Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 6. travanj 2010.

Glazure, ocakline, preljevi i prevlake

Glaziranjem se zaokružuje estetsko i okusno suglasje sastojaka i postupaka, a osim što ih možete pripremiti sami, možete odabrati i neku od gotovih glazura.

Glaziranjem se zaokružuje estetsko i okusno suglasje sastojaka i postupaka. Ocakline nerijetko sadržavaju i puno šećera, koji im osigurava postojanost. Glazurom, prema fr. glaçure, caklinom, ocaklinom, prevlakom i slično naziva se tanak staklast sloj, kojim se prevlače različiti predmeti, a ponajprije slastice, osobito torte. Ovisno o sastojcima, mogu biti prozirne kako bi istakle slikovitu unutrašnjost,  tamnočokoladne, bijele ili u nježnim pastelnim tonovima, naglašenih voćnih mirisa. Podsjećamo na bogatu ponudu vrlo ukusnih gotovih preljeva i glazura. Glazuru ćete odabrati ovisno o tijestu i kremi.

Donosimo nekoliko osnovnih receptura iz knjižice Torte 1 i Torte 2 iz serijala Mala škola kuhanja Ivanke Biluš i Božica Brkan u izdanju Alfe te u izdanju istoga izdavača Slatke fantazije Ivanke Biluš, Božice Brkan i Eleonore Rekeće.

Tamna čokoladna glazura

Sastojci

 • 300 g čokolade za kuhanje
 • 2 dl slatkog vrhnja

Priprema

Izlomite čokoladu, stavite je u posudu, a nju u drugu posudu s kipućom vodom, pa lagano miješajući otopite čokoladu. Slatko vrhnje zakipite i dodajte ga otopljenoj čokoladi. Skinite s vodene kupelji i nastavite miješati metlicom za snijeg da dobijete ujednačenu masu.

Svijetla čokoladna glazura

Sastojci

 • 125 g margarina
 • 1 žlica ulja
 • 250 g čokolade za kuhanje

Priprema

Margarin stavite u posudu i kuhajte ga na laganoj vatri da iz njega ispari voda odnosno da se na površini prestanu stvarati mjehurići. Kuhani margarin maknite s vatre, dodajte ulje i ostavite stajati barem 2-3 minute kako bi se slegao talog. U drugoj posudi razlomite čokoladu i u nju lagano dodavajte otopljeni margarin miješajući metlicom za snijeg da dobijete glatku ujednačenu masu.

Glazura od bijele čokolade

Sastojci

 • 300 g bijele čokolade za kuhanje
 • 2 dl slatkog vrhnja

Priprema

Postupak je isti kao kod tamne čokoladne glazure.

Limunska glazura

Sastojci

 • 20 dag šećera u prahu
 • 5 žlica limunova soka

Priprema

Šećer u prahu s limunovim sokom miješajte električnom miješalicom najvećom brzinom 10-15 minuta da dobijete ujednačenu masu. Želite li glazuru neke druge boje, dodajte nekoliko kapi ekstrakta malina, ruma, jagoda ili drugih dopuštenih prehrambenih boja.

Donosimo također dvije osnovne glazure prema recepturama Štefice Horvatinec, kojima je oslikala svečanu uskrsnu tortu Slatka tajna.

Glazura od čokolade

Sastojci

 • 100 g čokolade
 • 3 žlice vode
 • 3 žlice šećera
 • 80 g maslaca

Priprema

Vodu, šećer i čokoladu otopite na pari pa u toplu smjesu dodajte maslac.

Glazura od bjelanaca

Sastojci

 • 1 bjelance
 • 250 g šećera u prah1 žlica limunova soka

Priprema

Šećer u prahu izmiješajte ručno s bjelancem i limunovim sokom da dobijete jednoličnu masu. Glazuru možete obojiti prema želji ekstraktima maline, ruma, jagoda ili drugim dopuštenim jestivim bojama.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

 1. […] glazura ili ocaklina od čokolade […]

 2. […] u na pari otopljenu čokoladu za kuhanje (200 g) dodala sam ulja (oko 0,5 dl), a tko voli neka, prema odjeljku Glazure iz knjige Slatke fantazije (Alfa, 1. izdanje 1999., str. 176. i 177.) Ivanke … za tamnu čokoladnu glazuru doda slatkoga vrhnja (na 300 g čokolade za kuhanje 2 dl slatkoga […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.