Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastro(s)pis 29. travanj 2017.

Govedski but, a juha goveđa

Neki su čitatelji Oblizeka u dvojbi da li su jela od govedine od juhe do biftka govedska ili goveđa, pa smo za objašnjenje zamolili našu stalnu suradnicu Maju Matković.    

Premda je dvojba govedska ili goveđa juha riješena u brojnim jezičnim priručnicima (savjetnicima), u razgovoru i u mnogim tekstovima nerijetko nailazimo na pridjev govedski uz imenicu juha (govedska juha umjesto goveđa juha).

Najjednostavnije je tu dvojbu riješiti zapitamo li se odnosi li se što na meso ili na životinju. Meso goveda jestivo je pa se od njega pripravlja vrlo cijenjena goveđa juha, a ukusan je, dakako, i goveđi gulaš.

Dobra stara s rezancima, goveđa (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dobra stara s rezancima, goveđa (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kad mislimo na meso, bolje je upotrijebiti jednočlani nego dvočlani izraz (bolje je reći i pisati govedina nego goveđe meso, svinjetina nego svinjsko meso, piletina nego pileće meso i slično). Pridjev govedski upotrebljava se kad znači ‘koji se odnosi na goveda’. Goveda imaju rogove pa je ispravno upotrijebiti pridjev govedski uz imenicu rogovi (govedski rogovi, govedska koža). Može se reći i govedski but (kad se misli na dio goveda), a oblik goveđi upotrijebit ćemo kad što pripremamo od buta. O kontekstu ovisi koji ćemo od tih dvaju oblika upotrijebiti.

Biftek bolji juneći od goveđena (s kartice Vegeta iz svijeta)

Biftek bolji juneći od goveđena (s kartice Vegeta iz svijeta)

Objavljeno 29. travnja 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/uvijek-fina-klasika-nije-klasika-bez-razloga-20530

http://oblizeki.com/gulas-pred-jutro-novogodisnje-svatovsko-momacko-lovacko-16604

http://oblizeki.com/hvarska-pasticada-ali-moja-11105

http://oblizeki.com/reprint-velike-gradanske-kuharice-zlatke-sudete-iz-1922-16105

http://oblizeki.com/domaci-rezanci-ali-za-domacu-juhu-8399

http://oblizeki.com/kasica-za-juhu-%E2%80%93-ribana-za-nedjeljnu-ili-rulena-za-svaki-dan-9025

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.