Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 15. travanj 2016.

Gospodarov fruštik – jutarnja raskoš na stolu Žganjerovih

zganjerdorucak_01naslovnagrbGastronauti se na svojim stručnim gastroputovanjima ne mogu zaista požaliti da su gladni i žedni. Ali rijetki su tako inspirativni počeci kao što je bilo jutro posljednjega dana ožujka 2016. u restoranu u Jaškovu kad je obitelj Žganjer, poslije sjajne večerene Njezino veličanstvo janjetina tek koji sati prije, poslužila tradicijski doručak nazvavši ga Gospodarovim fruštikom. Bio je, dakle, ne samo blago rečeno pojačan, nego i pripremljen od namirnica naraslim odnosno uzgojenim u krugu otprilike kilometar uokolo. Ma što je i slavni engleski doručak prema jaškovskom Gospodarovom fruštiku!?

Žganjerovi u svojoj ponudi prate sezonu svoga ozaljskog kraja, pa su nam odmah mogli reći kako im je svježi sir pripremila susjeda Dragica, jaja ova rođalinja, jabuke ona… Ukratko, najjednostanije rečeno, sve je bilo iz najbliže okolice osim maka, koji se tu nekad također sijao. Dina Begić, direktorica Turističke zajednice Karlovačke županije detaljnije je predstavila kako se, trudeći se predstviti aktivni odmor, nastoje spojiti u jedinstvenoj zanimljivoj ponudi. Zasad im se odazvalo sedam restorana, a među njima, jedan od glavnih, upravo su Žganjeri. Ozalj u turizam i dalje grabi zanimljivim koracima.

Drugačija ponuda, drugačiji stil, pa suveniri…

Stol sa slasticama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Stol sa slasticama: nema što nema (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zasad uz kontinentalnu ponudu restorana u Karlovcu, na Trunju i u Jaškovu kraj Ozlja imaju i apartmane na Krku, u Klimnu i Dobrinju. A, zaniljivo je, osim jela i popratnog sadržaja, uz tortu Katarina Zrinski, nude sa svoga stola, od slastica Bake Dore, nude i zanimljivo suvenirsko pakiranje – Kakse, karlovačke kekse.

Ni zlevka nije zaobiđena (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ni zlevka od tamnoga domaćeg brašna nije zaobiđena (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pripovijedaju mi kako im je drago kad njihova jela i namirnice od kojih su pripremljena goste vraćaju u djetinjstvo, u lijepa sjećanja te im donose nove lijepe uspomene. To su jednostavno njihova polazna načela. Da im dio obitelji postaju zaposlenici s dugim stažom, i po 15-20 godina, kao i gosti, koji kod njih i s njima nastavljajući se u naraštajima, obilježavaju važne životne datume – rođenje i krštenje, svete potvrde, promocije, vjenčanja, godišnjice brakova, rođendane, ali i neke manje sretne trenutke. To povjerenje, kažu mi, ono je što ih motivira da budu stalno bolji!

Kaksi, prije nego što postanu suvenirsko pakiranje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kaksi, prije nego što postanu suvenirsko pakiranje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pripremaju, tvrde, najbolje što priroda u pojedinom dijelu godine nudi. Hladne zime prolaze brže uz domaće čvarke i pogačice od čvaraka, ovčetinu sa slatkim zeljem, sarmu, pečene domaće krvavice i pečenice poslužene sa kiselim zeljem, buncek, patke i purice s mlincima, sarmu, ozaljske rezance s vrganjima, krafne. Bogatstvo jesenskih plodova nude u juhi od bundeve i vrganja, ozaljskim rezancima s vrganjima, ječmenoj kaši s kukuruzom, bifteku s vrganjima, štrudli s grožđem, kolaču od kestena… Sunce pozdravljamo s prhkom pitom od jagoda, tortom od domaćeg sira i malina… Sve su njihove namirnice, dodaju, kontroliranog porijekla, ali kako je sve više onih koji zbog zdravstvenih i drugih razloga moraju izbjegavati određene namirnice posebno pozorno pripremaju hranu bez mlijeka, jaja, šećera, s bezglutenskim brašno itd.

Ruža jela, ruža autohtonosti

Umjesto ruže vjetrova - Ruža autohtonosti jela (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Umjesto ruže vjetrova – Ruža autohtonosti jela (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

sve to, za Gospodarov fruštik je Vlatko Ignatoski iz Kluba Gastronaut i tvrke Abisal, najužega tima koji radi na projektu 100 najboljih hrvatskih restorana instalirao računalo u blagavaonici odmah uz izložbene stolove sa suhomesnatim, mliječnim, kruhom, pecivima i kolačima, ukiseljenim povrćem… te nam predstavio Ružu jela /Food Rose i računao – postotak autohtonosti.

