Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 30. svibanj 2011.

Cvjetovi bazge na tanjuru pohani, a u čaši osvježavajući

Ako niste, požurite nabrati bazgina cvijeta. Gotovo da je su grmovi, obično po živicama i po šumarcima ili uz grabe, a ponegdje razgranati i u stabla, već ocvali.

Da raskošno ne miriše, gotovo da bismo previdjeli tu vrstu, po mnogima ponajprije štetni korov koji guši drugo bilje.

Čini mi se da ćemo češće naći na savjet o tome kako zaštitnim sredstvima suzbiti tu agresivnu biljku, nego kako iskoristiti  začinske i ljekovite prednosti crna bazge, lat. Sambucus nigra L., i crvene bazge, lat. Sambucus racemosa L. Bazgu,  lat. Sambucus ssp iz porodice kozokrvica, u narodu zovu i bezga, bezgovina, baz, baza, zova, zovika, aptovina, bujad, abda, aptika itd.

Ljekovitost bazge znana od pretpovijesti

ge raste i - posred jedne zagrebačke ulice (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Grm bazge raste i - posred jedne zagrebačke ulice (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Od starina je, tvrde, smatrana simbolom rođenja i smrti, mnoge je pripovijesti vezuju uz vještice,  čaranje, liječenj i trovanje, posebice grozdastim crvenim bobicama. Iako su je prema zapisima kao ljekovitu trošili  u antičko doba a Hipokrat, Plinije i Galien, takvom je otkrivaju i mnogo raniji arheološki nalazi, još  iz kamenoga i brončanoga doba.

Dok su djeca šuplje grančice rado pretvarala u svirale, iskusne su žene zrelim crvenim bobicama bojile platno, a danas se priprema i džem odnosno pekmez i slične đakonije. Bazga se sve češće uzgaja i u plantažama, pa su dostupniji i cvijet i bobice, ali i list, kora i korijen. Bobice za koje su nas uvjeravali da su otrovne, izuzetno su nutricionistički vrijedne, posebice željezom. Za to valja pričekati jesen.

Cvat bazge (Snimio Miljenko brezak / Acumen)

Cvat bazge (Snimio Miljenko brezak / Acumen)

No, bijele štitaste cvjetove možete besplatno brati od od početka svibnja do kraja lipnja, najbolje za topla i sunčana vremena te sušiti, ne na prejakome suncu. Lijepo osušen bazgov cvijet prepoznat ćete po krasnoj prirodnoj boji, a najbolje ga je spremiti u zatvorenu posudu. Djeluje dijuretički, a izuzetno pomaže pri artritisu i gihtu ubrzavajući čišćenje otrovnih tvari. Tradicionalno se – bilo u obliku čaja, losiona ili masti – njime ublažavaju upale i liječenje čireva, opeklina, posjekotina i rana itd.

Bazga na stolu

Na stolu su, izuzevši čaja, od bazginih cvjetova najpoznatiji vino odnosno sirup, sok od bazge te pohani cvjetovi. U jednom i u drugom slučaju intenzivna aroma otjerat će one koji bazgu ne vole. Mene je sirup toliko oduševio da sam ga s trbuhom do zuba napunila nebrojeno boca. Popili smo možda jednu ili dvije, a više se ne sjećam što sam učinila s ostalima u podrumu kada smo se selili iz jednoga stana u drugi.

Pohan cijeli cvat na Franjin način (Snimio Fraqnjo Jagatić / Acumen)

Pohan cijeli cvat na Franjin način (Snimio Fraqnjo Jagatić / Acumen)

Definitivno su i nakon četiri godine bili zdravi. Da bih pohala bazgu, ponukala me je pošiljka fotografija iz Čazme, jer me je kolega i prijatelj Franjo Jagatić htio razveseliti podsjetnikom što si je radio za večeru. Ja sam cvatove odvojila u manje i bili su vrlo egzotični, ali moja ih obitelj nije prihvatila tako da sam ih, vrlo nježne, pogrickala sama. Poput čipsa.

Vino od bazge

Sastojci

 • 10 bazginih cvetova
 • 10 l vode
 • 1000 g šećera
 • 2 limuna
 • 2 limuna narezana na ploške
 • 2,5 dl vinskoga octa.

Priprema

U vodu stavitie sve sastojke i ostavite da odstoje 10 dana: povremeno promiješajte kako bi se otopio sav šećer. Na kraju procijedite i ulijte u boce. Pijte dobro ohlađeno. Po želji razvodnjeno.

Pohana bazga

Pohani manji cvatovi bazge (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Pohani manji cvatovi bazge (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci (za 4 osobe)

 • 8 velikih cvjetova bazge
 • ulje za prženje, tijesto za paniranje
 • 80 g brašna
 • 1 dl mlijeka
 • 2 žumanca
 • snijeg od 2 bjelanca
 • sol

Priprema

Izmiješajte žumanca, sol  i brašno pa dodajte bjelanca istučena u tvrd snijeg. Oprane i osušene cvatove bazge uvaljajte u brašno, namočite u tijesto i spustiti u ulje prevruće ulje. Umjesto piva može se upotrijebiti i mlijeko ili bijelo vino. Pohanu bazgu poslužite kao samostalno malo jelo, kao predjelo, primjerice  s umakom od majoneze ili s kisleim vrhnjem, kao prilog mesu ili kao slatki desert dopunjen kompotom ili voćnim umakom.

Nježni, aromatični, iznenađujućeg okusa (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Nježni, aromatični, iznenađujućeg okusa (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Nije naodmet

Po želji u masi za pohanje mlijeko možete zamijeniti i pivom ili bijelim vinom. Ulje nemojte previše zagrijati kako vam nježni cvjetovi bazge ne bi izgorjeli. Želite li slatko jelo, u tijesto dodajte i 2 žlice šećera.

Sljubljivanje

Poznavatelji vina uz bazgu, pogotovo ako je vole, mogu poslužiti primejrice sauvignon, koji ionako odiše njome. Taj ćete okusi i miris pojačati ako tijestu dodate vina, a ako u tijestu ima piva, možete uz jelo poslužiti i neko fino, nježnije pivo. Poslužujete li pohanu bazgu slatku, poslužite neko fino desertno vino, sok ili hladni čaj.

Čaj od cvatova bazge

Na zraku u hladovini dobro osušite natrgane cvatove bazge. Pospremite ih u papirnatu vrećicu na suho,  na mjesto gdje neće navlačiti vlaguli ili u zatvorenu posudu. Po potrebi pripremite čaj tako da ih potopite u vruću vodu. Čaj od bazge poboljštava izmjenu tvari odnosno krvotok i znojenje, izvrsno čisti organizam. Preporučuju pri prehladi i gripi, upalama krajnika i grla, sinusa i bronija, posebice u astmatičara, te pri bolestima kao što su ospice i vodene kozice, jer izvlačeći osim ubzava ozdravljenje.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.