Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 6. prosinac 2015.

Žepče u ozračju duhovnoga i zemaljskoga kruha

U Katoličkom školskom centru “Don Bosco” na „Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje” 19. studenoga 2015. Muzej Moslavine Kutina predstavio je dio svoje kultne izložbe o kruhu, o kojem je ravnateljica etnologinja Slavica Moslavac održala i prigodno predavanje.

Božica Brkan predstavila je svoju zavičajnu čitanku “Oblizeki – Moslavina za stolom” i zavičajni govor čitajući pjesme i na kajkavskome. Domaćini su uzvratili plešući žetelačko moslavačko i svoja kola te izložbom krasnih žepčanskih oblizeka.

Učenici KŠC Don Bosco osjeveni za žetveni ples, njihova profesorica s. Elvira Lovrić, Slavica Moslavac i Božica Brkan prije prvoga nastupa (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Učenici KŠC Don Bosco odjeveni za žetveni ples, njihova profesorica s. Elvira Lovrić, Slavica Moslavac i Božica Brkan prije prvoga nastupa (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Do prije neki dan mislila sam kako je Žepče na kraju svijeta. Ni na kraj pameti nije mi bio jumbo-plakat uz cestu iz Republike Srpske “Teslić – Tešanj – Žepče/ europski gradovi budućnosti.” O njemu sam znala samo iz davnih očevih ratnih priča, još iz onoga rata, prije ovoga posljednjega iz vijesti iz te “enklave” te s interneta da se spominje od rimskih vremena, a prvi pisani trag datira iz povelje Stjepana Tomaša iz 1458. i njezin je datum 14. listopada odabrala i za Dan grada.

Dio izložbe: što to sve ima u tisućama godina povijesti kruha? (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dio izložbe: što to sve ima u tisućama godina povijesti kruha? (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

A onda mi je s. Elvira Lovrić, Hercegovka na radu u Bosni, profesorica hrvatskoga, ali i njemačkoga u Katoličkome školskom centru “Don Bosco” u Žepču, poslala e-mail da bih li mogla doći za Dan kruha održati predavanje. Surfajući o toj našoj svakidašnjoj i blagoslovljenoj hrani naišla je na neki moj tekst.

Dok je kruha ikakva, ne boj se glada nikakva

Slavica Moslavac u pripremi izložbe (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Slavica Moslavac u pripremi izložbe (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Nisam tada mogla, ali sam se naknadno sjetila da moja prijateljica Slavica Moslavac, etnologinja i ravnateljica Muzeja Moslavine u Kutini možda još ima u depou svoju čudesnu izložbu “Priča o kruhu: dok je kruha ikakva, ne boj se glada nikakva iz 2012. godine.

Tijekom poslijepodnevnog predstavljanja (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tijekom poslijepodnevnog predstavljanja (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

I eto ti nas 19. studenoga 2015. u svitanje u muzejskome kombiću s cijelom izložbom i knjigama za školsku knjižnicu Alfe, Muzeja i Acumena. Maštovita,  poduzetna i stručna Slavica domislila se da bismo izložbu o važnoj i drevnoj namirnici sa 30-tak panoa i više od 100-stotinu kolor i crno-bijelih fotografija i tekstova vezanih uz pripremanje tla, sjetvu, žetvu, meljavu, vodenice i mlinove cijelog moslavačkog kraja, brojne običaje i vjerovanja, obredne hljebove, zidnjake, izreke i drugo, mogli obogatiti njezinim predavanjem o kruhu te poučavanjem u plesu žepčanskih srednjoškolaca moslavačkom žetvenom kolu. No to nije sve, jer smo na kraju predstavili i moju knjigu “Oblizeki – Moslavina za stolom”, koja se, iako objavljena još 2006., i dalje pokazuje vrlo aktualnom.

