Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti, Vegetarijanstvo 4. lipanj 2021.

Dan biljnih burgera 5. lipnja

Nije da nisam već pisala o burgerima koji nisu vidjeli mesa, ali sad sam se napokon dala  obrlatiti: Prijatelji životinja najavljuju da se sutra, 5. lipnja, obilježava Dan biljnih burgera. Cilj mu je, ističu, promocija burgera i ostalih biljnih proizvoda koji zbog svojeg inovativnog, nutricionistički vrijednog i ekološki održivog sastava mogu spasiti svijet. Udruga stoga poziva restorane, tvrtke, lance brze hrane, uvoznike i proizvođače da taj dan obilježe uvođenjem u prodaju biljnih burgera te njihovom promocijom, degustacijama, prodajnim akcijama, receptima i informiranjem o njihovim prednostima. Građane pak pozivaju da pronađu svoj omiljeni veganski burger koji će im se svidjeti ili da naprave svoj biljni burger prema nekom od mnogih dostupnih recepata. Zašto ne?

Burger – je li od mesa ili je bezmesni? (Fotografija Prijatelji životinja)

Napominju, po mojemu malo pretjerano zanosno, da su biljni burgeri bolja opcija za okoliš i borbu protiv klimatskih promjena uzimajući u obzir činjenicu da je za proizvodnju samo jednog mesnog burgera potrebno više od 2000 litara vode, dok je za proizvodnju biljnog burgera potrebno 150 litara vode. Osim vode, za proizvodnju biljnih burgera potrebno je manje zemljišta, a spašava se nebrojeno mnogo životinjskih života godišnje. Biljni burgeri prepuni su bjelančevina, vlakana i drugih nutrijenata te su bez kolesterola zbog čega su mnogo zdravija varijanta. Velika je prednost biljnih zamjena i što se lako spremaju i nema bojazni od salmoneloze i trihineloze.

Mnogo je vrsta biljnih burgera, ističu, a neki svojim okusom, mirisom, teksturom i bojom nevjerojatno podsjećaju na burgere od mesa, pa čak i krvare. Mogu imitirati razne vrste životinjskoga mesa, i to bez konzervansa i umjetnih boja. Svakim danom tehnologija njihove proizvodnje još više napreduje, kao i njihova dostupnost u trgovinama i u restoranima brze hrane.

Nisam luda ni za mesnim ni za biljnim burgerima, ni jednih se ne odričem, a također se zasad ne odričem ni mesa. Ne znam ni zašto bi bezmesni sličio mesnome. No, bez gnjavaže i rasprava, jednostavno volim kušati novo, pa prosljeđujem podsjetnik da sve novotarije možete kušati na jubilarnom 10. VegeSajnu 5. lipnja 2021. od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, na kojem će se, uz drugo, naći veganske kulinarske zanimljivostima, pa i biljni burgeri.

Poticanje inovativnih proizvoda bez mesa (Fotografija Prijatelji životinja)

Osim potrošačima, taj se sajam zanimljiv i proizvođačima. To prije što uz podršku Ministarstva poljoprivrede Udruga Prijatelji životinja poziva da se pridruže projektu za povećanje održive poljoprivrede odnosno da osmisle najinovativniji veganski proizvod.

Od domaćih proizvođača koji žele sudjelovati u projektu očekuje se da proizvedu veganski proizvod prema vlastitoj želji i/ili u skladu s potrebom na tržištu na temelju proizvodnje kojom se bave. Proizvod treba biti biljna inačica nekog proizvoda koji se inače radi sa sastojcima životinjskog podrijetla, a koji će rado pojesti svi, neovisno o načinu prehrane. To znači da proizvod ili jelo bude osmišljeno i proizvedeno bez namirnica životinjskoga podrijetla, odnosno bez mesa, jaja, mlijeka i drugih mliječnih proizvoda te meda”, pojašnjavaju Prijatelji životinja i pozivaju zainteresirane da se uključe.

Novi osmišljeni biljni proizvodi i njihovi proizvođači bit će posebno promovirani  s ciljem povezivanja s potrošačima odnosno kupcima, tvrtkama, trgorestoranima, slastičarnicama, kafićima, pekarnicama i slično. Prijave kreću s VegeSajmom, a najinovativnijim proizvodima Prijatelji životinja dodijelit će plakete na ovogodišnjem 13. ZeGeVege festivalu održivog življenja 3. i 4. rujna.

Projekt Proizvodimo održivo, jedimo zeleno uklapa se u prioritet Europske strategije za pametan i održiv rast te promicanje ekonomije koja učinkovitije iskorištava resurse i koja je zelenija. Prijatelji životinja uvjeravaju kako je nužnost proizvodnje i konzumacije veganskih proizvoda od presudne je važnosti za opstanak čovječanstva jer biljna prehrana, osim što spašava milijarde životinja i zdravija je, neusporedivo manje zagađuje okoliš i štedljivije iskorištava prirodne resurse. Globalna emisija stakleničkih plinova izravno je povezana s uzgojem stoke i njezinih nusproizvoda u iznosu od čak 51 %. Stočarstvo je također odgovorno za 65 % emisije dušikova oksida, koji je 296 puta destruktivniji od CO2.

 

Grahburgeri (Prijatelji životinja)

Burgeri bez mesa nisu samo za vegetarijance i vegane (Fotografija Prijatelji životinja)

 

Sastojci (za 6 većih ili 10 manjih burgera)

1 mala limenka graha
1 šalica zobenih pahuljica
1⁄2 šalice sojinih ljuspica,
1 žlica ljutog ajvara
1 žličica soli
1⁄2 žličice papra
2 nasjeckana češnja češnjaka

Priprema

Sve sastojke dobro izgnječite rukama. Pustite da odstoje 30 min i oblikujte burgere. Pecite na lagano nauljenoj tavici za grill.

Obavljeno 4. lipnja.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.