Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 19. listopad 2021.

Edukacijsko-prezentacijski centar bučina ulja nikao iz Bučijade i – vizije o bučinu ulju

U okviru 17. Bučijade početkom listopada 2021. godine u Ivanić-Gradu na prostoru tržnice Maznica gradonačelnik Javor Bojan Leš svečano je otvorio Edukacijsko-prezentacijski centar bučina ulja. O toj svojevrsnoj kruni desetogodišnjega rada Udruge proizvođača bučina ulja Hrvatske za Oblizeke piše Marica Svetlečić, jedna od pokretačica cijeloga projekta, jedna od osnivačica i desetljeće volonterska tajnica Udruge te jedna od osnivačica Zadruge Crna kap za proizvodnju bučina ulja:

Buchusha proizvedena hladnim prešanjem (Foto Marica Svetlečić/ Oblizeki)

Edukacijsko-prezentacijski centar bučina ulja će ne samo obogatiti turističku ponudu Grada Ivanić-Grada – a turizam u ovom gradiću nedaleko Zagreba buja prije svega razvojem i nadogradnjom lječilišta Naftalan – nego će posjetiteljima predstaviti priču o gradnji ivanićkog brenda bučina ulja visoke Premium kakvoće, koje je, uz naftu i naftalan, postalo i trećim crnim zlatom Ivanić-Grada. U tom će dijelu biti prezentacijski s mogućnošću kupovine toga kvalitetnog ulja proizvedenog ne samo toplim, već i hladnim prešanjem. U smislu edukacije učinit će dostupnim sadašnjim i budućim proizvođačima sve relevantne znanstvene i praktične informacije o proizvodnji uljne buče i ulja. Potrošačima i posjetiteljima pak će kroz predavanja, manje gastroradionice, kušaonicu i prešaonicu biti omogućen uvid u kakvoću, način korištenja i način proizvodnje ovog proizvoda koji je, kako kažu, i hrana i lijek.

Deklaracija Bučino ulje – smaragd kontinentalne Hrvatske

Preša za hladno prešanje (Foto Marica Svetlečić/ Oblizeki)

Centar je svojevrsna kruna desetogodišnjega rada Udruge proizvođača bučina ulja Hrvatske, osnovane u veljači 2011.godine u Ivanić-Gradu. 15. listopada navršeno je 10 godina kako je na Konferenciji o bučinu ulju, na inicijativu te Udruge, usvojena i od strane znanstvenika (koji se se u stručnom dijelu svojega rada bavili bučinim uljem) potpisana Deklaracija o bučinu ulju Bučino ulje – smaragd kontinentalne Hrvatske. Sročili su je i potpisali znanstvenici Ivančica Delaš i Srećko Valić (Medicinski Fakultet Rijeka i Zagreb), Sandra Neđeral Balbino i Marko Obranović (PBF Zagreb), Tihomir Moslavac (PTF Osijek), Teuta Tompić (Bioinstitut Čakovec). Prvi je put uopće u Hrvatskoj znanstveno rečeno što je bučino ulje, koja su njegova nutritivna svojstva, kako može utjecati na zdravlje te je upozoreno na nužnu potrebu stručnog definiranja tehnologije proizvodnje čistoga bučinog ulja. U raspravi je primijećeno da je većina bučina ulja ponuđena na tržištu lošije kakvoće odnosno da je bučino, crno, miješano s bijelim odnosno drugim vrstama ulja, često s obrazloženjem da je čisto bučino ulje u postupku prešanja nemoguće proizvesti.  

Pravilnik i bučinu ulju i standardizacija

Prvo hladno prešano ulje u ivaničkom Edukacijsko-prezentacijskom centru (Foto Marica Svetlečić/ Oblizeki)

Taj je dokument postao modus operandi ove Udruge. Izrađen je Pravilnik o bučinom ulju (prof. Sandra Neđeral Balbino, PBF Zagreb) kojim je standardizirana proizvodnja čistoga bučina ulja visoke kakvoće. Tako proizvedeno bučino ulje označeno je nazivom Premium i jamstvenim žigom registriranim u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Edukacija cjelokupne javnosti kao i proizvođača vršena je kroz devet stručnih skupova na kojima su doktori znanosti, profesori, inženjeri, nutricionisti ne samo govorili, nego i istraživali te na skupovima prezentirali rezultate o čistom bučinu ulju od proizvodnje, kakvoće, oksidativnih svojstava, nutritivnih svojstava, prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji, do analiza bučine pogače i njene primjene u pekarskoj proizvodnji. U jednoj rečenici – proizvodnja uljne buče, proizvodnja čistog ulja visoke kakvoće, bučino ulje kao hrana i lijek.