Samo dio puplike za prvoga predstavljanja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Samo dio publike za prvoga predstavljanja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Imali smo zahvaljujući ravnateljici gimnazije Slavici Jukić, pedagogu don Danijelu Vidoviću i drugim njihovim kolegama priliku na „Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje” tako istu temu oko podneva za gotovo 500 zainteresiranih mladića i djevojaka te predvečer za stotinjak građana, ali svaki put prilagođenu publici. Što se mene tiče, osobito sam rado đacima govorila o zavičajnim govorima kao dijelu identiteta, baštine. Čak sam im i čitala na kajkavskome. Pomislih: ako mogu u Sidneyu, Beču, Koljnofu…, što ne bih mogla i u Žepču? Krasni mladi ljubopitljivi ljudi, a mnogo tome imaju zahvaliti i svojim sjajnim profesorima, sudjelovali su u svem, postavljali dodatna pitanja.

Salezijanci Hrvatske provincije iz Zagreba brinu o “Don Boscu”

Donacija knjiga izHrvatske za knjižnicu KŠC Don Bosco: slavica Moslavac, don i Božica Brkan (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Donacija knjiga iz Hrvatske za knjižnicu KŠC Don Bosco: Slavica Moslavac, don Danijel Vidović, pedagog škole, i Božica Brkan (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Izuzetno je važno istaknuti kako se zgrada Katoličkoga školskog centra “Don Bosco”, u kojoj su smještene gimnazija i tehničko-obratnička škola sa sjajnom radionicom i sportskom dvoranom – još nedostaje i dom kako bi se mogli smjestiti i učenici iz udaljenijih mjesta, jer su i ovako mnogi putnici – gradi donacijama od devedesetih godina i kako o njemu briguju salezijanci Hrvatske salezijanske provincije sa sjedištem u Zagrebu nadahnuti evanđeoskim vrijednostima i djelom sv. Ivana Bosca, osnivača družbe.  Škola, kažu, “želi odgojiti nastojeći pomoći svakom svom učeniku da: postigne humanističku i opće kulturalnu izobrazbu; bude otvoren društvenim potrebama i bude kršćanski zrela i slobodna osobnost”.

Visok obrazovni standard

O kruhu i oblizekima na stolu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

O kruhu i tipičnim oblizekima na stolu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)Ne čudi što, s obzirom na visoki obrazovni standard, osim katolika, ima i učenika i pravoslavne i muslimanske vjere odnosno osim Hrvata ima i Bošnjaka i Srba. Žepče je i dalje miješano naselje, iako je iseljavanje osjetno i u samom “Don Boscu” koji je nekad brojio i 600 učenika. Ovisno o prostoru koji se računa, ima između i 20.000 pa i više stanovnika, a župa broji oko 5000 vjernika.

Za uspomenu i dugo, toplo sjećanje domaćini i gosti (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za uspomenu i dugo, toplo sjećanje domaćini i gosti (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Oba su susreta Žepaka i Moslavčana završila kolima, novonaučenim žetelačkim i uzvratnim maglajskim kolom. Djeca su željela naučiti još koje iz zavičaja svojih gostiju, a za tu priliku odjenuli u našu su čast odjenuli i svoju krasnu narodnu nošnju. U rukama školske podvornice Marije Filipović odjednom se našla i šargija te smo mogli uživati u izvonim posavskim napjevima i natpjevavanjima. Inače predsjednica KUD-a “Lug Branković”, u folkloraškim krugovima poznata kao gospođa Mara iz Žepča, na iznenađenje obiju, učenice je folklorne škole Slavice Moslavac.

Topla iznenađenja brižne sestre Elvire

Goste je dočekao zidni "plakat" za izložbu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Goste je dočekao originalan zidni "plakat" za izložbu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)Časna Elvira organizirala nam je još zanimljivih iznenađenja. Najprije nam je u kući svojih Sestara Milosrdnica, nekad pučkoj školi i preparandiji a danas krasnoj kući zaštićenoj ako spomenik kulture, uz odličnu talijansku kavu i domaći sok od grožđa iznijela i kolače koje je sama ispekla s pokrivkama na žetvene i krušne teme, a potom je susret završio i prigodnim obilježavanjem i kušanjem kruha i slastica.

