Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastro(s)pis 2. siječanj 2013.

Zelena magma iliti Zelena Magma ili diktatura velikih slova

Koliko li se samo papira nepotrebno potroši u raspojasanu blagdanskome ozračju, a kako je dobro znano da on ionako sve podnese, ni ovih božićnih blagdana nije drukčije. Sniženja kojima se dodaje znak minus (‒) da bi bila još sniženija postala su kopipejsterska doskočica pa je gotovo pitanje prestiža hoće li netko načičkati minuse uz akcije u ovom ili onom trgovačkom centru li običnom kvartovskom dućanu.

Uz minuse nekako su u trendu ponajviše velika slova ondje gdje im ni po kojem pravilu i ni po kojem od hrvatskih pravopisa nije mjesto pa se i zelena magma (Green Magma) nakitila kao božićno drvce dvama velikim slovima. Tako je na svome letku proizvođač mogućim kupcima nudi kao Zelenu Magmu.

Mlada zelena pšenica za božićni ukras (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Mlada zelena pšenica za božićni ukras (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Navodi se da je:

„Zelena Magma cjeloviti dodatak prehrani od ekstrakta mladog lišća ječma, uzgojenog po strogim kriterijima ekološkog uzgoja‟.

Dodaje kako sadržava antioksidanse, vitamine C, E, B1, B2, B3, B6, 19 aminokiselina te klorofil.

Letak za Zelenu magmu 1

Letak za Zelenu magmu 1

Kako je ugledni svjetski znanstvenik Yoshide Hagiwara poslije višegodišnjih istraživanja u kojima je proučio i više od 200 biljaka otkrio „da klice ječma sadrže ravnotežu svih hranjivih sastojaka te su stoga jedna od najsnažnijih kombinacija koje možemo pronaći u prirodi‟, ne preostaje nam drugo nego da se prepustimo „rješenju zelene boje‟, ali pravopisno zacrvenjenom do najniže ocjene iz materinskoga jezika.  S kroničnim umorom i nesanicom, želučanim problemima, probavnim smetnjama, ali i nedostatkom energije svakako ćemo se lakše nositi ako nas okrijepi i pravopisno snažan ekstrakt  soka.

Letak za Zelenu magmu 2

Letak za Zelenu magmu 2

Jer u poglavlju o malome početnom slovu akademici S. Babić i M. Moguš u svome Hrvatskom pravopisu (izdavač je Školska knjiga) ističu kako treba posebice paziti da se malim početnim slovom pišu životinjske pasmine i biljne vrste, odnosno opće imenice za životinje i biljke, a u našem je primjeru posrijedi žitarica (ječam), odnosno opća, a ne vlastita imenica, nema nikakva jezičnoga opravdanja da se sok od te biljke piše velikim početnim slovom. Ni jabučni sok ni sok od naranče ne pišemo velikim početnim slovom pa tako nećemo pisati ni sok od ječma, ma kako zelen i ljekovit bio.

Objavljeno 2. siječnja 2013.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

2 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.