Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Enciklopedija špeceraja 4. ožujak 2019.

Belgijski ili bruxelleski vafli – čudesno

Slijećući s posebnom skupinom na poziv hrvatske europarlamentarke Marijane Petir u Bruxelles uočila sam kako je moj prijatelj i svjetski putnik i putopisac Slobodan Kadić baš sletio u Moskvu (morao se probuditi i ranije od mene!) osladivši se u Bruxellesu slavnim bruxelleskim, briselskim, belgijskim waflima. Nahrustila sam se na post s fejsa, lajkala i odabrala svoju belgijsku gastrotemu, uza sve one čudesne čokolade i praline najbolje na svijetu te mnoštvo čudesnih piva, a da o (zaštićenome!) pommes fritesu i ne govorim. (Suvenirske slavne tapiserije i bruxellesku čipku, kao ni Grand Place, Atomium i slične gradske točke tu uopće ne računam.) A kad tamo!

Kako su mi poslužili vafl? narezan u tuljac s puno umaka, jagoda i posipom od keksa Speculusa... (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kako su mi poslužili vafl? Narezan u tuljac s puno umaka, jagoda i posipom od keksa Speculusa… (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Možeš idabrati kombinaciju koju ti oči vide a nepce poželi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Možeš odabrati kombinaciju koju ti oči vide a nepce poželi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Nikad ne bih očekivala meni krasan nenametljiv miris drevnoga grada sa 1,2 milijuna stanovnika, koji se rasprostire prateći vas ulicama, pogotovo kad sam od hotela Siru do Grand Placea poslikala brat bratu možda i dvadesetak-tridesetak ljupkih pečenjarnica-slastičarnica, a svaka je – svoja. Mi, osobito napuhani, Hrvati mogli bismo za svoje potencijalne proizvode mnogo naučiti samo na vaflima, jeftinom proizvodu koji se u svjetskim razmjerima nametnuo mnoštvenim primjerima, ali i dalje sve jedan ukusniji od drugoga.

Ispred australskih vafla: kutinski novinar Nikola Blažeković i Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ispred australskih vafla: kutinski novinar Nikola Blažeković i Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ulicama u svim smjerovima špartaju jelci, najčešće turisti, četvrtastih i vafla narezanih u tuljce. A kombinacije! Sa sladoledom, preljevom od (tada upravo zabranjene Nutelle), s jagodama i posipom od izmrvljenih keksa Speculusa. Uz to, možete kupiti i gotove, po jedan upakirane obične i čokoladom prelivene vafle, četvrtaste i okrugle, a isto tako i tanke, spojene nježnim slojem, recimo, karamela, ili slatkoga ili slanoga.

Nikako ne treba zaobići visoko ocijenjenu radionicu-prodavaonicu mediteranskih, arapskih slastica (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Nikako ne treba zaobići visoko ocijenjenu radionicu-prodavaonicu mediteranskih, arapskih slastica (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dr. Ignac Kulier u hrvatsko-engleskom Prehrambenom rječniku (1994.) vafle, waffles opisuje kao specifične konditorske proizvode francuskog podrijetla koji se pripremaju tako da se tijesto lijeva u posebne ugrijane kalupe, gdje tada nastaju razne tanke kore. Proizvodi se posipaju vanili-šećerom i prodaju na ulici  kao slastica. Industrijski vafli podrazumijecaju gotove proizvode načinjene nadijevanjem takvih kora raznim filama (lješnjak, smokve,  badem, fondan) po sistemu sendviča. Postoji velik broj vafla. Kao posebne spominje punjene (filled) i čokoladirani (chocolated).

Zanatlije majstori na svakom koraku, radionice u izlogu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zanatlije majstori slastičari i pekari na svakom koraku, radionice u izlogu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ne računajući wafer, gaufrette, male vaflice koje naziv nizozemskima, duch, a oblikovane i kao cigarete, najveća svjetska kuharska enciklopedija Larousse Gastronomique opisuje waffle, gaufre pečene između dva namašćena željezna/metalna kalupa, načinjene od brašna, maslaca, šećera, jaja i vode i(li) mlijeka s dodanim okusima, najčešće vanilije ili  narančine vodice, brandyja ili citrusa. Podsjeća na povijest kako su Stari Grci između dvije metalne ploče pekli kolačiće obelios, srednji vijek pekao je oublies, oblikujući ih u kornete i rolice. U 13. stoljeću pripremani gaufres, s tim da su se već utiskivali različiti željeni oblici, kao u hostiji, a nazvani su prema starofrancuskom wafla.

