Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 5. kolovoz 2019.

Zlevka od sira i murvi

Nisam sigurna da bih vam preporučila kolač s murvama, ali eto. Prvi sam put na njega uopće naišla na 13. Babičinim kolačima iz pećnice babice Vesne Celjak. U – zlevki. Ne sjećam se da sam ikad prije, osim kao internetsku preporuku, naišla na sok ili na bilo kakav kolač s tim voćem. Rekla bih, dojmom prilično anemičnim, iako ga kao izrazito zdravo preporučuju upravo u liječenju anemije, dijabetesa, slabokrvnosti, probavnih smetnji itd. Glavnina takvih preporuka stigla je iz Kine, odakle je prešvercan i dudov svilac za proizvodnju svile. Možda je taj unosniji posao i prekrio ljekovitost same biljke za ljude. Danas ističu protuupalno i antikancerogeno djelovanje te bogat sadržaj magnezija, kalcija, kalija, fosfora te vitamina E, E i K.

Vesna Veljak sa svojim izložbenim stolom na 13. Babičinim kolačima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

U djetinjstvu mi je bilo vrlo drago i to u svim bojama: bijeloj, tamnoplavoj i ružičastoj. Baš su takve dude, kako ih zovemo u Moslavini, u Okešincu, rasle na jednoj, tako cijepljenoj grani na ogromnom drvetu posred dvorišta mojega najdražega susjeda, Suse. Međutim, negdje u drugom ili trećem razredu na ferju kod bake u Potoku pokraj Popovače dobila sam urtikariju i završila na vrlo bolnim injekcijama. Koliko je to svrbjelo. Kako i ne bi: moja Baba Potočka mislila je da me oplazila gusjenica i lijepo me okupala, pa – premazala masnim domaćim vrhnjem! Da su krive murve, doznali smo tek pošto sam ih – opet jela. Alergična sam na njih! Volim, međutim, murvino drvo: bačvice od njega odlične su za rakiju jer od njega požuti, a u Širincu na Miljenkovoj očevini, u hladovini smo imali ispiljeno deblo u stolce i stol za ispijanje kave.

Na 13. Babičinim kolačima u Gornjoj Stubici sam ih svejedno kušala u zlevki Vesne Celjak. Izgledalo je bolje nego što se dojmilo okusom. Preporučujem izgledom i okusom dojmljivijom zamjenu primjerice kupinom, malinom, višnjom. Jer dude, murve ili volite ili ne volite, pa tko voli – neka izvoli.

Zlevanka od sira i murvi (Vesna Celjak)

Kako običani kolač učiniti nesvakidašnjim – murvama i asparabusocim grančicama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

4 jaja
7 žlica kukuruznog brašna
3 žlice oštrog brašna
4 žlice šećera
70 g margarina
4 dl mlijeka
4 dl vrhnja
1 prašak za pecivo
400 g svježega kravljeg sira
murve za ukras

Priprema

Sve sastojke izmiksajte, pola smjese ulijteu posudu za pečenje, a u drugu polovicu dodajte svježi sir i staviti na prvu polovicu smjese. Kolač na kraju ukrasite murvama.

Objavljeno 5. kolovoza 2019.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.