Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Kušajte s nama nešto novo 21. studeni 2017.

Zeleni trganci, domaći

Stvarno je krasno kad vas goste na nedjeljnom objedu na selu, pa još ako je selo Maždarevo kraj Novoga Marofa, pa još ako su vam domaćini Martanovi, obitelj suradnika Oblizeka etnologa Tibora Martana. Okrijepite i tijelo i dušu i napričate se kao što se niste od ne znam kad. A uza sve drugo predstave i ono što rado kuhaju i sebi. Tako da sam o jelu koje upravo predstavljam gotovo napisala domaći trganci, kao trganci i mogu biti drugačiji od domaćih!? Koji to precizan stroj može natrgati tijesto, tvrdo kakvo sama volim i meko kako neki drugi voli, u većim ili manjim komadima kako voli čija obitelj, a bolje i preciznije i elegantnije od domaće vješte ruke?

Pišući nedavno o trgancima, krasnoj i tvrdoj domaćoj tjestenini, nisam propustila spomenuti i kako je u modi bojenje dodavanjem sastojaka, primjerice u žute bučom, a u zelene kao i njoke blitvom, špinatom… Kao štrukli zelenjaki. Vrlo su slikoviti i efektni!

U kontinentalnoj kuhinji takvi, obojeni trganci, nisu još omiljeni kao u mediteranskoj, osobito talijanskoj, iako su trganci omiljeni od međimurske, baranjske, slavonske… do moslavačka, kako u seljačkoj tako i u građanskoj, bilo uz raskošne gulaše i paprikaše, umake ili samo s maslacem, maslom ili svinjskom mašću. Možda uz salatu.

Na stolu Martanovih posluženi su uz pečenog odojka i dvije vrste salata. Etnolog Tibor Martan otrkio nam je kako se nekad   trgance običavalo jesti i s prženim lukom, špekom ili čvarcima. Ponekad se jelo i trgance z jajci. Kuhane trgance prelilo bi se razmućenim jajima i peklo na vatri uz stalno miješanje dok se jaja nisu ispekla.

Zeleni Trganci (domaća tjestenina)

Slikoviti i efektni te vrlo ukusni (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Slikoviti i efektni te vrlo ukusni (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

  • 500 g oštrog brašna,
  • 3 dl vode,
  • malo soli
  • 2 jaja

 

  • maslo

Priprema

Od brašna s vodom, jaja i soli umijesite srednje tvrdo tijesto. Oblikovati nekoliko manjih pogačica. Od pogačica otkidajte manje komadiće tijesta i spuštajte ih u kipuću slanu vodu da se skuhaju. Kad su kuhani, isplivat će. Zatim trgance ocijedite, isperite ih u hladnoj vodi i stavite na rastopljeno maslo. Po potrebi još malo posolite.

Nije naodmet

U trgance možete dodati i usitnjeno lišće peršina, češnjak te blanširano lišće špinata ili blitve.

 

Objavljeno 22. studenoga 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

 

Trganci ili učinite modernom našu dobru staru tjesteninu

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.