Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 7. kolovoz 2023.

Glagoljski sljedovi Ročke konobe

Učestalo, kao lagano ljetno brzo varivo, pripremam maneštru od bobići, jotu. Istarsku, dakako. Pisala sam o njoj, višekratno, o sezonskoj, proljetno-ljetnoj i jesensko-zimskoj te kao svesezonskoj, gustoj izdašnoj istarskoj juhi. Nadahnuće? U svibnju smo, u krasan sunčan dan pohodili Roč, gradić u središtu sjeverne Istre, na uzvisini 348 mm, koji je prema popisu stanovništva iz 2011. brojio 153, a prema popisu iz 2021. – 187 stanovnika. Zemljopisno je na spoju vapnenaca, od kojih su građeni Ćićarija i Učka, i lapora, kakve su doline i hrpti ispod tih dviju planina.

Skuta s medom i orasima na kremi od kave (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Glagoljica u Roču i na stolu (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Nekoć je bio obrambena tvrđava na granici svjetova, a danas je administrativno dio Buzeta i nalazi se na cesti Rijeka – tunel Učka – Koper – Trst. Povijest mu je zanimljiva od prvoga spominjanja 1064. Nakon pada Venecije, Roč postaje dijelom Ilirskih pokrajina, a zatim Austrije. U prvoj polovici 20. stoljeća, djelovanje fašizma osjeća se i u Roču do kapitulacije Italije 1943., a nakon antifašističkog otpora i oslobođenja, Roč postaje dijelom Jugoslavije i Republike Hrvatske.

Na ročkim zidinama Frane Paro, Mirjana Pavletić, Božica Brkan i Marija Roščić Paro s faksimilnim izdanjima starih Misala (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Detalj s Crkve sv. Roka iz 14. st. (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iz parka sa skulpturama glazbenih instrumenata: Harmonika Šime Vidulina (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mjesna crkva sv. Antuna ima znameniti Glagoljaški abecedarij iz 13. st., a stara crkvica sv. Roka je iz 14. st. Imaju i park skulpture glazbenih instrumenata, očito povezan s festivalom Z armoniku v Roč. Katedra Čakavskoga sabora vrlo je aktivna, jer je Prvu hrvatsku tiskanu knjigu Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. pripravio za tisak upravo  Ročanin Juri žakan i njemu u čast otvorena je i rekontruirana tiskarska drvena preša po uzoru na Gutenbergovu. Konstruirao ju je Frane Paro, a izveo kamenoklesar Anton Rabak.

Profesor Frane Paro u ročkoj tiskari (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

I u Ročkoj konobi sa svojim knjigama: Vladimir Pernić (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

DIo prijateljskoga stola (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

To nam je bio povod za posjet Roču, a onda i inspirativnoj Ročkoj konobi, gdje su nas domaćini Frane Paro i Marija Roščić Paro te Mirjana Pavletić i Vladimir Pernić gostoljubivo ugostili i s mnogo ljubavi i predanosti upoznavali sa svojim aktivnostima i svojim gradićem. Bilo je toliko dinamično da nismo dospjeli ni do čuvene Aleje glagoljaša između Roča i Huma! Imali smo čast da nam predstave i luksuzno faksimilno izdanje Misala kneza Novaka iz 1368., te faksimilno izdanje prve hrvatske tiskane knjige Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483.

Vođenje kroz maštovitu istarsku kartu (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Istarska maneštra od bobići (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Fuži s tartufima (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

No, prepoznatljiva glagoljica pratila nas je otkad smo zakoračili u konobu, za stol pod pergolom s natpisom rezervirano, da bismo se okrijepili biskom, istarskim pićem od imele, medicom i travaricom, te kroz jelovnik koji je također nenametljivo, ali itetako istarski odredio cijelo prijateljsko druženje. Za hladno predjelo pijat sira sa sirom Veli Jože, kravljim dozrijevanim u papru, pa s konopljom, ovčja skuta, namaz od sira i tartufa, masline, orasi. Od toplih predjela kušali smo maneštru od bobići (tu!), a mogli smo birati i fritaju s ombolićem, šparugama, gljivama i sirom te s crnim tartufom i pršutom.

Ne pretrpan, ali maštovit Pijat ročkih glagoljaša (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Pasareta iz obitelji Ferenčić od 1924. (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Radije smo odabrali malo fuža s tartufima i istarskim sirom, a malo njoka s pestom od šparoga, sušenim pomidorom i sirom Veli Jože. Imaju i raviole s ombolom, gljivama i miješanim sirom. Jela s tartufom posebno ispisuju, jer uz spomenute fuže, imaju i lazanje, raviole te teleće polpete s palentom i tartufom, juneća jetrica uz polpete od krumpira i jaja te crnoga tartufa… Od mesnih jela imaju Roč burger (od ombola, fritaje, ovčjeg sira, cheery rajčice, rokule i maslinova ulja) uz fuže u umaku od Istarskoga češnjaka, svinjska rebrica u medu i malvaziji s palentom, omblić uz palentu s pestom s radićem, ombolo i domaće kobasice te Pijat ročkih glagoljaša (za dvije osobe) – teleće polpete, kobasice, ombolo, omblić, polpete od krumpira i jaja, palenta na žaru s pestom od šparoga, palenta s konopljom sa pestom od konoplje, krumpir s radićem, kiseli mix, primjerice tikvice. Čak i sezonsku miješanu salatu okrstiše u čast Jurja Žakana. Osladismo se na kraju skutom s medom i orasima na kremi do kave te pitom od jabuka.

Ročke gradske zidine s vanjske strane (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kad ročke zidine procvatu irisima (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pilo se domaće, osobito malvazija i teran, te nama, koji nismo iz Istre i koji bismo se prije sjetili Cocte, Nare, Pipija, Traubisobe.., manje poznata Pasareta odnosno Pašareta. To tipično istarsko jednostavno osvježavajuće crvenkasto gazirano bezalkoholno piće od šećera, vode i različitih aroma i dodataka obitelj Ferenčić proizvodi još od 1924. godine! U slast i uzdravlje te pozdrav Roču!

Objavljeno 7. kolovoza 2023.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.