Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji 24. studeni 2023.

Dani Moslavine u Sisku

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije oduševio me na nedavnom gostovanju u Stihovnici Matice hrvatske uz izložbu Hrvatski književnici Miljenka Brezaka. Ponovno čestitke ravnatelju Ivici Valentu i njegovoj ekipi, ovaj put na projektu predstavljanja županijskih regija: poslije Posavine a prije Banovine. moja – Moslavina!

Sisačka zdravica Moslavini Florijanovićevim škrletom nagrađenim Decanterovim zlatom (Foto Miljenko Brezak)

U očekivanju otvorenja dana Moslavine (Foto Miljenko Brezak)

U četvrtak, 23. studenoga 2023. otvorio je župan Ivan Celjak Dane Moslavine (ostaju otvoreni do 15. prosinca 2023.). Uz dvije etno izložbe (tradicijska arhitektura i oglavlja) kutinskoga Muzeja Moslavine o kojima su govorile Jasmina Uroda Kutlić i Slavica Moslavac, uživo su Vokalni sastav Rusalke predstavile glazbeno blago, a članice KUD-a Repušnica zaista čudesno ruho za različite prilike i životnu dob.

Etnologinja Slavica Moslavac predstavlja jednu od moslavačkih nošnji iz Repušnice (Foto Miljenko Brezak)

Uz petnaestak jela od predjela do deserta, koja je oživjela ekipa Srednje škole Viktorovac, te moslavačka vina, među kojima je i Decanterovim zlatom nagrađen škrlet Ivice Florijanovića, imala sam čast govoriti o tradicijskoj moslavačkoj kuhinji.

Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić govori o izloženim etno zbirkama (Foto Miljenko Brezak)

Jedna od izloženih oglavlja: paculica (Foto Miljenko Brezak)

Započela sam pjesmom gra na ladno iz svoje zavičajne čitanke Oblizeki – Moslavina za stolom. Kada je objavljena 2006., mnogi su se čudili da je moslavačka kuhinja baš tako dobra, a ja sam je samo htjela odrediti identitetski, jer je sve što smo jeli bilo nečije, ovo posavsko, ono slavonsko, ovo podravsko, ono zagorsko ili prigorsko. Kako je zemljopisna Moslavina administrativno otprije kroz povijest, a sada i više od vijeka podijeljena, sada u tri županije, te se gubi agresivnim utjecajem medija i globalističke trgovine i turizma, izuzetno se važno podsjetiti na vlastite korijene. Uostalom, Moslavina je i dobila naziv prema Mons Claudis, Klaudijeva brda, prema dijelu svoga gostoljubivog stola, vinskom, jer je vinova loza na Moslavačkoj gori kultivirana od rimskih vremena i škrlet, uz dišeču raninu i moslavac/šipon jedna od tri autohtone sorte, uzorno je brendirana, raste i prva je nacionalna sorta a bezvirusnim sadnicama.

Sačuvana prednjica bačve iz Radićeva moslavačkog podruma (Foto Miljenko Brezak)

Učenice Srednje škole Viktorovac predstavljaju Florijanovićev škrlet nagrađen Decanterovim zlatom (Foto Miljenko Brezak)

Zlatni Decanter u Potoku (Foto Miljenko Brezak)

Po mojemu, jer po meni kuhinju nekoga kraja bitno određuje krajolik (podsjetimo na raznolikost Moslavačke gore i Lonjskoga polja) te agroproizvodnja i način pripreme hrane kroz povijest, uvijek bih moslavačkim odabrala primjerice vankuše, bele kobasice, jagle, kolačice/makarun/makaron, šarana u rašljama, kotlovinu, divljač s dizanim okruglicama kuhanim na pari i slično. No, rado podsjećam kako smo žabe i puževe nikad nismo jeli, ali smo ih izvozili se u – Francusku. Zanimljivo je da su Oblizeki – Moslavina za stolom turističkim novinarima i gastronautima u Topuskom predstavljeni tradicionalnim domaćim jelima – koja su ondje na moju radost već i nuđena! – poput  ječmene kaše s grahom, kiselog zelja i/ili repe s grahom te kukuruznim i bijelim žgancima i sličnim.

Bela zlevka (Foto Miljenko Brezak)

Dio kolinskoga izbora (Foto Miljenko Brezak)

Koliko je sve povezano, spominjem slemenjaču, najdužu, uzdužnu gredu drvenih moslavačkih zadružnih hiža, najčešće trijemova, čardaka, za koju je Slavica Moslavac navela kako je družinčad na njoj gasila svijeće preminuloga kućegazde, a moji Brkani su za gredum držali svaki svoju žlicu.

Božica Brkan čita pjesmu gra na ladno kao dio govora o moslavačkoj tradicijskoj kuhinji (Foto Miljenko Brezak)

Sjajan uvod za predstavljanje projekta Dobar tek u Moslavini! LAG-a Moslavina iz kojeg je kroz više radionica, anketa, natječaja i stručnih ekskurzija u Međimurje (koje je mnogo napravilo na svojoj također siromaškoj a odličnoj kuhinji!), potekla priča o povezanosti, recentnoj ponudi i ne samo o tradicijskoj nego i modernoj kuhinji utemeljenoj na tome. U knjižici je, uz priče, objavljeno i 12 recepata: pokrpani dedač, zelena graničarska juha, moslavačka juha s gljivama, šaran opijen škrletom, ječmena kaša s porilukom i pilećim želucima, pile na saft, jelen s knedlima na pari bake Nade, pofurena kolačica s pečenom patkom, meso iz masti, buncek-ficlek, tačkrle s pekmezom od šljiva, kolač-kuhan-pečen, kriška torta iz 1929. Torta učiteljice Štefanije Rožić

S kolegama novinarima (Foto Miljenko Brezak)

Za sjećanje (Foto Miljenko Brezak)

Objavljeno 24. studenoga 2023.

 

 

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.