Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 15. listopad 2019.

Bučino ulje ljekovito u liječenju prostate, ćelavosti i njezi kože   

Uz 15. ivanićgradsku Bučijadu Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske organizirala je stručni skup Od uzgoja buče od bučinog ulja kao dodatka prehrani. Procjenjujem: najbolji dosad, najsadržajniji. Zasluživao je mnogo brojniju publiku, jer su stručnjaci odnosno znanstvenici, koji su stjecajem prilika već godinama svaki iz svoje znanstvene perspektive zagledani u objektivno novi i sve ozbiljniji proizvod na našem tržištu, bučino ulje, predstavili i dosad najdublje obrađene najozbiljnije teme.

Bučino ulje u sve široj ponudi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zaključno je Marija Rašić, bacc. ing agr., predstavila Bučijadu kao promotora poljoprivrednih proizvođača. Ako kažem kako je upravo zahvajujući Ivančanima i njihovoj turističkoj jesenskoj priredbi – za 2018. spominju 200 izlagača i 20.000 postjetitelja, a 2019. 250 izlagača i 25.000 posjetitelja, op. B.B. – narasla  i dobro se organizirala proizvodnja osim buča i bučina ulja, iako u tome kraju nema ni tradicije proizvodnje crnoga ulja. Citirala je niz anketiranih proizvođača koji, puput Dinka Šimunovića s OPG Šimunović, ističu: Nema bolje promocije i reklame od Bučijade pogotovo ako imate kvalitetu proizvoda, a to znači ako netko kupi ulje na Bučijadi i zadovoljan kvalitetom kupovat će i dalje svake godine i tražiti upravo to ulje. Prodaju smo povećali jer nas kupci sada kontaktiraju telefonski i naruče proizvode koje žele.

U uzgoju buče i korovi imaju važnu ulogu

Marija Rašić (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Izuzetno je važna i promocija, ali i edukacija, kako potrošača tako i proizvođača za novi proizvod i kulturu. Prof. dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić s Visokoga gospodarskog učilišta Križevci govorila je o temi Važnost korova u uzgoju uljne buče i mogućnost njihova suzbijanja, što itekako pomaže različitim vrstama uzgoja Cucurbita pepo i odabiru kada mehanički trijebiti korov, a kada rabiti neki od herbicida za jednogodišnje odnosno dvogodišnje korove. Raspametila sam se čudesnim imenima korova, koje sam već zaboravila, od kostrave, bijelog kužnjaka i crne pomoćnice, poljskog osjaka, puzave pirike do ambrozije. Nadam se da nisu i uzgajivači buča.

Prof. dr. sc. Marijana Ivanek – Martinčić (Fotografija Miljenko Brezak Oblizeki)

Prof. dr. sc. Sandra Balbino (Fotografija Miljenko Brezak Oblizeki)

Zahtjeve kvalitete u proizvodnji i stavljanju na tržište bučina ulja predstavila je prof. dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Unatoč tome što su cijene buina ulja već krenule rasti, zacijelo će zbog uvoza biti i više riječi o diskriminirajućem ekonomskom položaju hrvatskih proizvođača na hrvatskom tržištu te navodno o tome da je na tržištu mnogo bučina ulja patvoreno!? S obzirom da je radila na zaštiti bučina ulja i brendiranju, znanstvenica ga poznaje vjerojatno više od drugih kolega te je dobrodošlo upoznavanje s, pojednostavljeno, novim europskim i hrvatskim propisima o kvaliteti bučina ulja. Ubuduće će, primjerice, umjesto naziva nerafinirano rabiti naziv djevičansko, po čemu bučino dobiva još jednu bliskost s mnogo poznatijim i popularnijim maslinovim uljem. Uostalom, sudionici skupa izrazili su zadovoljstvo rastućom popularnošću bučina ulja, čak neovisno o količinskoj neusporedivosti i na tradicionalnom području potrošnje maslinova ulja.

Bučino ulje – hrana i lijek?

