Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 24. studeni 2017.

Zljevka, ali dizana

 

Kao desert na nedjeljom objedu kod obitelji Marton u Madžarevu na stol je stigla vrlo zanimljiva slastica. Nisam odmah ni prepoznala zlijevku, jer je bila okrugla i okrenuta što gore, to dolje više nalikovala raskošnoj torti. Kao da je voće, recimo jabuke ili kruške, u posudi karamelizirano, zatim zaliveno lijevanim tijestom, pa ispečeno i okrenuto gore.

A bila je vrlo sočna i ukusna. Kažem, više torta negoli svakidašnji kolač koji je nekim danima dopunjavao bilo koji, osobito seoski siromaški brzi obrok uz prežganu juhu ili juhu od rajčice s noklicama.

 

Trogodišnja unučica Dora Martan obožava bakinu zdiganu gibanicu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Trogodišnja unučica Dora Martan obožava bakinu zdiganu gibanicu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Umutila bi se od kukuruznoga ili od bijeloga ili od miješanoga brašna s malo masnoće i mlijeka ili nečega mlečnoga, izlijala u protanj i u nju bi se rasporedilo grudica sira ili nakapalo domaćega pekmeza. Zvali su je kuružnjača prema sastojku, bazlamača, balzamača ili, dakako zlevka, zljevka prema načinu kako se radila, izlijevala. Obično i nije bila dizana, eventualno s malo sobe bikarbone ili praška za pecivo.

Zdigana zlevka

Jednostavna a zanosna (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Jednostavna a zanosna (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

 • 4 šalice srednje veličine brašna
 • 2 jaja
 • 1 kvasac
 • 1 vanilin šećer
 • 4 žlice šećera
 • 1 žlica masti
 • 1 žlica kiselog vrhnja
 • ½ l kiseloga mlijeka
 • prstohvat soli
 • domaći pekmez od šljiva ili polovice svježih šljiva
 • malo maslaca
 • sitni šećer za posipanje

Priprema

Od navedenih sastojka umutite tijesto srednje gustoće te ostavite da odstoji oko 30 min. Tijesto zatim izlijte u namašćenu zemljanu posudu – cimpet. Po površini tijesta ravnomjerno rasporedite pekmez od šljiva ili polovice svježih šljiva. Preko šljiva stavite malo vrhnja te narežite listiće maslaca. Pecite na umjerenoj temperaturi da jače porumeni. Kad se ohladi možete posipati sitnim šećerom ili poslužiti sa slatkim tučenim vrhnjem.

Lijepa i iznutra (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Lijepa i iznutra (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 24. studenoga 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Balzamača – bazlamača – kuružnjača – kukuruznjača – zlevka – zlefka – zlijevka

Marijina siromašna zlevka od gladi do trona na Babičinim kolačima

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.