Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Razgovori oko stola 9. srpanj 2018.

Čips u nogometnom dresu, crveno-bijelim kockicama

Baš su me razveselili medijski obračuni kako nogometna euforija potiče nacionalne ekonomije i koliko je to pretočeno u rublje, funte, eure i, dakako, kune, a osobito mi je bilo zanimljivo kako se čak iskapa mladi krumpir, jer je navijačima ponestalo – čipsa. Prema

istraživanjima magazine Ja trgovac i agencije Nielsen u nas prije nešto manje od dvije godine, uoči Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj, samo 15 posto potrošača izjavilo je kako ne konzumira slane grickalice uopće. Tek nešto više od pet posto potrošača jede ih svakodnevno, trećina nekoliko puta mjesečno, a po četvrtina nekoliko puta tjedno odnosno u posebnim prigodama i to baš za vrijeme utakmica, na rođendanima, zabavama i sl.

Mene je sve to sentimentalno podsjetilo kako je naša industrija ranih sedamdesetih ponudila prvi čips koji ste morali ispeći doma i mi smo bili sretni, a da nismo dotad ni čuli ni za engleski fish & chips ili kako su Amerikanci prve tvornice čipsa otvorili još potkraj 19. stoljeća. Nije se moglo birati.

Od slanih grickalica – a u istraživanju se pitalo o flipsevima, čipsu od kukuruza, krekerima, kokicama, štapićima, perecima, krušnim štapićima, orašastim plodovima, sjemenkama i čipsu od krumpira – daleko najpopularnijim pokazao se – čips.

Koji je navijački (Fotografija Oblizeki)

Koji je navijački (Fotografija Oblizeki)

Iako je bilo ljeto, iako se govorilo o poželjnom smanjenom unosu soli u organizam, iako se mnogo pisalo o čipsu koji možete napraviti sami – od buče, cikle, ribe, sušene slanine, pačje masnoće itd. – običan se čips od krumpira kupuje najviše, a čak 45 posto konzumenata ipak više preferira okus paprika, dok 37,1 posto više voli običan, a svi drugi okusi, od špeka, kečapa, sira do jogurta, debelo zaostaju. Priznajem da me je gotovo uhvatila nostalgija u kolumbijskom hotelu uz ponuđeno barsko pakiranje meni omiljenih Pringlesa, sada prigodno Pringoooalsa.

Onaj kockasta okusa (Forografija Miljenko Bezak / Oblizeki)

Onaj kockasta okusa (Forografija Miljenko Bezak / Oblizeki)

Sad je najvažnije – zar ne? – da i CROmpiri, kako kažu, odnosno čips, neovisno o okusu, proizvođaču, brendu pa i trgovačkim robnim markama, nosi nacionalne kockice. Grickaj, grickaj… No, predlažem, ako vam se jede mladi krumpir, ako vam se peče, da ga narežete na tanko i za vrijeme utakmice ispečete u pećnici, po mogućnosti sa što manje ili posve bez masnoće. Umjesto pola.

Sirov, prijepečenja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sirov, prijepečenja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

 

Pečen (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pečen (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 9. srpnja 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/cips-s-okusom-paprike-najpopularnija-slana-grickalica-18645

http://oblizeki.com/saran-u-juhi-i-rizotu-te-kao-cips-na-nacin-danijele-crnjak-andri-20355

http://oblizeki.com/soljenku-koriste-manje-da-biste-jeli-zdravije-18536

http://oblizeki.com/dehidracija-ljeti-i-pretjerano-slana-hrana-18638

http://oblizeki.com/buce-%E2%80%93-nadahnuce-za-cijelu-godinu-11861

http://oblizeki.com/tomislav-kozic-i-2013-najbolji-zagorski-chef-12427

http://oblizeki.com/cvarci-od-nusproizvoda-do-specijaliteta-9577

Navijanje uz lager, craft i pivske zalogaje

Pole ili bolja polovica ličkoga krumpira

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.