marketinške agencije, turističke zajednice različitih razina, hotelijerske i druge kuće iz turizma i uopće iz industrije. Dio toga u nekom obliku objavljuju i tobože posebni prilozi tiskovina – sve jedno te isto, bez upuštanja u vlastita istraživanja ma u kom smjeru, samo površno zagledanje tuđih i globalnih trendova – i ne dopuštam više da mi samo tako rastu kečke. Zapravo me i nije začudilo da nije osobito odjeknuo materijal nedavno odaslan iz Hrvatske turističke zajednice Hrvatska na 4. mjestu neotkrivenih gastronomskih destinacija svijeta. Jer se poziva na neki drugi konkurentski medij, neki drugi konkurentski blog, spominje neke druge, konkurentske zvjezdice? Pišu:

Renomirani australski gastro portal Chef’s Pencil proglasio je Hrvatsku jednom od najboljih neotkrivenih gastro destinacija svijeta. Riječ je o izboru „Most Underrated Foodie Destination in the World“ provedenom među 250 renomiranih chefova i kulinarskih stručnjaka, koji su izdvojili nedovoljno eksponirane gastro destinacije koje svojom gastronomskom ponudom i bogatstvom mogu stati uz bok popularnim gastro odredištima poput Francuske i Italije. Prema rezultatima ankete Hrvatska je uvrštena na četvrto mjesto, a listu predvode Filipini, Vijetnam i Meksiko, a nakon Hrvatske slijede Tajland, Peru, Australija, Jamajka, Portugal i Norveška.


Direktor HTZ-a Kristjan Staničić
komentirao je:

Priznanja poput ovog daju nam dodatan poticaj da nastavimo s razvojem naše gastronomske scene te da se nastavimo promovirati kao atraktivna i kvalitetna gastronomska destinacija, što doista i jesmo.

Prema rezultatima ankete sastavljen je popis neotkrivenih gastro odredišta, koja nude nezaboravno gastronomsko iskustvo za sve ljubitelje dobre hrane, objašnjavaju, dodajući kako unatoč tome što je Hrvatska već prepoznata po svojoj gastronomskoj izvrsnosti, chefovi i stručnjaci koji su sudjelovali u anketi smatrali su da naša zemlja zaslužuje dodatno međunarodno priznanje. Zapitala sam se je li to ovisilo o tome koliko su ocjenjivači upućeni, jer je, recimo, tajlandska jedna od već najcjenjenijih u svijetu, a meni uz meksičku, koja je itekako prepoznata i popularna, uz spomenutu peruansku, recimo, nedostaje od južnoameričkih  osobito kolumbijska kuhinja, izuzetno zanimljiva, a vrlo malo poznata. Australska – vrhunska.

Moslavački digani knedlini kuvani na pari uz lagani gulaš (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

HTZ podsjeća kako je na ovom renomiranom portalu u 2020. godini predstavila hrvatsku gastronomiju, ali i hrvatske chefove te regionalne specijalitete. Kvarner je predstavio najmlađi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom Deni Srdoč, koji je čitateljima podijelio recept za jelo od janjetine Heritage lamb. Marko Gajski, chef LD Terrace u Korčuli, kojem je ove godine također dodijeljena Michelinova zvjezdica, svojim je originalnim receptom za komišku pogaču predstavio dalmatinsku regiju, dok je chef Bruno Vokal iz Noela, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, podijelio svoj originalni recept za dekonstruirane štrukle. Marina Gaši, chefica i vlasnica obiteljskog restorana Marina u Novigradu, okuse Istre prezentirala je tartarom od srdela. Priču o hrvatskoj gastronomiji zaključio je Tomica Đukić, chef kuhinje hotela Osijek i službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, koji je aromatiziranim fileom crne slavonske svinje s bučom i ciklom predstavio bogate okuse Slavonije.

E, sad, baš se veselim što se Hrvatska uspela na 4. mjesto neotkrivenih gastronomskih destinacija svijeta, ali je druga stvar što sam uvjerena da mi, zagledani u ono što mislimo da je bolje od nas i nekritički to preuzimamo – pozvala bih da se ozvjedočite na zagrebačkom Adventu, ali je splasnuo, pa se možda curiknemo – ni sami nismo otkrili vlastite prave gastronomske vrijednosti i što ih nismo još prezentirali vrhunski kako zaslužuju. Usput, nećete ni znati što mislim o dekontruiranim štruklima.

P.S. Ovaj tekst nije sponzoriran.

Objavljeno 9. prosinca 2020.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.