Uljna buča i bučino ulje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zašto, mogao bi biti odgovor što ga je predstavio prof. dr. sc. Srećko Valić s Medicinskog fakulteta Rijeka i Instituta Ruđera Boškovića u Zagrebu. Obično sam dosad najmanje razumjela područje koje obrađuje te sam bila skeptična prema temi Bučino ulje – hrana i lijek. Naime, svojevremeno u Večernjakovu Vrtu imali smo jednu takvu popularnu i rado čitanu rubriku, prema kojoj sam i urednički imala dvojben odnos, ali tko sam ja da se ne složim s ukusom i željama čitatelja, čak i kad ona ne idu dalje od marketinških naklapanja? Međutim, profesor Valić ovaj put, unatoč nazivu svog izlaganja, i mene je oduševio predstavivši niz ponajprije medicinskih istraživanja bučina ulja što su očito  i po svijetu sve učestalija posljednjih godina, pa ću ih rado makar spomenuti za čitatelje kojima bi se mogla pokazati zanimljivim i korisnim.

Prof. dr. sc. Srećko Valić (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Krenuo je, dakako, od Hipokratove tvrdnje Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana. Dalje je rekao:

Bučino ulje smatra se jednim od najcjenjenijih prirodnih lijekova radi svojih bogatih nutritivnih vrijednosti, jer sadržava: ugljikohidrate, minerale, bjelančevine, nezasićene masne kiseline, željezo, mangan, magnezij, bakar, cink, selen i vitamine C, E, D, K i B te druge komponente bitne za zdravlje čovjeka. Ima mnoga ljekovita svojstva i pospješuje rad cijelog organizma, a posebice rad bubrega, stimulira pamćenje, poboljšava vid, pozitivno utječe na plodnost kod muškaraca, opušta i smanjuje stres, sprečava i liječi bolesti prostate, obnavlja eritrocite poboljšava izgled i stanje kože, djeluje protiv gubitka kose kod muškaraca.


Ozbiljna istraživanja ljekovitosti bučina ulja po cijelom svijetu

Bučino ulje i kao hrana i kao lijek (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Oksidativni stres je glavni faktor rizika za naše zdravlje, istaknuo je, jer dovodi do oštećenja naših stanica s višestrukim posljedicama: ubrzanog starenja organizma (preuranjeno starenje stanica); nastanka raznih kroničnih i malignih bolesti; izaziva smrt stanica. Zato je prof. dr. sc. Srećko Valić za cilj odredio pronalaženje rezultata znanstvenih studija koje potvrđuju djelovanje bučina ulja kao lijeka. Pri tome se ograničio samo na liječenje hiperplazije (povećanja) i raka prostate, liječenje androgene alopecije (gubitka kose kod muškaraca) i tretiranje kože i to različitih medicinskih grana, biotehnologa i drugih.

Povećanje i rak prostate

Na sve više njiva – uljna buča (Fotografija Oblizeki)

Liječenju hiperplazije (povećanja) i raka prostate još 2016. Journal od Pharmacy & Pharmacognosy reseach donosi kubansko istraživanje Clinical evaluation od patient with  benign prostatic hyperplasia, trated with natural product Calprost. Pacijenti (srednja dob 66 godina) su uzimali inkapsulirani ekstrakt bučinih koštica 2 puta na dan po 70 mg tijekom tri mjeseca. Pozitivan učinak je zamijećen kod pacijenata s blagom i srednjom hiperplazijom prostate, dok je u onih s jakom hiperplazijom učinak izostao.

Sa stručnoga skupa o ljekovitosti bučina ulja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Benignu hiperplaziju prostate istraživali su i korejski znanstvenici, medicinari i nutricionisti. Članak Effects od an Oil-Free Hydroethanolic Pumpkin Seed Exstract on Sympton Frequency and Severity in e n with Benign prostatic Hyperplasia: A Pilot Study in Humans objavio je Journal od Medical Food 2019. Njemački, švicarski i austrijski znanstvenici istraživali su kako djeluje terapija: ekstrakt bučinih sjemenki tijekom 12 tjedana (prosječna dob pacijenata je bila 62,3 godine) na nepotpuno pražnjenje mjehura, učestalost mokrenja, prekidanje mokrenja, nemoguće odgađanje mokrenja, slab mlaz mokraće, naprezanje prije početka mokrenja, učestalost mokrenja noću. Prosječno su se time pokazale poboljšice.

Ekstrakt bučinih koštica zaustavlja rast stanica raka?

