Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Enciklopedija špeceraja 11. travanj 2024.

Guljenje krumpira

Najzanimljiviji detalj u aktualnoj predizbornoj kampanji za Sabor i valjda jedino što dosad nisam čula, podsjetnik je u nekoj čoporativnoj TV-raspravi na povijesni podatak kako su se za vlast izabrani Dubrovčani još od 16. stoljeća morali obvezati da će voditi brigu o javnome nauštrb osobnoga. Tek sam naknadno uočila kako je to izrekao Đuro Capor, profesor povijesti u Gimnaziji Dubrovnik već 17 godina, kandidat Srđ je grad i Možemo! i to iz spota na društvenim mrežama kako okopava vrt, vjerojatno krumpir, spominjući kako će, dođe li na vlast, njihova koalicija promijeniti zakon i da ubuduće oni koji pokradu ili svojim djelovanjem oštete državu i javna dobra za kaznu više neće moći samo guliti krumpir. Neka odsjede, odgule, ali ne krumpir! Svojedobno smo računali koliko je ogulivši državu morao naguliti krumpira za javno dobro bivši Sanadareov ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Gdje je to gulio, u nekoj bolnici, zatvoru, vrtiću, školi, staračkom domu…? Je li morao guliti sam? Je li onamo dolazio samo kad je na jelovniku bio krumpir? Je li gulio nožićem, gulilicom, strojem? Je li krumpir bio sirov, kuhan…? Star ili mlad da pocrne prsti? Je li se to guljenje mjerilo kilogramima ili vremenom? A bome i tko je, osim njega, za neprimjereno kriminalno ponašanje još gulio krumpir?

Oguljen, neoguljen i ljuske, a kuhan (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pomislite samo koliko smo se mi koji gulimo za obiteljski ručak nagulili krumpira? Obično i ne razmišljamo je li to gubitak vremena ili predah, volimo li taj posao. Svi misle kako u modernoj kuhinji za to postoji stroj, početnička sitna boranija na praksi ili krumpir već (pret)pripremljen, obično zamrznut za kuhanje ili pečenje. Nisam ni znala da se mediji stvarno ozbiljno bave temom guljenja. Primjerice trikovima za brže guljenje, treba li guliti mladi krumpir ili krumpir za pire, može li se oguliti dan prije, spriječiti da oguljeni krumpir pocrni…? Mimo toga, mislim, svatko ima svoje principe guljenja, i jabuke, ako je guli, i kivija, i mrkve i celera i peršina, pa onda i krumpira. Mi Moslavci kajkavci krumper belimo, baš lijepo rečeno, a obeltinje se nekad kuhalo za svinje i nije se nužno vodilo računa da se guli tanko, jer napoj nije bio smeće, kao što je danas, makar se oguljena kora, lupina, spremala i za koristan humus. Priznajem da o guljenju ne razmišljam kao o kaznu, ali guleći pomišljam ima li u kori kakvih nezdravih kemijskih sastojaka s polja ili iz skladišta. Kandidat za dubrovačkoga gradonačelnika podsjetio me, sjetih se baš guleći, kako je krumpir u nas i krumper i patate i krtola, pa sam razmišljala odakle su izrazi stigli pošto je namirnica stigla iz Amerike…

Šarena salata: matovilac, crveni radić, mlada salata, kuhani krumpir i dimjeni sušeni špek (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

U ovo doba godine mlade – reklo bi se mini! – miješane (vrtlari kašu: prepukane!) i već očišćene šarene salate, s krasnim matovilcem, radičem odnosno maslačkom, pa još gorkastim crvenim radićem, najmiliji mi je objed taj drač s ploškama kuhanoga krumpira i dimljena, ne popržena špeka. I s kukuruznim kruhom. Jedini je savjet da krumpir skuham u kori i ogulim ga kada se sam ohladi. Tako polupripremljen može sačekati i novi obrok. Samo ga umiješate u salatu u omjerima kako vam drago i prema želji začinite salatu. Krumpir u takvoj salati možete zamijenitii kuhanim hladnim grahom, a kuhani krumpir možete i restati ili, primjerice, gratinirati u vrhnju.

Objavljeno 11. travnja 2024.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.