Gradonacelnik Javor Bojan Leš otvara Edukacijsko-prezentacijski centar na Maznici (Foto Darko Ožetski)


Podsjećam na te vrijedne ljude i vrsne predavače (uz one stalne, naprijed navedene Sandru Balbino i Srećka Valića): Ana Marušić Lisac (Biotechnikon Zagreb), Emir Tetarić (Državni zavod za intelektualno vlasništvo), Lea Pollak (HZJZ), Bojana Voučko (PBZ), Gordana Nikolić (Visoka  poslovna škola Rijeka), Andrea Drkulec (Obrtnička škola Požega), Marijana Ivanek Martinčić (Visoko gospodarsko učilište Križevci).

Praktične gastroradionice

Kroz gastroradionice u Ivanić-Gradu i Zagrebu, koje je osmislio i realizirao maestralni dvojac Božica Brkan i chef Robert Slezak, popularizirana je ova namirnica i o mogućnostima primjene u različitim jelima educirana je javnost, potrošači i ugostitelji.

Na poticaj Udruge mijenjan je i državni Pravilnik o uljima i mastima te je za čisto bučino ulje uveden naziv djevičansko, dok se miješano ne smije nazivati bučinim uljem i na njemu mora biti označen omjer mješavina. Zahvaljujući radu Udruge danas u Hrvatskoj imamo djevičansko bučino ulje.

Sajam bučina ulja jedini na ivanićkoj Bučijadi

Ostatak pri hladnom prešanju (Foto Marica Svetlečić / Oblizeki)

Na tome putu Udruga se susretala s mnogo otpora i osporavanja, posebno u regijama s tradicijskom proizvodnjom gdje se oduvijek proizvodilo miješano ulje, da bi danas upravo tamo sebi pripisivali rezultate Udruge. Sada, nakon deset godina rada, na sajmu bučina ulja koji se tradicionalno održava u okviru Bučijade i jedini je takav sajam u Hrvatskoj, gotovo da i nema ulja koja nisu primjereno obilježena, a kupci u velikoj većini traže čisto bučino ulje.

U ovom pregledu rada potrebno je spomenuti i ljude koji su tijekom desetljeća vodili Udrugu: Ivan Grbić (prvi predsjednik), Nives Lovrić (sadašnja predsjednica), proizvođači članovi Upravnog odbora  Ana Bratko, Zdravko Presečki, Mladen Županić, Bernard Drvenkar, Marko Kovač. Marica Svetlečić je svih deset godina tajnik volonter Udruge, bez nje se nije organizirala niti odvijala baš nijedna aktivnost Udruge. Izuzetno je važna i svesrdna potpora radu Udruge dao je Grad Ivanić-Grad i Zagrebačka županija. 

Zadruga Crna kap

Bučino ulje Buchusha izložena na 17. Bučijadi (Foto Marica Svetlečić / Oblizeki)

Godine 2016. osnovana je i Zadruga Crna kap za proizvodnju bučina ulja. Ne može se pohvaliti brojnošću članova, proizvođači su skeptični prema udruživanju. No Zadruga ima rezultata: brendirano je upravo  to ivanićko Premium bučino ulje pod nazivom Buchusha, a njegova je kakvoća zajamčena i označena certifikatima HCCAP, Halal i Košer. Kako su u Zadrugu učlanjene tri uljare za toplo prešanje, kupljena je preša i za hladno prešanje i ona je predstavljena u Centru.  

Na kraju, ovo nije samo priča o bučinu ulju, ovo je priča o ljudima s vizijom i znanjem da tu viziju pretvore u stvarnost.

Post scriptum Božice Brkan, urednice Oblizeka:

Ova je priča to važnija što ivanićgradski kraj do ovoga projekta nije imao tradiciju uzgoja uljne buče i bučina ulja.

Objavljeno 18. listopada 2021.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.