Ako netko želi kušati, na stolu je sa suhomesnatim poslasticama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ako netko želi kušati, na stolu je sa suhomesnatim poslasticama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pokazalo se unošenje podataka, primjerice za pojedine sastojke jela odakle potječu, i sve to izuzetno zanimljivim i za domaćine, gastronaute ugostitelje, ali i nas novinare odnosno uopće za goste, potencijalne i stvarne. Može to, naime, biti igra, ali može postati i vrlo ozbiljna stvar koja može presudno utjecati na ponudu, ali i na odabir gosta. Ako je autohtonost adut na koji se ponuda oslanja, to može itekako biti dodana vrijednost, pogotovo ako svakodnevno doručkujemo – ako uopće i doručkujemo – nešto čemu podrijetlo možemo naslutiti samo iz oznake neke daleke zemlje.

Bilo je  istraživanje i kušanje tako zanimljivo da bih, da nam se put pod noge nije nudi dalje, najradije ostala cijeli dan kod Žganjerovih! Nisam mogla preskočiti jela, kombinacije namirnica i jela, pa čak ni domaći jezik. No, uvjerite se i sami. Što nam ponudiše?

Tematski stolovi

Žganjeri su i kobasice nadjenuli sami (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Žganjeri su i kobasice nadjenuli sami (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Mesni stol: šunka, suhe kobase, kuhane kobase, ocvirki, špek i luk, mast i crvena paprika;

Domaći maslac i vrhnje iz susjedstva (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Domaći maslac i vrhnje iz susjedstva (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mliječni stol: bakin sir s vrhnjum, mlijeko, kuhano mlijeko, maslac, sir sa začinima (paprika, trabe), sušeni sir;

DIo mliječnoga stola s tvrdim finim sirevima sa zaćinima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

DIo mliječnoga stola s tvrdim finim sirevima sa zaćinima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kruh: žumberačka pogača, štruca s lukom, ražena štruca, žemlje;

Sa žlicom: prežgana župa, jetra na saft sa žgancima, žganci s vrhnjum;

Prežgana juha odnosno prežgana župa, žgaci, dinstana jetrica, kuhana i zluđena jajca (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prežgana juha odnosno prežgana župa, žgaci, dinstana jetrica, kuhana i zluđena jajca (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jaja: kuhana jajca, zbluđena jajca (kajgana) sa špekum;

Salate: “kiselina” – ukiseljeni krastavci, paprika, grah…;

Iako o doručku manje važan dodatak, stol s ukiseljenim povrem besprijekorno postavljen (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Iako o doručku manje važan dodatak, stol s ukiseljenim povrćem besprijekorno ugođen (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Slatko: pekmez, med, keksi na mašinu (Kaksi- karlovački keksi), pečena jabuka, široki rizanci sa šećerum i orihi, zapečene palačinke sa sirum i pekmezum, bazlamača, orehnjača i makovnjača, buhtle s pekmezum

Piće: domaći čajevi, žumberački sok od jabuke, domaća rakija;

Stare uspomene iz zavičaja za usporedbu s novima iz ozaljskoga kraja

Marina, Ivan i Lidija Žganjer i ja s njima za dugo i ugodno sjećanje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Marina, Ivan i Lidija Žganjer i ja s njima za dugo i ugodno sjećanje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Primijetila sam nekoliko jela koja bi bila zanimljiva da se predstave i za pripremu. Primjerice, umjesto meni omiljenih ozaljskih rezanaca, domaći široki rezanci s orasima. Zanimljivim su mi se učinili kukuruzni žganci od domaćega brašna posluženi s prokuhanim vrhnjem, kako se pripremalo i u nas u Moslavini odnosno kod nas doma u Okešincu kraj Križa, ali je u Jaškovu dodano imalo crvene paprike tako da je bojom postlo roskasno.

Žganci s kuhanim vrhnjem (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Žganci s kuhanim vrhnjem (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

S domaćinima sam odabrala janjeća jetrica u saftu Ako nemate janjećih, upotrijebite svinjska ili pileća jetrica. Kako zacijelo nemate brašna baš iz Matina, upotrijebite kukuruzno brašno iz nekog drugog mlina odnosno pripremite klasičnu palentu od kukuruznoga brašna odnosno instant palentu. Ali,nije li baš u tome čar obilaska krajeva zanimljivih kao što je ozaljski?

