Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 15. ožujak 2023.

Dan malostonske kamenice u Brijesti

Prije Pelješkoga mosta poluotok Pelješac proslavila je Malostonska kamenica i uvrstila ga na gastronomsku kartu svijeta. Za njom uzdišu istinski gurmani diljem svijeta smatrajući je najukusnijom i najsočnijom na svijetu. 2020. godine upisana je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih  oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije… Započinje tako pozivnica Udruge Plavac mali i Stonskih školjkara na Dan malostonske kamenice u Brijesti u subotu 18. ožujka 2023. Tiekom cijeloga dana na maunama školjkara u Brijesti moći će se degustirati Malostonske kamenice i drugi morski specijaliteti, dakako i vina, te lokalne slastice. Održavat će se brojne humanitarne prodaje, izlagati proizvodi i održavati različite druge priredbe.

Još samo nekoliko kapi limuna… (Foto Udruga Mali plavac / Oblizeki)

Dan Malostonske kamenice tradicionalno se održava svake godine u mjesecu ožujku, a upravo ožujak postaje i mjesecom kamenice, jer se smatra da je upravo tada najpunija i najukusnija, puna joda, selena, cinka i kroma. Ne treba ni podsjećati, Malostonska kamenica  postala je sinonimom ovoga područja, a dugogodišnje održavanje manifestacija potvrđuje njezinu važnost za područje destinacije Pelješac i cijele Dubrovačko-neretvanske županije.

Malostonske kamenice (Foto Udruga Mali plavac / Oblizeki)

Na ovogodišnjoj Festi u Brijesti posjetitelji će obilaziti brodove i maune lokalnih školjkara; Obrt Štica, AP Brijesta, Božović, Dagnja, Braća Lazić te obrt Petra i uživati u toj svježoj deliciji, tek izvađenoj iz mora. Pokapanom sa nekoliko kapljica limunovog soka, baš na način kako je i sami domaćini preferiraju uz zvukove dalmatinske pjesme i pelješko vino, posjetitelji će doživjeli čar tradicije i života lokalnog stanovništva, dok će ugostiteljski objekti u Stonu i okolici nuditi raznoliku paletu peljeških okusa.

Uzgoj kamenica u Malostonskom zaljevu (Foto Udruga Mali plavac / Oblizeki)

Malostonska kamenica priprema se i na različite druge kreativne načine u lokalnim restoranima i konobama, no ipak, svi su suglasni da je najukusnija baš  svježe izvađena iz mora, dakle sirova te pokapana s tek nekoliko kapi limunova soka baš na način kako je i domaćini preferiraju uz vrhunska vina peljeških vinara Rukatca, Plavaca, Postupa i Dingača od Ponikava do Potomja.

Priprema degustaijskih porcija školjaka (Foto Udruga Mali plavac / Oblizeki)

Poklonici Malostonske kamenice na jednome od Dana Malostonske kamenice (Foto Udruga Mali plavac / Oblizeki)

Osim Malostonske kamenice Europska komisija je 10. veljače 2021. godine u Službenom listu Europske unije objavila da su Ponikve upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU, a čiji  je cilj označavanje proizvoda, odnosno vina te isticanje naziva lokaliteta Ponikve u skladu s propisima EU zbog lakšeg prepoznavanja posebnosti svih odlika vinogradarskog lokaliteta. Brojni posjetitelji moći će kušati vina Željka i Josipa Ledinića te vina Marlais iz Ponikava te  bogatu i raznovrsnu paletu vina PZ Putniković, Peljeških vrhova PZ Janjina, mladog vinara Bezeka iz Janjine. Iz najpoznatijeg hrvatskog vinogradarskog kraja Potomja stižu nam vina vinarije Matuško, Borisa Violića, Matkovića, te iz Kune Pelješke vina Violić i Jurović.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.