Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Odjeci 26. veljača 2020.

Bijeli jagli sa suhim mesom i grahom iz zagrebačkog Vidovca

Na tekst Jagli, šrotanjka, melenica – moj oblizek s portala Oblizeki pristiglo mi je natprosječno reairanja i na webu i na fejsu, i mojem i Oblizeka. Svi su se prisjetili toga jednostavnog i sirotinjskoj jela iz djetinjstva: Ana Sertić prisjeća se kako ih joj je kuhala baka, kako kukuruz nije bio ničim tretiran, a šrot mljeven u mlinu na vodeničko kolo. Ivančici Preradović jagli su uspomena na baku. Nevenka Matijević spominje se melina na Dravi. Štefica Krčmar piše kako smo takva jela nažalost izbacili iz prehrane, a neki prevrću očima i na žgance od kukuruznog  griza birajući radije kavu i krafne. Kolega Ludwig Bauer konstatira kako su jagli zdravi i privlačni, ali da se zbog pomanjkanja vremena čežnja zadovolji zobenim pahuljicama. Ksenija Šipić javlja kako ih – upravo jede. Prefino, dodaje, opisujući starinski kukuruz malo popržen u roli, pa sve s domaćim maslom… I Ankica Vukov-Čolić bi jednostavne s maslom. A moj Želimir Novak piše da je pojel puno ne samo žagncov nego i jaglov, a deda Užinacov na Čargarovem bregu je navek nuter metal male čvarkof i lute paprike. Dodaje: Same sme se male gda do sita najeli. Jasni Nonveiller takva su starinska prekrasna jela pravo zlato. I naši jokešinski i vezicki jagli! Teku tako rasprave, pa se dodaje kako sve ima svoje vrijeme i mjesto. A onda zareda tužaljka o malome vrtu u kojem nema mjesta još i za nekoliko stabljika starinskog kukuruza. I kako tada nije bilo globalnih boleština…

Bijeli jagli s grahom prema vidovečkoj recepturi pripremljeni u Markuševečkoj  Trnavi (Fotografija Sniježana Munta / Oblizeki)

Oduševilo me osobito e-pismo s fotografijama gospođe Sniježane Munte iz Markuševečke Trnave, pa sam ga odlučila podijeliti i s čitateljima. Čim je pročitala moju priču o jaglima, odmah je za ponedjeljak skuhala za sutra bažul z jagli po receptu svoje pokojne mame Barice, rođene u danas zagrebačkom naselju Vidovcu 1934. Recept je originalno iz Vidovca i još ga spremaju starije žene. U ponedjeljak je jelo samo prigrijala, čak su, tumači, drugi dan, kad se sve pritaplja na masti, i bolji, a meni poslala recepturu. Kupuje bijele jagle na placu u zagrebačkoj Dubravi.

Bijeli jagli s grahom iz zagrebačkog Vidovca  

Bijeli jagli s grahom prema vidovečkoj recepturi (Fotografija Sniježana Munta / Oblizeki)

U lonac stavite oko 300 g graha zelenčeka i malo suhog mesa. Zalijte vodom toliko da bude prekriveno. Kad je grah gotovo kuhan, odozgo polako naspite 200 g bijelih jaglof, ali nemojte promiješati. Jagli moraju biti na površini. Samo tankim dijelom kuhače napravite par rupa, poklopite i kuhajte oko 30 min na slaboj vatri (ja kuham u Zepteru). Ne otvarajte i ne miješajte u tome vremenu. U međuvremenu posve tanko narežite veliku glavicu luka i prepecite je na masnoći tako da je luk prekriven masnoćom. Obavezno uz ulje dodajte 1 žlicu svinjske masti. Zapržite luk da posmeđi, dodajte sol, papar, vegeta po želji i crvene paprike.
Presipajte u grah koji ste predrli tj. promiješajte jagle i grah. Dolijevajte tople vode, dodajte octa po želji, 1-2 žlice da se osjeti. Kuhajte još oko 30 min da se okusi sjedine. Jagli se brzo zgusnu, pa ih dolijevajte vode po potrebi. Kad se skuhaju, ne smiju biti gusti. Zgusnut će se kad se ohlade. Drugi dan ih prigrijte tako da se u tavu stavite masti, pa na to grah. Jagli jako vole mast.

Objavljeno 26. veljače 2020.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.