Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Čitanka, Novosti 2. kolovoz 2017.

Coca-cola za osvježenje – kože!?

Možda će se neki podsjetiti na moju dvojbu otprije kojeg mjeseca kada sam na Oblizekima pisala o tome kako se sve češće onime što bismo obično jeli njegujemo izvana. Da ne nabrajam klasičnu, dobru staru masku od krastavaca ili šampon za kosu od sirova jajeta, podsjećam na sve brojniju kozmetiku koja navodi na pomisao, kako sam naslovila tekst, da li da je namažem na kruh ili na lice.

Do suza me je, baš prigodno, nasmijala kolegica Tanja Torbarina opisom obiteljskoga stola i komentiranja jela odnosno kako muškarci dobivaju komplimentima za svake splačine. Koje zovu kreativna kuhinja. Naprimjer izgoreno meso spašavano kremom protiv opekotina.

Coca Cola Zero, s ledom i limunom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Coca Cola Zero, s ledom i limunom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Još korak dalje otišli su promotori stvarno bizarnoga trenda koji je navodno krenuo iz Velike Britanije, a o kome se malotko od mejnstrimovaca nije raspisao već u lipnju, na početku sezone sunčanja: umjesto uljem za sunčanje s bogtepitaj kojom zaštitom, namaži kožu Coca Colom! Ta molim vas! Kao, karamel što ga sadrži koži će podariti podatan sjaja, lažni brončani ten i što ti ga ja znam.

Naiskap, i na osvježujućim ljetnim visinama Untersberga kraj Salzburga (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Naiskap, i na osvježujućim ljetnim visinama Untersberga kraj Salzburga (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Stručnjaci, dermatolozi ponajprije, na to su skočili zgroženi jer da kiselina iz napitka utječe da štetne UV Sunčeve zrake još dublje prodiru u kožu. Umalo sam se sjetila svih onih gnusoba kojima su nas htjeli odvratiti od pića te američko-kapitalističke pošasti koja je davno i startala kao tonik za zdravlje.

Moglo je biti i neko drugo osvježujuće karamelizirano i piće (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Moglo je biti i neko drugo osvježujuće karamelizirano i gazirano piće (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Drugi su spominjali da nije higijenski da se šećer iz pića razvlači po koži. Trećima je baš bilo seksi, novi izazov za novi okus kože. Čudim se što se poklonici konkurentskih gaziranih osvježavajućih pića, od Pepsi do lokalnih kola ili čak pića naše mladosti poput Cocte ili Nare ili Pipi, nisu odmah priključili kozmetičko-gastro-eno trendu. A mineralne vode, zanimljivo, šute i drže se po strani.

Neka druga Coca Colina reklamna akcija (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Neka druga Coca Colina reklamna akcija (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Tja, tako su i bez posebne reklame, punionice samo mogle zaključiti kako je to samo novi poticaj da se globalno piće ponovno utoči u čaše, s ledom ili bez njega, a još bolje Zero, bez šećera. Kao, svaka boca ti nešto donosi. Očekujem prijedlog da se koža gladi bočicom. To još nisam ni vidjela ni čula. U svakom slučaju, živjeli!

P. S. Ovaj tekst, dakako, nije plaćen.

 

Objavljeno 2. kolovoza 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/dvojim-da-li-da-namazem-na-kruh-ili-na-lice-20229

http://oblizeki.com/kremast-li-je-taj-zivot-20179

http://oblizeki.com/zar-je-i-poriluk-must-have-2048

http://oblizeki.com/sve-su-pite-pitice-samo-je-burek-pitac-8510

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.