Gurabije svatovske (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Gurabije svatovske (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Žene su uredile pun, prebogat stol lokalnih žepčanskih oblizeka – klasična prhka pita od jabuka, salenjake, medenjake, školjskice s pekmezom od šljiva, buhtle, krafne, šape, ali i fine bosanske gibanice i pite sa sirom, krumpirom, krompiruša koju u Hercegovini zovu krompirača, zatim tipičnu za Žepče pitu s  kiselim kupusom, pa zeljanice i bureke, pite jajare, pa pogače, kruh od bijeloga kukuruza – i naši Zagorci i Dugoselci bit će iznenađeni, jer i oni i ja živimo u uvjerenju kako taj kukuruz siju samo oni – koje nazivaju kukurúza, zatim vrlo zanimljiv svatovski kolač s kockicama šećera gurabije.

Veselje i baština uživo: Marica Filipović svira šargiju u sredini velikoga kola mladih i starih Žepčana(Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Veselje i baština uživo: Marija Filipović svira šargiju u sredini velikoga kola mladih i starih (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Prvi sam put imala priliku kušati i nabrnjače, četvrtast kolač boje i okusa medenjaka, a zapravo s domaćim jabukovim pekmezom, koji se cijeli dan peče bez šećera. Zanimljivo je kako mi rekoše za sve te ljepotenu kojima više od svega ima, rekla bih, čak povijesne domišljatosti i mudrosti, kako to nema recepte. Sve je ovisilo o dostupnosti namirnica i učenju od žene do sebe ili prije sebe.

Mirisne žute jabučice kanjuške

originalne nabrnjače peku se s pekmezom bez šećera od starinskih jabuka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Originalne nabrnjače peku se s pekmezom bez šećera od starinskih jabuka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)A onda sam u razgovoru s gospođama majstoricama što a u pripremi kolača a što u izvedbi narodnih nošnja, Jelom Vilić, Lucom Lovrić, Ljubicom Markonjić i Marom Filipović i drugima imala priliku upoznati što gljive, a što sorte jabuka u Žepču i oko njega. Gljive su me oduševile nazivima od vrgana (vrganja) i mliječnice, do srnjače i kokoši, a jabuke opisanim bojama, od crvenobijelo šarenike, posve žute šamanuše, žutocrvene palučke do mirisnih žutih kanjuški, koje su nam domaćini, s bocom odlične šljive i bočicom gotovo tekućega jabučnoga pekmeza iako se, bez šećera, kuhao cijeli dan, spremili i za doma. Nisu mi se jedino kogle opredijeliti je li od divljaka bolji kiseli pekmez ili za sirće, ocat odličan za skidanje masnoće.

Časna Elvira svoje je kolače ukrasila pokrivkama na žetvene teme (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Časna Elvira svoje je kolače ukrasila prigodnim pokrivkama na žetvene teme (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Dio lokalnih okusa mogli smo upoznati već i na milom objedu iz školske-samostanske kuhinje koje za tamošnje profesore svakodnevno priprema kuharica Marica Marinčić, na kojem smo, uz ostalo, što je mene, dakako, osobito zanimalo, razmijenili i nazive doznavši kako se kolinje naziva pastrmluk, a krmendali ili ribica, bijela peka.

Prejednostavna pogača (Marica Marinčić)

Komad pogače (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Komad pogače (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

 • 500 g brašna
  1 žličica soli
  1 prašak za pecivo
  hladna voda po potrebi

Priprema

Zamijesi ne prečvrsto tijesto i odmah da ispeci u pećnici dobro zagrijanoj na 250 °C 10-15 min.

