Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 11. ožujak 2013.

Župánjski uskrsni fruštuk ili slavonski uskrsni doručak ili moderni brunch

Uvodno je govorio Andrija Matić, pročelnik županijskoga Upravnoga odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, uspješan proizvođač Ilija Jelović predstavio je sirovinski sastav i način proizvodnje tradicionalne slavonske šunke, kobasice, kulina i slanine, dok sam ja, Božica Brkan kao glavna urednica Oblizeka, predstavila Župánjski uskrsni fruštuk.

Cilj promocije tradicionalnih prehrambenih proizvoda i gastroponude, među ostalim, očuvanje je kulturnoga i gastronomskog nasljeđa te jačanje tržišne pozicije malih proizvođača u ruralnoj ekonomiji i turizmu.

Slavonska košarica s hranom za svetenje (Snimio Dražen Bota / Acumen)

Slavonska košarica s hranom za svetenje (Snimio Dražen Bota / Acumen)

Slavonke se još upravo natječu koja će svoju košaricu s hranom na uskrsni blagoslov donijeti pokrivenu ljepšim ubrusom (otarak) s vještije načinjenom vezom, tkanjem, štikanjem, heklanjem… Kao i u drugim krajevima kršćanske odnosno katoličke tradicije, u samoj je košarici sve mnogo jednostavnije: simbolično ima malo od svega s uskrsnoga stola. Istočna Slavonija na posvetu ne nosi šarana nego obična kuhana jaja.

Od svega po malo (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Od svega po malo (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ponegdje su se mrvice blagoslovljene hrane davale stoci, ali to nije slučaj u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a napose u Županji, gdje se ostaci hrane poput ljuske jajeta, bacaju u vatru. O običajima svoga kraja govorili su mi Marija i Ilija Jelović iz Županje, i sami proizvođači suhomesnatih proizvoda.

Tradicija kuhanja o Uskrsu još nedovoljno osušena i zrela kulena otkriva i bogatstvo i poštovanje hrane i blagdana (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Tradicija kuhanja o Uskrsu još nedovoljno osušena i zrela kulena otkriva i bogatstvo i poštovanje hrane i blagdana (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ono što razlikuje njihov uskrsni fruštuk, kako iskrivljenim germanizmom divane o uskrsnome doručku odnosno modernije i globalnije uskrsnome brunchu, je to što Slavonci zaista velikodušno, kada su u drugim krajevima na kraju zime i početkom proljeća, nekad poslije 40-dnevnoga korizmenoga posta, a u novije vrijeme ni za cijeloga Velikog tjedna nego tek o Velikome petku, već dobrano štedjeli – neki zapadniji kuhali tek svinjski buncek (Slavonci navodno za njega nemaju ni imena, to je kost od šunke!)  odnosno kračicu, lopaticu, ili češnjovke, a južnije kaštradinu, sušenu ovčetinu, ili su pekli svježi janjeći but (meni je ironija što neki povlače sličnost s Jaganjcem Božjim, kao da se išta drugo moglo birati!) – šunki pripreme odlično i raskošno društvo:

Krcati stol na susretu zime i proljeća (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Krcati stol na susretu zime i proljeća (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Na Veliki petak, kada je post, još nedovoljno osušena šunka kuha se zajedno s kulenom, također još nedovoljno suhim, a malo sušene slanine i mesnom, u tome društvu jedino dobro osušenom kobasicom (slavonska, srijemska). Nekoliko se sati drže najprije u hladnoj vodi da se odsole, a zatim se u lonac dodaje svježa hladna voda i 1-2 žlice soli.

Vadi se kako se što skuha: najprije kobasica, zatim za 1,5 sat slanina i kulen te šunka, ovisno o veličini (mlađe pasmine 10 kg, starije oko 7 kg), za 2,5-3 sata (ne ostavlja se ohladiti u vodi u kojoj se kuhalo!).

Ana Marušić Lisac iz Biotechnicona (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ana Marušić Lisac iz Biotechnicona (Snimila Božica Brkan / Acumen)

U nekim su krajevima ponekad u vodu u kojoj se kuhala šunka dodavali sijeno, a neki i danas dodaju vino i različite začine (papar u zrnu, luk, češnjak, ružmarin, lovorov list…). Prevladava mišljenje kako se sve to čini zbog boljega okusa, ali zacijelo ima nečega i u – dezinfekciji proizvoda. Slavonci ne podržavaju dugo kuhanje, po kilogramu sat primjerice, a niti da se kuhano suho meso ohladi u vodi kako bi bilo sočnije. Kulen, primjerice odlično začini šunku, a slavonski su tradicijski toliko masni da se voda u kojoj su se kuhali  ne koristi, kao primjerice u nas u Moslavini poslije kuhanja bunceka ili šunke, za dugu juhu (juhu od poriluka), pa čak niti za napoj za svinje.

