Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 13. svibanj 2017.

Dobar doručak – pola zdravlja

Dvije trećine hrvatskih građana doručkuje svaki dan, a čak i oni koji nisu tako redoviti u prvome, po mnogim stručnjacima i najvažnijemu obroku u danu, svjesni su njegove važnosti. Devet od deset građana potvrdilo je da je doručak važan, zaključak je istraživanja Belja i Hendala 2016..

Možda se to i poveća poslije turneje po brojnim većim gradovima Ministarstva poljoprivrede s Doručkom s hrvatskih farmi, koji upravo danas završava na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu predstavljanjem tradicionalnih domaćih poljoprivrednih proizvoda te mliječnih proizvoda, mesa, jaja, meda i kruha s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, zatim autohtonim proizvodima zaštićenima na razini Europske unije te kajganom od 1000 domaćih jaja!

Zdrav, ukusan, jeftin i brz doručak (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zdrav, ukusan, jeftin i brz doručak (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, ijaijaijaje daje jaje ijaje ispjevano je prije više desetljeća i nadživjelo je dobrano Agrokoku za čija je jaja taj slogan ispjevan. Kava, kakao, svježa peciva, voćni sokovi, namazi, sirevi i drugi proizvodi, robne marke, pjevaju svoje slogane u rimama. Ali koliko, međutim, i kako doručkujemo?

Jeste li jutros doručkovali?

S jednoga od predstavljanja takozvanoga narodnog doručka (Fotografija Renato Branđolica / Oblizeki)

S jednoga od predstavljanja takozvanoga narodnog doručka (Fotografija Renato Branđolica / Oblizeki)

Jeste li, recimo, jutros doručkovali, zajutarkovali i što? Pitanje se obično zavrti prigodno ili uoči uskrsnog bruncha, blagoslova hrane, ili uoči početka nove školske godine  otvarajući rasprave za zdrav školski obrok sve rjeđe spominjući čašu mlijeka svakome učeniku svaki dan. (O toj sam akciji pisala kao mlada novinarska u gradskoj rubrici, a sada je to akcija EU1 Valjda nemamo čaša.)

Dio takozvanoga klasičnog kontinentalnog doručka (Fotografija Slobodan Kadić / Oblizeki)

Dio takozvanoga klasičnog kontinentalnog doručka (Fotografija Slobodan Kadić / Oblizeki)

Kad se samo sjetim koliko sam godinama doručak preskakala sve do ručkovečere s ozbiljnim jelom tek u pet-šest poslije podne!? Dio mojih doručkovao bi i bureke, pizze, hambiće, klasične gablece/marende. Naraštaj mog sina prigrlio je doručak, doručci su mu kućni specijalitet. I obiteljski i ljubavni i poslovni. Omlet. Ako već nisu, stjecajem prilika, skrenuli na smoothije, smutiće. Detox, podrazumijeva se. Ledo je svojedobno čak osmislio poticajni nagradni natječaj s, dakako svojim, zamrznutim voćem.

Dvije trećine građana doručkuje svaki dan

Priprema doručka - važna akcija DND Zabok (Dokumentacija DND Zabok)

Priprema doručka ili Zdravo i fino kao važna akcija DND Zabok (Dokumentacija DND Zabok)

Belje i Hendal proveli su istraživanje o navikama Hrvata prilikom doručkovanja. Dakako da bi ustvrdili  i kako sirne i mliječne namaze kupuje gotovo 80 posto kućanstava, a gotovo polovica bira ABC svježi krem sir, ali je šire ne manje važan podatak da dvije trećine hrvatskih građana doručkuje svaki dan, a čak i oni koji nisu tako redoviti u prvom obroku u danu, svjesni su njegove važnosti. Devet od deset građana potvrdilo je da je doručak važan. Najvažniji su to rezultati istraživanja provedenoga na 1000 ispitanika u rujnu 2016. O navikama doručkovanja u hrvatskih građana.

Da je doručak nezaobilazan obrok u djece potvrđuje činjenica da 94 posto djece svakodnevno doručkuje, a gotovo svi roditelji djece do 14 godina su potvrdili da pridaju veliku važnost doručku. Djeca do 14 godina, prema onome što su u istraživanju rekli njihovi roditelji, doručkuju najčešće žitarice, žitne kaše, pahuljice i mlijeko, a potom sirne i mliječne namaze koji su omiljeni izbor svakoga trećeg djeteta. Ne znam ubraja li se u to i Nutella, i slični namazi, pekmezi i tome slično.

Proizvodi za doručak namijenjeni djeci

Dijete može i samo pripremiti doručak (Fotografija Belje)

Dijete može i samo pripremiti doručak (Fotografija Belje)

Povod istraživanju zacijelo je bilo djelomice i to što je za djecu je Belje prošle jeseni lansiralo novi ABC svježi krem sir Junior. Pakiran u podjetinjenu ambalažu s čijeg se poklopca smiješi kravica, taj kremasti sir za djecu proizveden je samo od mlijeka, vrhnja i malo morske soli. Izvrstan je dječji doručak uz šnitu kruha od cjelovitih žitarica, a lako se kombinira uz omiljena jela malih gurmana, pa će, primjerice, špinat na mlijeku i povrtne juhe postati još ukusnije uz dodatak malo toga sira posebno namijenjenog djeci.

