Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Sljubljivanja 30. prosinac 2019.

Fini kanapei uza škrlet s moslavačkoga stola

Moslavačka priča ima slogan – vaša najljepša priča. Mala Ludina, šuma, divljač, drvene moslavačke kuće njezino su okruženo s ukusnim jelima i toplinom. Baš kao da si doma. Oblizeki su na svojim stranicama Snježanu Ožetski i njezinu vrijednu obitelj punu ideja već ugostili, a nedavno je ponovno i ona ugostila Oblizeke na znanstveno-stručnom skupu Novo ruho škrleta. Kako je dodatno sljubljivanje isplanirano za večer u Popovači, Moslavačka priča imala je priliku iskazati se uz zajedničko vino sedmorice vinara Ilovčak, Florijanović, Jaram, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić koji pripadaju Proizvodnoj organizaciji Škrlet.

Tanjuri pun finih prigrizaka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kreirani su uz stručnu sugestiju sommeliera Tome Jakopovića, koji škrlet s crnom etiketom opisuje mladim, ali slojevitim vinom dominantno voćnih, ali i cvjetnih i herbalnih tonova, mekanim, ne pretjerano tjelesnim. Alkohola ima 12 vol. % i 6 g kiselina. Znalci ga preporučuju najužitnijim kad je rashlađen na 8-10 °C.

Sljubljeni s škrletom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Osmišljeni kao nenametljivi, kanapei, ljupki otvoreni sendviči, od jednoga griza ili više njih, odlično su se sljubili s tim vinom. I prije smo ih imali na moslavačkom stolu, govori gospođa Snježana, no ovaj su put bili su namijenjeni za ovu posebnu prigodu.

Tri Moslavke u Moslavačkoj priči: Božica Brkan, Marijana Petir i Snježana Ožetski (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ako nemate boljih ideja, preporučujemo vam da takve ili nadahnute njima pripremite i doma, stvarno nije teško, a ako vam štogod nedostaje, improvizirajte. Dakako, prigrisci, mali zalogaji ovise i o kućnom budžetu, o broju gostiju, prilici… Raskoš je u izboru, kombinacijama i – dosjetkamaPristajali bi i na novogodišnjem dočeku uz pjenušac! Možda i od škrleta. Još samo odaberite lijepe pladnjeve, svaki za svoju vrstu kanapea i prigodni ures stola

Kanapei sa sirnim namazom: svježi kravlji sir, maslac, češnjak, sol.

S namazom od sira (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kanapei s paštetom od jelena: jelenje pečeno meso, maslac, sir, sol, papar i začini prema ukusu.

Ako volite, može i spajsi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kanapei s lovačkom kobasicom i sirom, ukrašeni rajčicom.

Nije jeger nego salama od divljači (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kanapei s mrvljenim jelenjim mesom: kuhani žutanjak, usitnjeno meso jelena, crveni luk, sol, papar, ulje, vinski ocat; za dekoraciju kuhani bjelanjak.

Raskoš je u izboru, kombinacijama i dosjetkama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 30. prosinca 2019.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.