Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 28. prosinac 2015.

Žlahtno, vrbničko šampanjsko pivo

toljanic_01naslovnaGospoja, Poljoprivredna zadruga obitelji Toljanić, bavi se vinogradarstvom vinarstvom i turizmom, a najpoznatija je po Vrbničkoj žlahtini. Potkraj svibnja gastronautima je Franjo Toljanić u Malom Lošinju potočio prvi put pjenušavo pivo, koje još nije imalo ni ime ni etiketu. A sada ga predstavljamo ponajprije za one koji i Novoj godini kane nazdraviti pivom – kušajte šampanjsko pivo!
Oni koji su skloniji pivu od vina 2016. mogu nazdraviti prvim u nas šampanjskim pivom Žlatnim. Imenom podsjeća na žlahtinu, vrbiničku dakako, a ta riječ oslonjena na staroslavenski, znači – plemenit. Žlahtno perlanjem podsjeća na pjenušac odnosno šampanjac, ali je gorkasto i ima pjenu poput piva. Imala sam ga priliku prvi put kušati na gastronautskome putovanju u Malom Lošinju, gdje nam ga je, još bez etikete, u čaše potočio krčki vinar Franjo Toljanjić. Obiteljsku su zadrugu osnovali 1995., a bave se vinogradarstvom, vinarstvom i ugostiteljstvom, Mnogi će se njegova vina Gospoja sjetiti i po imenu žlahtine ispisane glagoljicom.

Hibridno pivo Märze, Helles

Pivo na kvascima Vrbničke žlahtine (Fotografija PZ Gospoja)

Pivo na kvascima Vrbničke žlahtine (Fotografija PZ Gospoja)

Novo posebno pivo, a ne vino kako ste zacijelo očekivali, rezultat je suradnje PZ Gospoja iz Vrbnika s najvećim austrijskim proizvođačem piva Pannonia Brauerei Gols GmbH. Na boci stoji: proizvodi i puni Sektkelletei Gebr. Szigeti GmbH iz Golsa. To pivo inovativnoga modernog okusa inače nazivaju hibridnim, u originalu tipom piva Märze i u Njemačkoj poznatije kao Helles. Sastojci su mu voda, ječmeni slad proizveden u Gradišću i hmelj organski uzgojen također u Austriji, ali u pokrajini Mühlviertel.

Na kvascima Vrbničke žlahtine

Radoznali gastronauti na prvome javnom predstavljanju u svibnju 2015. u Malom Lošinju (Fotografija Oblizeki)

Radoznali gastronauti na prvome javnom predstavljanju u svibnju 2015. u Malom Lošinju (Fotografija Oblizeki)

A kako nastaje šampanjsko pivo? Baza mu u spremniku zrije šest tjedana. Potom se iz Austrije prevozi u vinariju PZ Gospoja na otok Krk, gdje mu se dodaje šampanjski kvasac i puni u boce. Isti se kvasac inače koristi u proizvodnji vrbničke žlahtine. Nastalo žlahtno pivo sekundarno do sazrijevanja fermentira u boci nekoliko mjeseci.

Bračni par Toljanić (Fotografija Oblizeki)

Bračni par Toljanić (Fotografija Oblizeki)

Poseban okus ovoga piva dolazi iz brižna odabira osnovnih proizvoda u kombinaciji s kvascem, koji se koristi pri sekundarnoj fermentaciji. Taj kvasac ovome pivu osigurava neponovljiv okus a perlanjem i osvežavajuću lepršavost. Sadržava 5,5 % vol alkohola. Trajnost mu je do dvije godine. Zasad se može kušati i nabaviti samo u konobi Žlahtina na Krku.

Objavljeno 28. prosinca 2015.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/vrbnicka-zlahtina-uz-surlice-sa-zgvacetom-i-ine-krcke-%C2%ABgracije-bozje%C2%BB-12738

http://oblizeki.com/gulas-pred-jutro-novogodisnje-svatovsko-momacko-lovacko-16604http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/i-krcki-prsut-i-kucu-krckoga-prsuta-%E2%80%93-srdacno-preporucujem-11701

http://oblizeki.com/losinj-zanimljiv-za-duge-setnje-i-za-obicne-i-za-gastronomske-14871

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

http://oblizeki.com/pecenke-iz-pivane-umjesto-purice-prepelice-a-odojak-s-%E2%80%93-pivom-16501

http://oblizeki.com/desert-s-cudesnom-pjenicom-od-piva-uz-%E2%80%93-pivo-15310

http://oblizeki.com/pjenusci-i-slastice-se-zaista-ljube-13873

http://oblizeki.com/glamour-pjenusac-vinarije-miklauzic-odlicno-isperlao-nas-kucni-prijelaz-iz-2010-u-2011-godinu-866

http://oblizeki.com/moslavina-domaja-skrleta-postaje-i-zemljom-dobrih-pjenusaca-6269

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.