Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja, Restorani 13. listopad 2021.

100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti za 2021./2022.

Nedavno je u Rijeci predstavljeno Gastronautovo najnovije, 26. izdanje 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti za 2021./2022. Gastronautovo internetsko izdanje (www.gastronaut.hr ), koje se promovira kao najveća hrvatska baza restorana i recepata, unatoč sve brojnijim, sve novijim ocjenjivačima i izborima i raznovrsnim specijalističkim, kako domaćim tako i internacionalnim, najdužu tradiciju u tome sa zacijelo i najbrojnijom stručnom publikom te poklonicima koji prate zanimljive napise Karin Mimice i njezine ekipe iz Abisala.

Naslovnica recentnih 100 vodećih restorana / Gastroanut

Kako je to meni, kao komparatistici, odlična literatura i za aktualni pregled, još mi je zanimljivija za uvid u tekuće, pa i povijesne promjene. Jer tijekom više od čett stoljeća u godišnjake je uvršteno 497 restorana, Vječna lista Restaurant Croatica abecedno spominje 145 restorana koji su titulu jednoga od 100 najboljih osvojili šest ili više puta. Posebno su označeni i laureati svih 26 titula 100 vodećih: Bevanda iz Opatije, Nautika iz Dubrovnika, Rivica iz Njivica, Stari Puntijar iz ZagrebaVilla Neretva iz Metkovića  i Zlatna ribica iz Brodarice.

Mimice i Ignatoski / Gastroanut

U proteklih 26 godina, kako i navode, mnogi su novi restorani otvoreni, mnogi promijenili vlasnike i mnogi zatvorili vrata. Listajući 100 najboljih restorana s veseljem se prisjećam, recimo, Taribine Amfore iz Voloskoga i redovita uvrštavanja od 1995. do 2011., umirovljenja i  zatvaranja, ali se prisjećam i Josipove kćeri Daniele Kramarić i njezina Plavoga podruma, također iz Voloskoga, postojan među 100 otkako je uskočio 1997. Ili se prisjećam Boškinca iz Novalje koji se nametnuo 2004. i ne skida se do danas, štoviše uvršten je i u druge, najuglednije svjetske vodiče poput Michelinova.

Sa svečane dodjele priznanja u Rijeci / Gastroanut

Kapetanovoj kući iz Maloga Stona nedostaju samo dvije neke davne godine. Pamti li još tkogod zagrebački Paviljon u Umjetničkome paviljonu s maestralnim chefom Stankom Ercegom, njegov učenik Marko Futivić i niz odličnih kuhara, poput Tomislava Kožića, nametnuli su restoran Akademija iz Marije Bistrice. Vrlo sam ponosna na Villu Magdalenu iz Krapinskih Toplica, koja je na popisu više od desetljeća ponajviše zhvaljujući majstorskoj lucidnosti Mislava Božića.  Žalim i što godinama stoji zatvoren nekad odličan naš jarunski Leut. Veselim se ustrajnom rastu svojih Moslavčana, Daniele Andri i restorana Kod bake iz Garešnice. Odlično se drže i manje razvikani, primjerice, već u drugom naraštaju Cocktail iz Siska, među 100 najboljih s početkom stoljeća, a Mala hiža iz Mačkovca također. Zanimljivi su mi i restorani koji osciliraju, ali neću im spominjati imena, možete samo pogledati. Ja ću uživo morati provjeriti i što se zbiva s nekad mojim omiljenim (svadba!) Okrugljakom, kojega na popisu ne vidim još od 2017.

Ukratko, baš zanimljivo i korisno štivo, pogotovo jer o svakom restoranu, osim o gastroponudi, sadržava i brojne korisne podatke o parkiranju, broju mjesta, načinu plaćanja…

Nisam mogla odoljeti da vam ne prenesem i nešto do nadahnjujućega jestvenog sadržaja.

Pržene ljetne štrudlice punjene mladim sirom, mladim grilanim tikvicama i špinatom, karameliziranim mladim lukom i čili papričicom, na ljetnoj salatici (Mala hiža , Mačkovec)

Poslastica iz Mačkovca / Fotogrfija iz vodiča 100 vodećih restorana

za 4 manje štrudlice: listovi vučenog tijesta, maslac i ulje, 4 žlice svježeg sira, 2 žlice parmezana, svježi kopa ri mladi luk, svježa čili papričica, 1 tikvica, 200 g mladog šinat, 200 g lisnatih salata, sol, papar
Za nadjev štrudlicama: tikvicu popečemo na maslinovu ulju. Izgnječimo je i umiješamo u sir, dodamo parmezan, sitno narezani kopar, špinat, mladi luk i čili papričicu. Začinimo i promiješamo. Dva lista tijesta premažemo maslacem i filamo nadjevom tako da napravimo male štrudlice. Pržimo ih u dubokom ulju do zlatnožute boje. Lisnatu salatu lagano začinimo i položimo na njih štrudlice.

Pijani kvarnerski škampi (Artatore, Mali Lošinj)

Jednostavni, a savršeni / Fotogrfija iz vodiča 100 vodećih restorana

1 kg škampi, 5 dl vrbničke žlahtine, 2 dl maslinova ulja, sok, papar, malo češnjaka, 200 g palente, 100 g divljih šparoga
Lagano zagrijemo maslinovo ulje, dodamo škampe, lagano ih popržimo te zalijemo vinom. Posolimo, popaprimo, dodamo češnjak i peršin i pustimo kuhati dok vino ne reducira na pola količine, Palentu kuhamo skupa sa šparogama te dodamo kao prilog škampima.

Obrazi boškarina (Oštarija Fortica, Kastav)

Sjećanje na Pag / Fotografija iz vodiča 100 vodećih restorana

Obrazi boškarina dugo kuhani u teranu i povrću 25-28 sati na temperaturi 69 °C.
Poslužujemo ih uz domaće njoke.

Objavljeno 14. listopada 2021.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.