Nisu izostali ni natječaji za najbolju ideju za brzi detox! (Fotografija Ledo)

Nisu izostali ni natječaji za najbolju ideju za brzi detox! (Fotografija Ledo)

Istraživanje Hendala pokazalo je također da čak 84 posto građana smatra da su mliječni proizvodi važan izvor kalcija i bjelančevina. ABC sir Junior – ABC je baš jedan od proizvoda i robnih marki za koje bi bilo šteta da nestanu s Agrokorom, pogotovo jer su i starije do njega! – prirodan je izvor upravo tih hranjivih tvari, podsjećaju, pa se njegovim konzumiranjem za doručak zadovoljavaju dnevne potrebe za pravilno funkcioniranje dječjeg organizma. Kalcij i bjelančevine iz ABC svježega krem sira Junior pridonose snažnim kostima i uravnoteženoj prehrani, potiču stvaranje tkiva i rast, pravilno lučenje hormona te drugih fiziološki aktivnih tvari.

Voćni sok s američkim palačinkama

Zdrava jutarnja zdravica (Igor Sitar / Oblizeki)

Zdrava jutarnja zdravica (Igor Sitar / Oblizeki)

S tim se zacijelo ne bi složili promotori makrobiotičke, vegetarijanske i vege prehrane. No, djeca kao potrošači nemali su tržišni segment, o čemu govore ne samo brojne zamamne reklame upućene najmlađima, pada mi na pamet ona s Krašexpressom, Nesquikomom, sendvičem Pingui, čokoladnim i kojekakvim drugim gotovim industrijskim energetskim i drugim prutićima napunjenim keksićima, orašastim plodovima i slično. Nareske od polija, šunke u ovitku, paštete ili mesnoga doručka s mnogo kruha kao ni sendviče, vjerojatno ne treba niti reklamirati, dovoljno ih je već narezane praktično zapakirati. Pogotovo, kako s eobičnomisli, za one ograničene kupovne moći.

Želeći popularizirati doručak kao najvažniji obrok u danu te, dakako, važnost pijenja prirodnih sokova kao neizostavnog elementa svakog zdravog doručka proizvođači Juicyja prije dvije godine angažirali su tenisačku zvijezdu Gorana Ivaniševića, koji je svjedočio kako je stvorio naviku bez koje, kako je govorio, više ne funkcionira i kako njegov doručak svakoga dana sadržava potrebne vitamine, minerale i antioksidanse, jer konzumira te i te 100 % sokove, a favorit mu je 100% jabuka. Uz sok je blogerica Domaćice Sanja Mijač prigodno kreirala i posebne američke palačinke.

Palačinke s jabukama i cimetom

Palačinske i sok - promocija robne marke i zdrava doručka (Fotografija Juicy)

Palačinske i sok – promocija robne marke i zdrava doručka (Fotografija Juicy)

(Sastojci za 15 manjih palačinki)  

 • 1 cijelo jaje
 • 2 dcl mlijeka
 • 1 žličica praška za pecivo
 • 1 žličica cimeta
 • 50 g šećera (bijeli, smeđi)
 • 200 g glatkog brašna
 • 2 jabuke

Priprema:

Jaje i mlijeko umutite pjenjačom pa dodajte prašak za pecivo, cimet, šećer i brašno. Spojite pjenjačom sve sastojke, kako ne bi bilo grudica. Jabuke ogulite pa naribajte u smjesu uz pomoć krupnog ribeža. Pomiješajte sve sastojke zajedno u jednu homogenu smjesu. Tavu dobro zagrijte, premažite uljem, a uz pomoć male šeflje na zagrijanu tavu vadite palačinke promjera otprilike 8 cm. Palačinke pecite na umjerenoj, ne prejakoj vatri sa svake strane oko 1 min. Poslužite ih s malo meda i mljevenih oraha te uz čašu Juicy 100 % jabuke!

Omlet  za drvosječe

Omlet obogatite koliko volite ili - koliko smijete (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Omlet obogatite koliko volite ili – koliko smijete (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

(Sastojci za 4 osobe)

 • 4 jaja
 • 100 g mesne slanine
 • 100 g kobasice
 • 100 g pršuta
 • 4 krumpira
 • 1 šalica dubokozamrznuta graška
 • 1 crvena paprika
 • 4 žlice ulja
 • sol
 • bijeli papar

Priprema

Slaninu i pršut narežite na kocke, kobasicu na ploške, a papriku na rezance. Oguljeni krumpir naribajte na ploške. Na dvije žlice zagrijana ulja stavite krumpir, posolite i ispržite ga. Dodajte grašak, šunku, slaninu, kobasicu i papriku, izmiješajte i kratko popržite, pa zalijte jajima umućenim sa solju i paprom. Ispecite tako da požuti, a zatim omlet okrenite i ispržite ga i s druge strane.

Ovaj tekst nije sponzoriran!

Objavljeno 13. svibnja 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/kako-je-dorucak-postao-brunch-a-nocenje-s-doruckom-bed-breakfast-8543

http://oblizeki.com/carski-drobljenac-recept-421

http://oblizeki.com/ljubavni-oblizeki-ebook-95

http://oblizeki.com/tezacka-pogaca-kao-poslastica-18154

http://oblizeki.com/zupanjski-uskrsni-frustuk-9192

http://oblizeki.com/zdravo-i-fino-jedinstveni-projekt-drustva-nasa-djeca-zabok-20014

http://oblizeki.com/zdravo-i-fino-drugi-put-ili-prehrambena-korektnost-20031

http://oblizeki.com/mesni-dorucak-otprije-cetiri-desetljeca-pa-do-2017-8705

http://oblizeki.com/sve-su-pite-pitice-samo-je-burek-pitac-8510

http://oblizeki.com/zamrznuta-hrana-jedu-je-gotovo-svi-ali-pola-hrvata-misli-da-je-zdrava-a-pola-da-je-nezdrava-19917

Mesni doručak otprije četiri desetljeća pa do 2017.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.