Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 4. rujan 2023.

Destruirani knedli sa šljivama u valjuške, šufnudle ili njoke s krumpirom

Znam da zahvaljujući škrinjama i zamrzivačima u koje doma možemo pospremiti svježe šljivete lancima s deep frezzerima koji nude raznovrsne okruglice/knedli odnosno okruglice punjene šljivama, marelicama, pa i drugim voćnim i čokoladnim punjenjima, često već uvaljane i u mrvice i polugotove, pretpripremljene, za brzo kuhanje ili pečenje, a da i ne spominjem restorane uopće i specijalizirane restorane koji okruglice nude od predjela, glavnog jela do deserta koji nude samo njih, odavno poslasticu iz djetinjstva može jesti cijele godine. No, sad je sa sezonom šljiva pravo vrijeme da pripremimo i svježe. (S njima u paru obično se pripremala i juha, najčešće krem juha svinjske buče ili krem juha od rajčice ili ajmprem juha.) Pošto bismo uvaljane u otopljeni maslac, maslac i mrvice ili vrhnje, a neki i u kristal šećer smazali, svatko je brojio koštice kako bismo znali tko je pobjednik odnosno tko ima najveći apetit.

Fino, a brzo za pripremu sezonsko jelo: njoki s krumpirom s maminim šljivošem (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sad se toga samo mogu sjećati s veseljem, jer sam preslatka ne samo za za bijelo brašno, i za krumpir i za previše šljiva. Povremene se žrtvujem, ali kako mi bol ruke (ne 40 nego 50 godina trackanja po tipkovnici/tastaturi pisaće mašine i računala!) uskraćuju oblikovanje okruglica, opredjeljujem se za destruirane knedle sa šljivama odnosno za gotove njoke s krumpirom (ima odličan izbor smrznutih), brze kao i šljivoš kako ga je radila mama, kako sam napisala i u zavičajnoj čitanci Oblizeki – Moslavin za stolom, od prvih šljiva, petrovki, do kasnih, mirisan na vanilin šećer i cimet. Ako ste u formi, možete pripremiti i dalmatinske njoke s krumpirom, ali i našu finu kontinentalnu tjesteninu s krumpirom oblikovanu kao valjuške, šufnudle, kurčeke, luleke. Možete odabrati i običnu tjesteninu, trgance primjerice, ili germtajgknedle. Dakle, i jezično oblikovanu baš baštinski.

Za šljivoš, šlivoš, šljive (najbolje starinske bistrice ili durancije!) operete i narežete na polovice, četvrtine ili sitnije te ih stavite kuhati sa šećera po želji, ja dodam samo malo vanilin šećera zbog mirisa jer ih šljive imaju dovoljno, a nekad se pekmez pekao i posve bez šećera. Kuhajte ih dok mislite da su kuhane, a da ostanu u komadićima za pod zub, a zatim možete dodati i cimeta, ruma, limunova soka i drugih, pa ih svježih začina poput mirisnih listića mente. Tko voli da umak bude posve gladak, može šljive i izblendati. Kuhane njoke od krumpira možete preliti maslacem ili mrvicama poprženim na maslacu (što ne bih preporučila niti volim!) te ih preliti šljivošem u omjerima kako volite. Kada nemate svježih šljiva, možete upotrijebiti i pekmez, a još bolje i džem od šljiva ili čak suhe šljive bez koštica. Možete šljivama dodati i koju jabuku ne fine sorte, vinogradarskih bresaka, naranču…

Objavljeno 4. rujna 2023.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.