Janjeća jetrica u saftu

Dinstana janjeća jetrica s kukuruznim žgancima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dinstana janjeća jetrica s kukuruznim žgancima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci (za 4 osobe)

 • 600 g janjeće jetrice
  2 glavice luka                                                                                                                              domaća svinjska mast
  1 g crvene paprika
  2 žlice brašna
  0,5 dl crnoga vina Šoštar Frankovka
  2 dl temeljca ili vode
  sol i papar
  peršinov list
 • 400 g brašna za žgance iz Matina mlina

Priprema

Jetricu narežite na tanko, a luk na ploškice. Luk dinstajte na svinjskoj masti da požuti i omekša. Dodajte jetricu i dinstajte je da omekša. Dodajte brašno i po želji crvene paprike. Zalijte vinom. Po potrebi dodajte vode ili temeljca da ne bude pregusto. U slučaju da je prerijetko, dodajte kukuruzne krupice. Skuhajte žgance i prelijte ih jetricama u saftu. Ukrasite nasjeckanim peršinom.

Objavljeno 15. travnja 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/ozaljske-boje-uz-izvorna-ozaljska-jela-17793

http://oblizeki.com/ozaljski-rezanci-s-gljivama-postali-su-standard-17822

http://oblizeki.com/100-najboljih-hrvatskih-restorana-prvih-20-godina-17707

http://oblizeki.com/kako-je-dorucak-postao-brunch-a-nocenje-s-doruckom-bed-breakfast-8543

http://oblizeki.com/zupanjski-uskrsni-frustuk-9192

http://oblizeki.com/carski-drobljenac-recept-421

http://oblizeki.com/gastronauti-u-zagorskoj-jesenskoj-bajci-15967

ttp://oblizeki.com/zagorski-chef-2015-marko-futivic%CC%81-do-pobjede-glavnim-jelom-jaje-na-kokos-i-desertom-tko-je-smjestio-vjeverici-15916

http://oblizeki.com/bluesunhotel-kaj-i-zagorski-chef-chef-marko-futivic%CC%81-stopama-chefa-tomislava-kozica-15950

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/losinj-zanimljiv-za-duge-setnje-i-za-obicne-i-za-gastronomske-14871

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://oblizeki.com/i-krcki-prsut-i-kucu-krckoga-prsuta-%E2%80%93-srdacno-preporucujem-11701

http://oblizeki.com/krcke-surlice-12735

http://oblizeki.com/hobotnica-u-krckom-torkulu-mastovita-delikatesa-vrijedna-kusanja-12733

http://oblizeki.com/nono-%E2%80%93-konoba-i-uljara-s-fantasticnim-palacinkama-sa-skutom-i-smokvenjakom-12742

http://oblizeki.com/vrbnicka-zlahtina-uz-surlice-sa-zgvacetom-i-ine-krcke-%C2%ABgracije-bozje%C2%BB-12738

http://oblizeki.com/pierce-brosnan-ili-007-stiti-zagrebacki-dzem-krcke-surlice-orahnjacu-cokoladu-s-rogacem-i-samoborsku-salamu-3989

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://oblizeki.com/prekmurska-medimurska-bregovska-gibanica-pita-kralus-cak-i-nepecena-11563

http://oblizeki.com/srijemus-ili-divlji-medvjedi-luk-cudesan-je-pripitomljen-u-siru-2112

http://oblizeki.com/paski-baskotin-proslavljen-iz-samostana-casnih-sestara-benediktinki-4563

http://oblizeki.com/paska-janjetina-na-razanj-i-ispod-peke-pa-sve-do-hercegovackoga-japreka-3794

http://oblizeki.com/egzoticni-okusi-indije-kine-tajlanda-meksika%E2%80%A6-u-autokampu-simuni-3902

http://oblizeki.com/vina-belje-%E2%80%93-nova-mlada-i-odlezana-vina-iz-staroga-podruma-7469

http://oblizeki.com/miomirisi-i-okusi-losinjski-14875

http://oblizeki.com/na-losinju-kuha-i-rimski-atlericar-apoksiomen-14882

http://oblizeki.com/u-velome-losinju-obvezno-dodite-u-konobu-ribarska-koliba-2775

http://oblizeki.com/zamamni-losinjski-specijaliteti-od-autohtone-creske-ovce-2806

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-kao-subotnji-izlet-u-krapinske-toplice-9853

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-zavrsila-s-raskosi-zacinskim-biljem-na-stolu-9924

http://oblizeki.com/kao-limun-zuto-i-mirisno-ljeto-2011-i-veljacka-zima-2012-4991

http://oblizeki.com/limun-u-salici-caja-i-casi-limoncella-vrcu-limunade-i-boci-piva-5023

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

http://oblizeki.com/kolacici-u-koje-je-umijeseno-cijelo-polje-zacinskoga-bilja-10040

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/srijemus-ili-divlji-medvjedi-luk-cudesan-je-pripitomljen-u-siru-2112

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://www.gastronaut.hr/gastronaut.htm

http://oblizeki.com/talijanski-sladoled-na-krcki-nacin-jos-bolji-14768

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

 1. […] Gospodarov fruštik – jutarnja raskoš na stolu… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.