I bučine koštice u središtu zanimanja znanstvenika (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Journal homepage Elsevier donosi članak Pumpkin Seed extract: Cell growth inhibitio of Hyperplastic and cancer cells, independent od steroid hormone receptors  austrijskih istraživača sa sveučilišta u Beču i Grazu. Pratili su kako ekstrakt sjemenki bučinih koštica (vodeni i alkoholni) različitih koncentracija utječe na inhibiciju (usporavanje) rasta stanica tijekom 24 h, 48 h i 72 sata izloženosti stanica ekstraktu bučinih koštica. Ispitivane su stanice raka prostate, raka dojke, raka debelog crijeva i benigne hiperplazije prostate. Zabilježen je pozitivan učinak kod svih ispitivanih stanica uz stupanj inhibicije od 40 % do 50 %.

Sadržaj je bio vrijedan i širega zanimanja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Citotoksičkim učinkom ekstrakata sjemenki buče (Cucurbita Pepo) na stanice raka prostate (LNCaP) Cytotoxic Effect od Pumpkin (Cucurvbita pepo) Seef Exstract in LNCAP Prostate Cancer Cells in Mediated Through Apoptosis bavili su se američki i jamajčanski istraživači. Alkoholni ekstrakt (PS-ET) podrazumijevao je 100 g mljevenih osušenih koštica namočenih u 500 ml alkohola (80 %) i ostavljenih preko noći uz miješanje. Alkohol je uklonjen isparavanjem, a „suhi” ekstrakt je uskladišten pri 4 °C. Vodeni ekstrakt (PS-AQ) podrazumijevao je 50 g mljevenih osušenih koštica je kuhano 45 min u 500 ml vode; smjesa je filtrirana i ekstrakt je osušen (uklonjena je voda), „suhi” ekstrakt je uskladišten pri 4 °C. Oba su ekstrakta dodavana stanicama raka prostate u različitim koncentracijama na 24 sata. Praćen je relativni broj stanica (u %) koje su preživjele nakon izlaganja ekstraktima bučinih koštica.

Bučinim uljem protiv ćelavosti

I na ovogodišnjoj ivanićgradskoj Bučijadi: bučino ulje u promociji i stručnoj edukaciji (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Liječenjem androgene alopecije (gubitka kose kod muškaraca, ćelavosti) bavi se istraživački članak Hindawi Publishing Corporation Effect od Pumpkin Seed Oil on Hair Growth in men with Androgenetic Alopecia: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Trial. Istraživanje je provedeno na 76 pacjenata od čega je polovica dobivala placebo. Tretman je uključivao 400 mg bučinog ulja dnevno u obliku kapsula tijekom 12 i 24 tjedna. Analiza kose fototrihografijom je pokazala značajan porast broja vlasi u pacijenata koji su imali terapiju bučinim uljem uspoređujući s kontrolnom grupom (placebo). Iz toga su proistekli i praktični savjeti. Preporučuje se konzumacija dvije žlice bučina ulja na dan tijekom 6 mjeseci. Prije pranja kose izlijte malo ulja u dlanove i rasporedite ga nježnim, kružnim pokretima po vlasištu. Dobro ga umasirajte u kosu i tjeme i ostavite da djeluje 15-20 min, a zatim isperite. Bučino ulje pomaže u prihrani kose i čini je mekom i nježnom. Dobro je koristiti ga ako imate perut i suho vlasište.

Za sjećanje na stručni skup uz 15. Bučijadu: urednica Oblizeka Božica Brkan s organizatorima i predavačima  slijeva nadesno Marica Svetlečić, Andreja Drkulec, Tihana Vuković-Počuč, prof. dr. sc. Sandra Balbino, prof. dr. sc. Srećko Valić, prof. dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić, Marija Rašić i Nives Lovrić (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kako bučino ulje rabiti u tretmanu kože? Poznato je, ističe prof. dr. sc. Srećko Valić, da se uspješnim pokazalo u njezi nečiste i problematične kože, ublažavanju hiperpigmentacije, njezi zrelije kože i u masaži. Bučino ulje, dodaje, može pomoći u sprečavanju nastanka i tretmanu strija u trudnoći i poslije poroda. Ima također pozitivan učinak i na površinske ožiljke i redovitom primjenom može ih, navodno, posve ukloniti, a dublji ožiljci i veća područja ožiljaka postaju manje izraženi. Ovo se djelovanje ponajprije pripisuje esencijalnim masnim kiselinama i flavonoidima.

Istraživanja se nastavljaju. Nadam se i u nas. Možda nam ih predstave već na idućoj Bučijadi. Dotad, uzmognete li, u svakidašnjoj prehrani koristite bučino ulje, grickajt bučine koštice i buče i – potražite raznovrsne recepte na Oblizekima. 

Objavljeno 15. listopada 2019.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.