Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Gastroizlet 11. lipanj 2022.

Baranjski Festival tista ili neodoljiva šokačka tjestenina

Pozvaše me u Baranju na – Festival tiska! I, ko za vraga, ne uspijevam otići, a kako se rukama i nogama godinama zalažem za potisnuta naša panonska tijesta, kopam po internetu gdje sam sve i što kušala prisjećajući se baranjskih susreta i jela s Grahijadom, beljskih vina , restorana Kormoran s lovačkom gulaš juhom i perkeltom od soma …, kulina … Pa onda kopam dalje Muzej u loncu Maje Žebčević Matić I na kraju mi šalju izvještaj za Oblizeke kako bih, dragi čitatelji, tu ljepotu podijelila s vama. Spominju Festival tista kao novi baranjski gastrobrand. S razlogom!

S ovogodišnjega Festivala tista (Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Uz obilježavanje Tjedna Osječko-baranjske županije, u Baranji, na krajnjem istoku Lijepe naše, 4. lipnja 2022. održan je jedinstven gastrodogađaj Festival tista, koji slavi gastronomiju podunavskih Hrvata. U mjestu Topolje na tromeđi Osijeka, Pečuha i Subotice okupili su se majstori tista baranjske Šokadije, Mohača u Mađarskoj, Tavankuta i Bačkog Monoštora u Vojvodini. Već vam od imena poteče slina, procjenjujem: lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, čikmaki… Mnogi i prvi put u životu, posjetitelji su mogli kušali brojne oblike tradicionalne šokačke tjestenine.

Najbolje je izmijesiti rukama (Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Valjanje (Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Dok su slatke verzije tista nestajale čim se zamijesila nova tura, slane su nadopunjavala druga tradicionalna jela poput paprikaša od guske, ovce, pijetla, perkelta od divljači i čuvenog graha u zemljanom loncu. Čuvari tradicije trgali su i mijesili tijesto pred posjetiteljima i otkrivali tajne idealnog tista, a Festival tista od zaborava je otrgnuo jela koja se ne mogu pronaći po baranjskim restoranima. Nadam se da uskoro hoće, kao, uostalom, i predstavljeno tisto, pogotovo jer su upravo 9. i 10. lipnja 2022. u Bistri, na drugome kraju Hrvatske, održanima 16. Hrvatsko-slovenskim paralelama: Hrana i piće u kriznim vemenima – prakse proizvodnje, distribucije i konzumacije, predstavljajući slavonsku i baranjsku hranu etnolozi govorili o pretežite brašnastim jelima (ne kruhu!), najčešće od pšenice.

Na Festivalu tista slavile su se ljudske ruke

Crkva sv. Petra i Pavla s 300. obljetnicom bitke (Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Svečaneo baranjske raskošne nošnje na misi zahvalnici (Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Detalj zaštićena baranjskoga veza (Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Prikazani su i brojni stari zanati. Djeca su izrađivala bušala i škrebetala koje su neizostavan dio UNESCO-m zaštićenih Mohačkih buša, inače hrvatskog običaja u Mađarskoj. Bački Monoštor, selo na sedam Dunava pokazalo je kako se izrađuju klompe i ribarske mreže dok nije bilo osobe koja se nije divila fascinantnim bunjevačkim slikama od slame iz Tavankuta… Domaće snage predstavljao je nedavno zaštićeni baranjski šokački vez kroz razno razne torbice, čarapke i suvenire. Na Festivalu tista slavile su se čudesne ljudske ruke koje od brašna, jaja i vode naprave tijesto ili od drveta bušalo i klompu ili od slame umjetničko dijelo, od lana i konoplje nošnju… Festival tista, uvjeravaju, a ja prihvaćam, svojevrsni je spomenik baranjskim ženama – i ne samo njima! – koje su generacijama stvarale fascinantne nošnje koje kada vidite uživo ne možete ostati ravnodušni.

Među najtraženijima slatke lokšice s pekmezom (Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Tisto umeljano u orahe (Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

U prekrasnom ambijentu stoljetnog drvoreda kestenja ispred crkve sv. Petra i Pavla koja se nasukala kao izgubljeni brod usred baranjskih polja širili su se zvuci modernih obrada tradicionalnih panonskih melodija. Tako jednostavan, a magičan prostor ispred crkve odveo je ljude u neka druga vremena, posebno kad su se pojavile zaprege i stotine ponosnih čuvara tradicije svih dobnih skupina. Vrhunski plesači iz Baranje i Bačke pokazivali su umijeće igranja, a najviše pljeska pobralo je čuveno bunjevačko momačko kolo. U čast 300 godina crkve sv. Petra i Pavla koju je u znak zahvale Bogu na pobjedi nad Turcima dao sazidati čuveni Eugen Savojski, održan je i Baranjski bećarac sa smotrom folklora, revijom nošnji te prvenstvo u kuhanju graha u ćupu.

Grah u zemljanu loncu (Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Rezanci sa sirom (Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Održan i panel Hrvati izvan Hrvatske – izazovi suživota na kojima su govorili  predstavnicima Hrvata iz Srbije, Mađarske i Crne Gore, dok je vrhunac proslave bila svečana misa u narodnim nošnjama uz pratnju tamburaša. Procijenivši kako je upravo crkva koja se nalazi na tromeđi Osijeka i centara hrvatskih manjina u Mađarskoj i Srbiji, idealno mjesto za susret kulture, tradicije i dobre zabave potvrdilo se toliko da Osječko-baranjska županija i iduće godine u isto vrijeme najavljuje okupljanje i predstavljanje bogatstva kulturne baštine Hrvata izvan Hrvatske kao svojevrsni izlog bogate kulturne i gastronomske ponude bačkih i baranjskih Hrvata prema ostatku Hrvatske.

Tisto za trgance, rezance, lokšice i čikove

Juha s čikovima (Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Jelo s čikovima, debljim, a katkad i duljim od špageta ( Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Dvije vrste tijesta pripremljena za kuhanje ( Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Naravno, Oblizekima je Festival tista izlog za tjestene miline, pa iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, zahvaljujući Mislavu Matišiću, s veseljem prenosim i dodatnu poruku-recept, jednostavno već i jezično neodoljiv. Ako ne odete u Baranju i ako vam je dugo čekati Festival tista dogodine, pripremite sami:

Tisto za trgance, rezance, lokšice (četvrtaste plahte tijesta) i čikove (kao debeli špageti) je isto.
Brašno 1 kg, jaja 5 kom, soli jedna mala žlica i vode 2 dl. A ovisno kako se reže, trga ili suče tako se i zovu rezanci, trganci i čikovi.

Taške isto tisto samo se puno meke misi. Više vode metiš. I onda se rasuče jako tanko, izreze, puni pekmezem i kuva. I na kraj se umelja u mak.

Valjuške su mekano tisto i žlicom se vadi i ukuhava u čorbu već kaku kuvaš.

Čikmaki su zapravo šokački naziv za šufnudle, a lokšice se mogu raditi i na šporetu pa budu nesto slične mlincima.

Gulaš ili čobanac sa žličnjacima ( Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

Taške, baranjske ( Foto Josipa Glavurdić / TZ Osječko-baranjske županije i Oblizeki)

 

Objavljeno 11. lipnja 2022.

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.