Kuglof od badema (Marica Marinčić)

I lijep i fin (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

I lijep i fin (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

 

Sastojci

 • 6 jaja
  100 g šećera
  100 g margarina
  2 dl mlijeka
  1 prašak za pecivo
  1 vanilin šećer
  korica limuna
  250 g brašna
  100 g mljevenih badema
Marica Marinčić sa svojom pogačom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Marica Marinčić sa svojom pogačom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Priprema

Izmiksajte žumanca i šećer, pa dodajt emlijeko, otopljeni margarin, mljevene bademe, brašno s praškom za pecivo, vanillin šećer, ribanu limunovu koricu i snijega od bjelanaca. Izmiješajte sve i ulijt eu modl, pa pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 45 min, a zatim još na 100 °C oko 10 min.

Sok od jabuka (Marica Marinčić)

Vrlo zanimljiv sok od plodova iz vlastita vrta (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Vrlo zanimljiv sok od plodova iz vlastita vrta (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

 • 500 g mrkve
  500 g bundeve
  2 l vode
 • 2,5 kg očišćenih jabuka
  3 litara vode
 • 7 l vode
  1,5 kg šećera
  50 g limuntusa

Priprema

Mrkvu i bundevu kuhajte u 2 l vode, zatim dodajte 2,5 kilograma očišćenih jabuka kuhajte u 3 litre vode. Izmiksajte i sve spojite u jedan lonac, dodajte još 7 l vode i 1,5 kg šećera, 50 g limuntusa i kuhajte prokuhano na laganoj vatro još 7 min. Još topao sok ulijte u tople boce.

Ispred kopleksa KŠC "Don Bosco": Slavica Moslavac, e. Elvira Lovrić i Božica Brkan (Snimio Miljenko brezak / Oblizeki)

Ispred kopleksa KŠC "Don Bosco": Slavica Moslavac, s. Elvira Lovrić i Božica Brkan (Snimio Miljenko brezak / Oblizeki)

Kao uzdarje za čudesno gostoprimstvo Katoličkom školskom centru “Don Bosco” prirodajem skoman prilog, svoju pjesmu objavljenu u knjizi «Oblizeki – Moslavina za stolom» Božice Brkan, Zagreb, Acumen i Večernji list, Zagreb 2006., a prije toga u zbirci pjesama «Vetrenica ili obiteljska arheologija», u cjelini «Gra na ladno», CIP, Zagreb, 1990. Također objavljeno u knjizi, popratnome katalogu izložbe “Priča o kruhu (Dok je kruha ikakva, ne boj se glada nikakva)”, Muzej Moslavine Kutina, 2011., autorice etnologinje Slavica Moslavac, koja u literaturi navodi i “Vetrenicu ili obiteljsku arheologiju” i “Oblizeke – Moslavina za stolom”. Pjesma je objavljena i u “Kajkavskoj čitanci Božice Brkan”, Acumen, Zagreb, 2010.

Božica Brkan
smesni kru

krušne mele dobro presejati

i kuruzne malo

germe v toplomu mleku razmučene

nekej soli

i kropa

zamesi

na čvrsto

ostavi digati se i pak spremesi

krušnu peč

dobro razgoreti

onda krušec na loparku deni

z mrzlu vodu ga lepo mi

 

a ispod sakoga leba

poddeni jorehovoga listja

 

2. VI. 1985. – 18. X. 1986.

 

Objavljeno 6. prosinca 2015.

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:http://oblizeki.com/prica-o-kruhu-%E2%80%93-izlozba-kao-povod-za-blagdanski-izlet-u-proslost-i-pecenje-obrednoga-kruha-4372

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.905271692860913.1073742113.776050832449667&type=3

http://www.kscdonbosco.ba/2015/11/30/proslava-dana-kruha-i-zahvalnosti-za-plodove-zemlje-u-ksc-u-don-bosco-zepce/

 

https://www.facebook.com/KŠC-Don-Bosco-Obavijesti-176784295845440/?fref=ts

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.