Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 25. travanj 2017.

Hrvati najviše i podjednako jedu svinjetinu i piletinu, a samo 1,2 posto nas ne meso ne jede!

Da meso konzumiraju gotovo svi Hrvati, a da ga ne jede svega 1,2 % Hrvata te da možemo ustvrditi kako ova namirnica uistinu predstavlja okosnicu prehrane domaćih potrošača bili su najvažniji i najnaglašeniji podaci, pereks, gotovo svim medijima koji proteklih dana objavili najnovije istraživanje magazina Ja trgovac i agencije Hendal tijekom veljače 2017. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Svinjetina je i dalje meso broj jedan u Hrvata (Fotografija Romeo Ibrišević / Oblizeki)

Svinjetina je i dalje meso broj jedan u Hrvata (Fotografija Romeo Ibrišević / Oblizeki)


Na pitanje koliko često jedu meso zanimljivo je da gotovo četvrtina ispitanika (24,7 %) ističe da meso jede svakodnevno, dok njih gotovo dvije trećine (64,9 %) to čini nekoliko puta tjedno. Ostali odgovori zauzimaju osjetno manje: 6,8 % ispitanih ističe da meso konzumira nekoliko puta mjesečno, rijetko to čini njih 2,3 %, a da ne jedu meso navodi samo 1,2% ispitanih građana.

Svinjetina i piletina najraširenije u potrošnji

Piletina najdostupnija (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Piletina najdostupnija (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Svinjetina (43,5 %) i piletina (42,3 %) vode izjednačenu borbu kao preferirana vrsta mesa koju domaći potrošači najčešće jedu. Daleko iza dolaze teletina sa 7,8 %, puretina s 5 % te janjetina koju najčešće jede tek 1,4 % konzumenata mesa.

Janjetina na makarunima na iglu poslužena u Boškincu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Janjetina na makarunima na iglu poslužena u Boškincu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Da postoji razlika između želja i mogućnosti otkrivaju i odgovori na pitanje koju vrstu mesa potrošači najviše vole. Piletina je vodeća s 28,4 % udjela, a svinjetina je ovdje na drugom mjestu s 26,9 %. Imam tu svoje izdvojeno mišljenje: zacijelo se radi o tome, jer je piletina i najjeftinije meso, a svinjetina još vjerojatno i rezultat i tradicionalne navike i tova doma.

Janjetina u pivu

Janjetina u pivu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Goran Pavlović, glavni urednik magazina Ja trgovac ističe, uostalom:

Ove dvije vrste mesa su zamijenile mjesta u odnosu na pitanje koja se vrsta mesa najčešće jede te su izgubile značajan dio udjela pa se iz toga može izvesti zaključak kako ove vrste mesa oko 15 % konzumenata jede zato što nema novaca za druge vrste mesa koje su im draže.

Teletina, janjetina, kunićetina sve raširenije

Šunka i pršut omiljeni, često čežnja, a zdrava konjetina se i ne spominje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Šunka i pršut omiljeni, često čežnja, a zdrava konjetina se i ne spominje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Teletina je značajno uznapredovala te nju najviše voli 20,9 % konzumenata mesa, a veliki napredak bilježi i janjetina koju najviše voli njih 13,8 %. Nešto manji rast ostvarila je i puretina sa 7,1 % udjela, a tu je još divljač sa 2,1 % i zečetina (zapravo kunićetina!) sa 0,7%. Rekla bih da se ovdje moguće manje radi o običnoj koliko o ljubavi iz zdravstvenih razloga odnosno o medicinskim i estetskih dijetama. Ima zacijelo nešto i u boljoj i pristupačnijoj ponudi/ prodaji, različito rezanoga, posebice već gotovoga za posluživanje, pripremljenoga za kuhanje ili pečenje (npr. paniranoga), te zamrznutoga, različite mogućnosti brze pripreme bilo prema jednostavnim ili složenijim recepturama itd.

Od suhomesnatih proizvoda najčešće se jede špek (slanina) s prilično uvjerljivih 36,9 % udjela, a jedini proizvod koji drži priključak je kobasica s 23,2 %. Dvostruko manje udjela od drugoplasiranog imaju šunka (11,3 %) i pršut (10,1 %), a potom dolaze parizer sa 7,1 %, kulen s 5,1 % i vratina s 2,8 %, dok ostale suhomesnate proizvode najčešće jede tek 1,9 % ispitanika. Da ne konzumiraju suhomesnate proizvode kaže pak samo 1,6 % konzumenata mesa. Ne mogu se ponovno oteti dojmu kako i to diktiraju cijene. Vidi se to iz podataka koji slijede.

Špek se najviše jede, a i najomiljeniji je!

Špek se jede najčešće i najomiljenija je mesna prerađevina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Špek, ovdje u društvu s kuhanim kulenom i kobasicama, jede se najčešće i najomiljenija je mesna prerađevina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Špek (slanina) također je na prvom mjestu i kada je riječ o tome koju vrstu suhomesnatih proizvoda domaći konzumenti mesa najviše vole, ali je izgubio više od 10 % udjela odnosno toliko je konzumenata koji bi radije jeli nešto drugo, ali špek ili slanina im se nalaze pri ruci.

Srednja škola Zabok: i obična pileća prsa načinom pripreme pretvaraju se u gozbu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Srednja škola Zabok: i obična pileća prsa načinom pripreme pretvaraju se u gozbu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Naime, da najviše vole špek (slaninu) navodi 25,6 % konzumenata mesa, a na drugo mjesto se probio pršut s 24,4 % onih koji ga najviše vole (dosta velika razlika u odnosu na samo 10,1 % onih koji ga najčešće jedu). Kobasica je na gubitku te se nalazi na trećem mjestu s 15,5 %, dok je kulen napredovao te ga najviše voli 12 % konzumenata mesa. Listu zaključuju šunka s 9,8 % i vratina s 9,7 % te parizer s malih 2,7 % udjela. Ostale vrste suhomesnatih proizvoda najviše voli tek 0,4 % konzumenata mesa.

Objavljeno 25. travnja 2017.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:                    

http://oblizeki.com/meso-kuhano-i-meso-iz-vakuuma-na-nacin-chefa-marka-futivica-18219

http://oblizeki.com/spek-i-panceta-lijepo-narezani-za-osvajanje-svijeta-9671

http://oblizeki.com/cvarci-od-nusproizvoda-do-specijaliteta-9577

http://oblizeki.com/prsut-ili-sunka-339

http://oblizeki.com/i-krcki-prsut-i-kucu-krckoga-prsuta-%E2%80%93-srdacno-preporucujem-11701

http://oblizeki.com/kuhana-domaca-dimljena-susena-sunka-u-ulju-bolja-od-mesa-iz-banjice-zbanjice-tiblice-lodrice-17951

http://oblizeki.com/kunic-na-mediteranski-na-nacin-drzavnog-kuharskog-prvaka-chefa-deana-todorovica-2757

http://oblizeki.com/samoborski-najpoznatiji-hrvatski-kotlet-12277

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-janjetina-iz-kuhinje-restorana-zganjer-u-cak-osam-slijedova-17833

http://oblizeki.com/janjetina-u-povrcu-recept-branko-zufika-427

Govedski but, a juha goveđa

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.