Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 27. studeni 2023.

Dobar tek u Moslavini – još bolji!

Moslavačka je kuhinja napokon prošloga tjedna bila u glavnoj ulozi: na Danima Moslavine u Sisku desetak moslavačkih jela oživjelo je uz etnoizožbe arhitekture i nošnje te glazbu, a u Popovači je na Večeri škrleta i moslavačke kuhinje predstavljena i knjižica Dobar tek u Moslavini, dakako uz oživjela jela iz knjižice te iz ponude moslavačkih ugostitelja i OPG-a. 

S predstavljanja najuži tim: Danijela Crnjak Andri, Božica Brkan, Slavica Moslavac i Anica Lenart (Foto Miljenko Brezak)

Procjenjujem bez lažne skromnosti da sadržaj bitno nadrasta obujam od 36 stranica maloga formata, jer je prvi put to da se osmišljeno, zahvaljujući EU projektu Okusi domaće LAG-a Moslavina u partnerstvu s LAG-om Međimurski doli i bregi i LAG-om Mura – Drava, jedinstveno predstavlja kuhinja regije više od stotinu godina administrativno podijeljene, danas u tri županije.

Naslovnica knjižice, grafičko oblikovanje Marko Bregant

Uzor joj itekako mogu biti Međimurci koji su s baštinskom siromaškom, kontinentalnom, po mnogo čemu i sličnom kuhinjom, kao zaokružena regija i surađujući interesno i tematski sa susjedima bitno odskočili sa svojom baštinskom kuhinjom. U ovome su projektu tiskali Slatko z Međimurja. Drugi je uzor škrlet, uz dišeću raninu i moslavac odnosno šipon, treća moslavačka autohotna sorta vinove loze, gotovo izumrla pa u trideset godina ponovno oživjela kao prva hrvatska sorta s bezvirusnim sadnicama i tržišno vjerodostojan brend koji upravo doskače Decanterovu zlatu (Ivica Florijanović!). Ističemo to s ponosom, jer Moslavina i ime prema Mons Claudus zahvaljuje vinovoj lozi koja se na njezinim obroncima uzgaja od rimskih vremena.

Jedna od duplerica iz knjižice: šaran opijen škrletom

Knjižica je prvi put ozbiljnija i temeljitija analiza i pokušaj definicije, ne nametanje nego inspiracija za kuhanje doma, u restoranima te za oblikovanje novih jela na starima, poticaj čuvanju i oživljavanju baštine (okusi, jezično…) sve do proizvodnje i zaštite proizvoda koji to zaslužuju te za obogaćivanje osobito turističke ponude. Dosad su uglavnom na regionalnome kulturnom identitetu radili književnici, a Misija Moslavina napokon je stigla i na zajednički stol. Nadamo se plemenito.

Božica Brkan i Slavica Moslavac: iz projekta nova knjižica i novi logo s pozivom za moslavački stol (Foto Miljenko Brezak)

U godinu i pol organizirano je više anketa, natječaja, radionica u ugostiteljskim objektima s kušanjem, anketa, stručna ekskurzija u Međimurje… A osmišljen je i logo projekta cvijetom u boji vina, prema zamisli etnologinje Slavice Moslavac, oslonjen na narodno ruho i već početno sjajno apliciran na pregače, nadstolnjake itd.

S predstavljanja: chefovi Danijela Crnjak Andri i Tomislav Špiček i Božica Brkan (Foto Miljenko Brezak)

Uz LAG Moslavina predvođen Anicom Lenart, projekt, uz mnoge druge koji su, poput dizajnera Marka Breganta i fotografa Igora Tomeka, pridonijeli da se iznjedri, projekt potpisuju stručnjakinje u svome poslu, tekstom književnica i novinarka Božica Brkan, te izvedbom jela chefica Danijela Crnjak Andri iz restorana Kod bake odnosno GastroGara i Gastro Akademije. Osobito sam ponosna na iskren i srdačan poziv Dobar tek u Moslavini.