Božica Brkan o županjskom slavonskom fruštuku i slavonskoj šunki (Snimio rene karaman / Menu)

Božica Brkan o županjskom slavonskom fruštuku i slavonskoj šunki (Snimio Rene Karaman / Menu)

Na Veliku subotu poslijepodne ili u nedjelju ujutro na Uskrs u simboličnim količinama Slavonci kuhano i sve ohlađeno lijepo narežu i slože s domaćim kruhom (svečana pogača), mladim lukom te kuhanim jajima – rekoh: ne pisanicama! – i fraklićem rakijice i nose na blagoslov (svetenje) u lijepoj košarici prekrivenoj ubrusom/ otarčićem s ručnim radom.

Ilija Jelović s peharima osvojenim na ocjenjivanjima slavonske šunke, kulena i kulenovih seka (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ilija Jelović s peharima osvojenim na ocjenjivanjima slavonske šunke, kulena i kulenovih seka (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Župánjci za uskrsni fruštuk poslužuju i blagoslovljeno i ostalo jelo. Uz kuhanu šunku, kulen, kobasice i slaninu poslužuje se domaći kruh, svježi kravlji sir ili sir s vrhnjem, mladi luk – slavonci pripreme i satricu odnosno svježi kravlji sir s vrhnjem te sitni narezanim lukom ili samo listovima mladoga luka – živi hren. U nas zapadnije poslužuju se inače posne salate od graha ili krumpira, a u novije vrijeme gotovo posvuda francuska salata. Peku sitne svatovske kolače, nekad po sedam-osam vrsta, a danas dvije-tri, kaže gospođa Marija.

Andrija Matić, županijski "ministar poljoprivrede" i vodeći uzgajivač crne slavonske svinje (Snimio Rene Karaman / Menu)

Andrija Matić, županijski "ministar poljoprivrede" i vodeći uzgajivač crne slavonske svinje (Snimio Rene Karaman / Menu)

Taj dio Slavonije nema običaj ukrašavanja kruha odnosno svetešnih peciva, kakva peku već u Brodu, a o mojoj Moslavini da i ne govorim, ne priprema se ni šunka u kruhu, ili pak dalmatinskih pinca/sirnica i svečanih peciva, npr. paških holúba, sve katkad ukrašeno jajima ili pisanicama. Slavonija nema običaj o Uskrsu peći, njima očito za taj blagdan preobične, dizane gibanice nadjevene orasima, makom, sirom i sl. ili, kao građanske sredine, Zagreb primjerice, različite kuglofe, torte-janje i sl. Također nije usvojila ni mnogim drugim naših  sredinama omiljenu šunku u kruhu, samo u tankoj tvrdoj kori ili debelom, domaćem kruhu.

Objavljeno 11. ožujka 2013.   

Predlažem na Oblizekima slične teme:

http://oblizeki.com/slavonska-sunka-do-zastite-povijesnom-svojom-pasminom-crnom-slavonskom-svinjom-2-10423

http://oblizeki.com/sokol-soko-ili-na-velebitskoj-buri-osusena-vratina-ninskoga-kraja-9153

http://oblizeki.com/kako-je-dorucak-postao-brunch-a-nocenje-s-doruckom-bed-breakfast-8543


Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

6 komentara

  1. […] Župánjski uskrsni fruštuk ili slavonski uskrsni doručak… […]

  2. […] osušene i zrele kulenove, lijepo se podružiti i nazdraviti. Ponajprije da se uspoznamo kako Slavonci za uskrsni objed odnosno za svetenje kuhaju šunku, kobasice, slaninu i kulenje. Galovićev dućan u Vlaškoj 78 svojevrsno je veleposlanstvo slavonskih izvornih specijaliteta u […]

  3. […] Slavonskim uskrsnim doručkom 4. ožujka 2013. godine u Centru za kulturu prehrane u Zagrebu Vukovarsko-srijemska županija uputila je pozivnicu na travanjsku 7. Šunkijadu u Starim Mikanovcima. […]

  4. […] ovakva predstavljanja. Već smo zajedno u Centru tako promovirali pokladne slastice, listariće, uskrsni slavonski doručak, […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.