Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 10. studeni 2021.

Biljkina peciva za gospođu Slavku Pavić

Svijet je zaista mali, još jednom: moj Miljenko Brezak mi je s jedne od sesija svoga Fotokluba Zagreb donio zanimljivu priču i fotke kako je ne samo Đurđica Kocijančić ispekla tortu, nego je i Biljana Knebl ispakle fina peciva za rođendan klupske doajenke majstorice fotografije Slavke Pavić. I priču kako Biljana mene zna. Pa kako me ne bi znala, kad I ja znam nju još otkad smo kao tim Ivanke Biluš za Alfu, gdje je tada radila, počeli pripremati (još!) jednu od kuharica, baš Slastice u Hrvata!? Osim toga, poznajem i njezinu sestru Dunju Knebl ne samo kao maestralnu interpretatoricu neusporedive mi međimurske narodne Ti si meni po sredini srca kak črleni jabuki koščica (koju sam kao naslov razvukla po cijeloj naslovnici Večernjakova Vrta koji sam tada uređivala!), nego i kao prevoditeljicu upravo bestselara Alfinih kuharica mojega tima na svjetske jezike. I u njima je bilo peciva, kiflića…

Biljana Knebl ispekla je peciva u čast rođendana Slavke Pavić (FOTO Miljenko Brezak / Oblizeki)

I na Oblizekima ima peciva poput Milkinih peciva za Stipu ili mliječne pletenice I maštovita peciva, Varaždinskih klipića, šarenih klipića – varaždinskih, dizanih, ali ne tradicionalnih, i kiflica s jabučnim octom gospođe Vesne Hršak baš finih, a svaka svoj zalogaj, pa čupavih kiflica od oraha, gumbeka od oraha…

Dakako da sam pohrlila poslati Biljani mejlom pitanja o vremenu otkad se nismo vidjele te o njezinim pecivima, a ubrzo su stigli i odgovori. Drago joj je da nas je Miljenko ponovo povezao, barem putem njezinih kiflica koje često radi za druženja u Fotoklubu Zagreb. Ističe:

Recept sam prilagodila dugogodišnjem isprobavanju, ranije za moju djecu dok su bila mala, za razne fešte u kući pa sve do sadašnjih druženja u Klubu.

Biljana Knebl uz svoju volontersku kreaciju u Fotoklubu Zagreb, stol oblijepljen starim fotografijama (FOTO Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ne mogu ne predstaviti talentiranu i svestranu Biljanu Knebl, ne samo kao ženu koja peče fina peciva. Završila je zagrebačku Školu primijenjenih umjetnosti, smjer grafičke tehnike. Dugo je godina, sve do umirovljenja, radila u izdavaštvu kao likovna urednica, dizajnerica i grafička urednica. U izdavačkim kućama Mladost, Agencija za fotodokumentaciju, Hrvatskoj matici iseljenika, Alfi radila je likovnu opremu i pripremu za tisak slikovnica, knjiga, brošura, kalendara, plakata, reklamnih mapa, kataloga i ostalih tiskanih sredstava propagande sa svojim likovnim rješenjima, ilustracijama i fotografijama.

Kolaž Biljane Knebl za nosač zvuka Dunje Knebl

Više je godina radila i kao stalni suradnik Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, za koje je kreirala plakate i programe za koncerte te likovnu opremu nosača zvuka više glazbenih umjetnika. Bavi se slikanjem i crtanjem u različitim tehnikama, fotografijom, ilustracijom, kaligrafijom. Izlagala je radove (slike, kolaže, dizajn, fotografije) na više samostalnih i skupnih izložaba u galerijama, knjižnicama i drugim izložbenim prostorima te sudjelovala na likovnim kolonijama.

Fotografijom se bavi od mladosti, aktivnije od 2008., kada se učlanjuje u Fotoklub Zagreb. Od tada redovito sudjeluje na klupskim i drugim žiriranim, kao i međunarodnim izložbama fotografije. 2012. stječe počasno umjetničko zvanje AFIAP, 2015. EFIAP, a 2018. EFIAP/bronze Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti. Te je godine primila i nagradu Tošo Dabac, što je Fotoklub Zagreb dodjeljuje za postignuća u fotografiji. Od 2008. do danas imala je 15 samostalnih izložbi fotografija, a veći broj zajedno s kolegama, članovima Fotokluba Zagreb, u raznim galerijskim prostorima u Zagrebu i drugim gradovima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Slavka Pavić sa svojim ukusnim rođendanskim darom (FOTO MIljenko Brezak / Oblizeki)

Osim kreiranja i dizajna kataloga i drugih propagandnih materijala, sudjeluje u likovnom postavu izložbi fotografija, kao i izložbi likovnih radova. U Fotoklubu Zagreb volonterski je do sada dizajnirala i grafički pripremila više od 40 kataloga, knjiga, plakata i pozivnica za izložbe fotografija u Fotoklubu Zagreb, Međunarodnu izložbu fotografija Zagreb salon, Galeriju fotografije Vladimir Filakovac kulturnog centra Dubrava, knjižnice i druge galerije u kojima se održavaju izložbe. Član je HDLU-a, Hrvatskoga origami društva i nekoliko udruga koje se bave likovnom umjetnošću.

Biljkina peciva (Biljana Knebl)

Biljana sa svojim pecivima (FOTO MIljenko Brezak / Oblizeki)

tijesto (osnovni recept)

1 kg oštrog brašna
1 svježa germa ili vrećica suhe
20 g soli
20 g šećera
3 jaja
1 dl ulja
150 g margarina
1 dl mlijeka
2 dl vode

za premazivanje

100-150 g rastopljenog margarina ili maslaca

Priprema

U posudu stavitite brašno, napravite udubinu u koju ulijte mlako mlijeko, šećer i germu. Pustite da se germa napuhne, dodajte ostale sastojke, mlaku vodu i rastopljeni margarin, cijela jaja, sol i ulje te umijesite tijesto. Pokrijte i pustite 60 min da udvostruči volumen. Još jednom premijesite tijesto i ponovno pustite 30 min. Od tijesta napravite valjak i prerežite ga na pola, pa svaku polovicu opet na pola, sve dok se ne dobijete 16 jednakih kruščića (ili 32 za male kiflice). Svaki kruščić tanko razvaljajte u krug i režite preko sredine na 2, pa 4, pa 8 trokuta. Od vanjske strane trokuta zamotavajte kiflice prema sredini.

Ukoliko peciva/kiflice želi nadjenuti, na vanjski kraj tijesta stavite žličicu nadjeva, pa zamotajte.

Nadjev

500 g svježega sira (ne previše mokrog)
100 g sitno nasjeckanog pršuta, kobasice, špeka i/ili pancete (može i bez mesa…)
2-3 žlice kiselog vrhnja
1 cijelo jaje

Umjesto nadjeva peciva možete prije motanja premazati maslacem i posuti parmezanom.

Zamotane kiflice stavite na pleh pokriven pekpapirom, namažite umućenim cijelim jajetom, pospite krupnom solju, sezamom, makom, sjemenkama suncokreta, parmezanom…

Prelijte/namažite svaku kiflicu rastopljenim margarinom/maslacem (to radim žlicom!). Stavite u vruću pećnicu zagrijanu na 250 °C i, ovisno o pećnici, pecite oko 20 min. da se zarumene.

Od navedene količine, ovisi o veličini, Biljani ispadnu 3-4 velika pleha kiflica.

Razgrabljeni! (FOTO MIljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 10. studenoga 2021.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.