Uzor: moslavački škrlet (Foto Miljenko Brezak)

Knjižica Dobar tek u Moslavini krenula je od popisa i recepata brojnih, nekoliko desetaka pripremljenih i kušanih jela, anketa, te stigla od užega izbora 13 jela – istražena povijesno, prilagođena vremenu i obogaćena s pričom za oko stola. Pokušali smo se oduprti kratkotrajnimi hirovitim globalnim modama i prezentirati vlastiti krajolik, ponajprije Moslavačku goru i Lonjsko polje te pet gradova i moslavačke općine Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije te zaista postojeću i potencijalnu lokalnu proizvodnju, zasnovanu na nekadašnjoj tradicionalnoj, koja se također neprestano mijenja kao što se mijenjaju i događanja povezana s hranom od kutinskoga vinskoga sajma autohtonih sorata MoslaVINA, Škrletijade, Kriških oblizeka, čazmanskoga ocjenjivanja brašnjača, ivanićgradske Bučijade, Potočke kobasijade itd., a također i s ponudom moslavačkih ugostitelja i OPG-a.

Gosti prije početka predstavljanja (Foto Miljenko Brezak)

U knjizi smo, toliko smo imali mjesta, objavili recepture za: pokrpani dedač, zelenu graničarsku juhu, moslavačku juhu s gljivama, šarana opijena škrletom, ječmenu kaša s porilukom i pilećim želucima, pile na saft, jelena s knedlima na pari bake Nade, pofurenu kolačicu s pečenom patkom, meso iz masti, buncek-ficlek, tačkrle s pekmezom od šljiva, kolač-kuhan-pečen te krišku tortu iz 1929. Torta učiteljice Štefanije Rožić.  

Božica Brkan o moslavačkoj kuhinji u knjižici kao poticaju i privatno i javno (Foto Miljenko Brezak)

Dobrodošle su i dalje nove ideje za projekt Dobar tek za stolom, koji je i dalje živ i, nadamo se, na korist Moslavčana i njihovih gostiju, i sve življi i bogatiji. Ponosna sam što je i time nastavljen moj osobni, sad već životni projekt Oblizeki, najpoznatiji kroz zavičajnu čitanku Oblizeki Moslavina  za stolom, 2006. Svoje sam tekstove o hrani zaokružila upravo knjigom kako bih moslavačku kuhinju nekako definirala i odvojila od kuhinja s kojima su je, ne bez razloga, miješali, posebice okolnima – posavskom, slavonskom, podravskom, prigorskom, zagorskom, pa i međimurskom. Razveselilo me je pitanje Zar se u Moslavini tak dobro jede? A veselilo me je svako jelo i novo mjesto koje sam mogla i mogu preporučiti za kušanje.

B. Brkan o projektu za medije (Foto Miljenko Brezak)

A da ja nudim svoje zavičajno, nikako ne bih, kao što i nisam, zaobišla ni vankuše, bele kobasice, kolačicu/makarun/makaron, šarana u rašljama, sajamsku i proštensku kotlovinu, divljač s dizanim okruglicama kuhanim na pari, naše krasne juhe, svetešna lebovina i jednostavne slastice… Ne bih zaobišla ni jednostavna domaća sezonska variva od ljetnoga, od svinjske buče ili mladoga povrća, prisiljenoga zelja, do zimskoga poput ječmene kaše, kiseloga zelje i/ili repe s grahom s jučerašnjim prepečenim kuruznim žgancima, bijele žgance… Uostalom, u vrijeme predstavljanja Oblizeka – Moslavine za stolom Terme Topusko su ih već nudili! A pomišljam i na koješta drugo, sve do žaba (pa zovu nas Žabarima!) i puževa, koje nikad nismo jeli, ali smo ih vlakom izvozili čak u Francusku.

Objavljeno 27. studenoga 2023.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.