Svaka slastičarnica-pekarnica ima svoj stil (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Svaka slastičarnica-pekarnica ima svoj stil (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Vaffles su otad kao prženice i palačinke zajednička slastica mnogim kuhinjama, ponegdje umiješani samo od brašna, jaja i mlijeka, a ponegdje im dodaju jaja te med ili šećer te ih kao nekad, aromatiziraju vinom. Poslužene s dodatkom svježega vrhnja i maslacem. Brojne su recepture za to, sve do onih sa šunkom, sirom i bučom. Amerikanci su ih, recimo, usvojili šezdesetih godina prošloga stoljeća za svjetske izložbe i to u slatkim, ali i u slanim varijantama i osobito ih vole s piletinom, da su raširili cijele lance. Neki, poput Starbucksa, i u bruxelleskoj podružnici uz kavu poslužuju baš i tu, ljupko zapakiranu bruxellesku poslasticu, Caramel Waffeles. Nekima su doručak, a nekima mali obrok tijekom cijeloga dana.

U središtu izloga, među slatkim bruxelleskim đakonijama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U središtu izloga, među slatkim bruxelleskim đakonijama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ne znam kako u novijim izdanjima, ali u Larousse Gastronomique iz 1990. još stoji kako se vafli najčešće jedu topli, posuti sitnim šećerom te s marmeladom i tučenim slatkim vrhnjem, a mogu biti i nadjeveni. E, sad!

Vrhunski proizvodi u nadahnutom interijeru (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Vrhunski proizvodi u nadahnutom interijeru (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Postoji tako, kao i za obične palačinke, i mnoštvo receptura za pečenje vaflI, ali kako sam ja i tu za više je manje, ne želim vas ugnjaviti nego tek osnovnom recepturom koja podsjeća na drevnu, jednu od prvih zapisanih receptura iz 14. stoljeća da istučete u zdjeli nekoliko jaja,   posolite, dodajte malo vina i potom postupno i brašno. Dobro izrađenim tijestom napunite kalup za vafle…

Nikolina Vrbančić Radočaj iz zagrebačkoga ureda Marijane Petir, zna gdje i kako odabrati najbolje belgijske slastice (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nikolina Vrbančić Radočaj iz zagrebačkoga ureda Marijane Petir, zna gdje i kako odabrati najbolje belgijske slastice (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dobar vafl ovisi o dobrom kalupu, pa savjetujem da potražite onaj s tipičnom, poput uvećanoga sača, s mrežicom udubina i izbočina. To bi bio također lijep suvenir, jer na području današnje Belgije u takvom kalupu vježbaju već od 15. stoljeća, a stoljeće kasnije flamanski slikari Joachim de Beuckelaer, Pieter Aertsen i Pieter Bruegel ovjekovječili su pečenje danas slavnih vafla.

Ponajbolja čokolada oblikovana je i u bruxellesku znamenitost Mannnekena Piska (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ponajbolja čokolada oblikovana je i u bruxellesku znamenitost Mannnekena Pisa (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

No, uvijek možete peći palačinke, kakve god želite, samo sa što manje masnoće. Podsjećam da i u nas, u Zagrebu recimo, posljednjih  godina možete kušati prave belgijske odnosno bruxelleske vafle, a navodno su među boljima u slastičarnici-kafeteriji u Masarykovoj La Maison des waffles. No, ne odustajem: Bruxelles je ipak doživljaj!

Bruxelleski/briselski/belgijski vafli

Vafli razni kao suvenir (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Vafli razni kao suvenir (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

3 jaja (ovisno o veličini)
4 dl mlijeka (prema želji može i pola vode)
300 g brašna
1-2 praška za pecivo
malo soli
50 g šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljenog maslaca

Priprema

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i sol, pa dodajte mlijeko (ili mješavinu mlijeka i vode) već pomiješano s jajima. Izmiješajte, pa dodajte otopljeni maslac i nastavite lagano miješati. Zagrijte kalup za pripremu vafla. Ulijte dio smjese u kalup za pečenje vafla i ispecite vafle, jedan po jedan. Vafle poslužite tople za doručak samo posute sitnim šećerom, s medom ili džemom, zatim slatkim tučenim vrhnjem, svježim voćem prema želji i tome slično.

Nije naodmet

Prema želji možete odvojiti žutanjke i bjelanjke, pa snijeg od bjelanjaka dodati tek na kraju. Smjesu također, ako nemate poseban kalup, možete ispeći i u tavi.

Grand Place: ne zaboravi poslikati prije nego što nazdraviš pivom nezaboravna okusa! (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Grand Place: ne zaboravi poslikati prije nego što nazdraviš pivom nezaboravna okusa! (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

 

Lijep, osunčan glavni Bruxelleski trg iz opuštene sjedeće perspektive (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Lijep, osunčan glavni Bruxelleski trg iz opuštene sjedeće perspektive (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno  4. veljače 2018.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Marijana Petir od Mustafine Klade do Bruxellesa – Umjesto kave 1. ožujka 2019.

Pišinger torta za svečani blagdanski stol

Palačinke na francuski način

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.