Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Čitanka 25. srpanj 2023.

Brza mirisna zimnica 2023.

S obzirom na uzavrelu društvenu, a ne samo vremensku situaciju, na mnoštvo stvarnih tema koje se nude, ozbiljni mediji ove godine ne bi mogli ni pomišljati na sezonu kiselih krastavaca pa ni na kiseljenje krastavaca, ali da je vrijeme zimnice tu pokazuju na fejsu ubrani plodovi iz vlastitih vrtova, velike rajčice kojekakvih sorta ili rajčice neobičnih oblika, pečenje bučnice i slično. Nekad smo u vrijeme prije društvenih mreža u Večernjakovu Vrtu u ovo vrijeme započinjali utrku povrtnih, voćnih, vinogradarskih i poljskih rekorda i objavljivati prigodne kuharičice s receptima. Sad su toga puni Youtube, TikTok, Instagram, Facebook… Uostalom, neki već čiste smočnice i preslaguju preostalu prošlogodišnju još zdravu zimnicu i dvoje: da li da uopće peku novu, ako je stara izdržala zdrava, da li da se peru prikupljene stare ili kupuju nove staklenke, da li…?

Moj brzi džem od marelica (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Zimnica je, rado podsjećam, način konzerviranja iz vremena kada je većina stanovništva imala viškove vlastita uroda i vrlo je ekonomično pripremala hranu, rezerve za zimu. Pisala ne jednom o njoj i na Oblizekima. Danas se baš sve može kupiti, dakako ako se ima novca i po cijeni koju se može platiti. Oni koji mogu pri tome mogu voditi računa i o lifestylu: hoćemo li industrijsko ili opegeovsko, zajamčeno eko ili… Ali vlastito, po svome, još prabakinu receptu, još je bolje. Barem da se, osobito lijepo zapakirano, pohvali i ponudi ili daruje odabranima. Pogotovo jer se može pripomoći modernom tehnologijom i zamrzavati (možda će bacanje mnogo mesa nedavnom  višednevnim nestankom struje u Slavoniji koga podsjetiti na starinsko kuhanje/pečenje mesa u dubokoj masnoći, pacanje, sušenje…), sušiti, ukuhavati sa šećerom, zamjenama ili bez sladila, ukuhavati u octu, kiseliti sa solju (kupus, turšija…). Čak i sa mnoštvom novih vrsta i sorta, u krasnim bojama, koje u mješavinama i ne možete prepoznati koliko su fino usitnjeni u namaze.

Posegnut ću samo za voćem koje, tvrde, nema tko ni pobrati. Simbol spremanja mi je rumtopf – kako koje voće dozrijeva, jednostavno se dodaje u lonac u šećer, pa u alkohol (rakiju, rum…) i da dozrijeva. U nas su najpoznatije zeleni orah i višnje odnosno orahovac i višnjevac. Kompot, nekad vrlo omiljen, gotovo je posve zaboravljen. Od pekmeza službeno je tako nazvan ostao samo zaštićeni Podravkini pekmez od šljiva i miješana marmelada, ali doma ćemo sve prerađevine od voća, a često od voća i povrća, osim valjda ajvara, i dalje zvati pekmezom, primjerice od mrkve i buče s marelicom ili od rajčice a da nije ni sok ni umak. Sjećate li se šljivoša, brzoga džema od ranih šljiva petrovki, kad smo svega još bili željni, kad se učestalo od prvih kržljavih papričica i paradajza pripremao sataraš, do valjda zadnjega pekmeza, od onoga od tuduma/direktora do onoga od dunja ili dubrovački od gorke naranče? Odmah se sjetim čudesnih SMS-ovih okusa iz malih staklenčica, lijepo oblikovanih i prepoznatljiva dizajna koji sada svi imitiraju.

Starinski pekmez od šljiva (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mnogi su zaboravili da se zimnica ne priprema kad kome što padne pamet ili u želju, nego kad je voće najbolje, najraskošnije zrelo, i po najpristupčnijim cijenama. Mirišu li vam sad stubišta primjerice na marelice ili kajsije ili na starinske vinogradarske breskve na vaniliju i rum? Da si čovjek poželi ispeći teglicu. Kako nikad nisam bila sklona omjerima na kilogram voća kilogram šećera, a ni kao dijabetičarka nisam sklona zamjenskim sladilima pa ni dugoj termičkoj obradi posve bez šećera (pečenje, kuhanje, sterilizacija…), te jedva da imam smočničicu gdje bi stajale teglice, bočice s pekmezima, obično od nekoliko kilograma voća koje kupimo ili dobijemo koje se ne može pojesti pripremim brzu zimnicu sa želinom ili kojim sličnim sredstvom prema recepturi na ambalaži, pospremim je u hladnjak i, dok se okreneš, ona – nestane. Jedva da se usudim savjetovati da svoju brzu zimnicu iskoristite kao namaz na kruh ili u palačinkama, kao nadjev za pekmezaču ili kapance za zlijevku, prelijev u torte… Olako rečeno, pripremam džem, jer ostavim veće komade voća s kožicom, kako najviše volimo. A što vi najviše volite spremati, jesti…? Prema kojoj i čijoj recepturi?

Objavljeno 25. srpnja 2023.

Srodne teme objavljene na Oblizekima:

http://oblizeki.com/pierce-brosnan-ili-007-stiti-zagrebacki-dzem-krcke-surlice-orahnjacu-cokoladu-s-rogacem-i-samoborsku-salamu-3989

http://oblizeki.com/sipak-pasje-ruze-iz-zagorske-zivice-u-caj-i-pekmez-25169

http://oblizeki.com/pekmez-od-%E2%80%9Ezagorskih%E2%80%9C-smokava-15889

http://oblizeki.com/sljive-u-slasticama-susene-i-ispecene-u-pekmez-11162

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.