Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastro(s)pis 18. veljača 2022.

Čobanac preživio političku korektnost

Kako je objavljeno u Jutarnjem listu od 28. prosinca 2021., Vlada je u proceduru uputila Pravilnik kojim u idućih deset godina želi iskorijeniti cigansko perje, vrstu cvjetnice koja ima i neutralno ime – svilenica. Time je službeno objavljen rat do istrebljenja narodnomu neprijatelju koji se zove cigansko perje. No, kako to da je Vladinim budničarima promaknulo da na kalničkom području postoji Ciganski potok pa ga još nisu preimenovali u Romski potok? Također, u Hrvatskoj postoji i Ciganski jarak, no da da će cigansko perje zauvijek odlepršati iz hrvatskoga jezika potvrđuje i nakana Vlade o kupnji 14 kosilica jer, kako navodi Robert Bajruši, autor teksta, javnost to perje prepoznaje kao invazivnu vrstu. Asclepias syriaca vrsta je cvjetnice poznata pod nazivom obična svilenica ili obično cigansko perje, a i jedina je vrsta roda Asclepias u Hrvatskoj. Romi su njome punili jastuke, a ne znam spominje li se i u glasovitu filmu Skupljači perja srbijanskoga redatelja Aleksandra Petrovića koji je za nj dobio pulsku Zlatnu Arenu. O tom svom filmu iz 1967. koji je prvi progovorio o položaju Roma A. Petrović zapisao i ovo: „Bože, ako mi podariš još jedan život posle smrti, dopusti da budem Ciganin.‟

Samo jedan od brojnih čobanaca prijavljenih za jedno od slavonskih ocjenjivanja (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

U prošlosti se dakle govorilo Ciganin pa otud i cigansko perje i Ciganski potok i Ciganski jarak. Iskorjenjivanjem biljke nestat će i to ime o uporabi kojega se oglasio i ugledni jezikoslovac Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik, koji je istaknuo da u hrvatskome jeziku riječ „Cigan(in)in“ i njezine izvedenice imaju deprecijativno značenje i smatraju se pogrdnima i neprikladnima za javnu uporabu. „Da je to neprimjeren izraz na razini psovke dokazuje i Googleova tražilica koja već nakon slova c-i-g-a-n otkazuje poslušnost i ne nudi u padajućem popisu sve ono što zapravo nudi: i ciganski gulaš i ciganski odrezak, i ‘Cigansku polku’ Franza Lista i mnogo toga od čega se u posljednje vrijeme zazire zbog političke korektnosti.“

Jozić zaključuje da se taj naziv nastoji zamijeniti politički korektnim i neutralnim terminom svilenica, a slično je prošao i naziv ciganski moljac koji je zbog uvredljivosti Američko entomološko društvo (ESA) odlučilo promijeniti. Slažem se s ravnateljem Instituta, ali trebalo bi objasniti kako to da nazivi jela opstaju, a biljke, eto, uz ostalo radi političke korektnosti možemo iščupati i iskorijeniti.

Sve me podsjeća na polemiku s početka devedesetih godina prošloga stoljeća kada se čobanac nastojalo zamijeniti pastircem, a leskovački voz leskovačkim slijedom. Čobanin je smatran srbizmom pa tako i čobanac po kojem je dobio ime. Danas je posrijedi nacionalni specijalitet, slavonsko jušno jelo koje je težake okrepljivalo poslije naporna posla. Nije se uspjelo pa je postao žilavijim od moljca. Kako se čobanac sastoji od nekoliko vrsta mesa, čini se da biljke nemaju nikakva izgleda, i bez političke korektnosti, zadržati svoja imena.

Dakako, usrdno se zauzimam za položaj Roma i kad njega promijenimo, a nismo učinili dovoljno, imena će biti drukčija s političkom korektnošću i bez nje.

Objavljeno 18. veljače 2022.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.